Βότανα για το άγχος – Τα 11 πιο αποτελεσματικά

Βότανα για το άγχος – Τα 11 πιο αποτελεσματικά

 

Βότανα για το άγχος – Τα 11 πιο αποτελεσματικά

Συγγραφέας Ιωάννα Φωτοπούλου

Θα αποτελούσε κοινοτοπία η συγγραφή μίας προλογικής παραγράφου που θα επισημαίνει τη δύσκολη εποχή που διανύουμε στη χώρα μας, τους ταχύτατους ρυθμούς της, τις δεκάδες καθημερινές υποχρεώσεις του καθενός, αλλά και το συνεπακόλουθο άγχος που όλα αυτά γεννούν και εντείνουν.
Έτσι, επιλέγουμε συνειδητά να περάσουμε κατευθείαν στο κυρίως μέρος του άρθρου μας, όπου θα σας αναφέρουμε τα 11 πιο αποτελεσματικά βότανα για το άγχος, καθώς και ορισμένες σχετικές πληροφορίες με τις λειτουργίες τους και τον τρόπο κατανάλωσής τους.

Να επισημάνουμε εκ προοιμίου ότι δεν είμαστε επ’ ουδενί ιατροί ή ειδικοί ψυχικής υγείας, απλώς μεταφέρουμε ενημερωτικό υλικό μέσω του παρόντος άρθρου μας. Επίσης, τα βότανα για το άγχος που θα παραθέσουμε ευθύς αμέσως δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την ενδεχόμενη επίσκεψη σε κάποιον ειδικό (ψυχικής) υγείας ούτε φυσικά την απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις φαρμακευτική αγωγή. Διότι, όταν έχετε έντονα τα συμπτώματα του άγχους, και το τελευταίο σας καθιστά δυσλειτουργικές εντός της ημέρας σας, εννοείται ότι τα βότανα για το άγχος δεν μπορούν να κάνουν θαύματα. Ωστόσο, μπορείτε να τα καταναλώνετε όταν νιώθετε πιεσμένες κι αγχωμένες, αλλά και προληπτικά.
Τα 11 πιο αποτελεσματικά βότανα για το άγχος
1.Ευκάλυπτος
Πρώτο στη λίστα με τα 11 καλύτερα βότανα για το άγχος έχουμε τοποθετήσει (τυχαία κατ’ ουσίαν) τον ευκάλυπτο, ο οποίος αποτελεί τη βάση για πλήθος φαρμάκων. Το έλαιο του ευκαλύπτου έχει βρεθεί να βοηθά στην ανακούφιση του άγχους. Μπορείτε είτε να το καταναλώνετε ως αφέψημα βράζοντας τα φύλλα του είτε να το χρησιμοποιείτε ως σπρέι.
2.Βαλεριάνα
Ήδη από την αρχαιότητα, υπάρχουν πολλές αναφορές στη βαλεριάνα σε κείμενα, όπως ορισμένα του Πλινίου και του Διοσκουρίδη. Από το 18ο αιώνα χρησιμοποιείται ευρέως ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος. Άλλωστε, το ίδιο το όνομά της «προδίδει» τη δράση της: βαλεριάνα στα λατινικά σημαίνει «να είσαι υγιής».
Η κατανάλωσή της καταπραΰνει το νευρικό σύστημα χάριν στις αγχολυτικές της ιδιότητες, χαρίζοντας στα άτομα που την προσλαμβάνουν την εσωτερική ηρεμία που τόσο επιθυμούν. Ακόμα, χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό, κατά της υπερδιέγερσης, κατά των ημικρανιών, των ρευματικών πόνων, της αϋπνίας, των κολικών του εντέρου και της δυσμηνόρροιας. Αρκετές δεκαετίες παλαιότερα, υπήρχαν άνθρωποι που την πρότειναν για αντιμετώπιση της επιληψίας. Μικρές δόσεις αφεψήματος από τη ρίζα του φυτού ανακουφίζουν από τον πονοκέφαλο, τους πόνους της περιόδου, τα ρευματικά, ενώ, το κυριότερο, μειώνουν αισθητά το άγχος και προσφέρουν χαλάρωση.

3.Χαμομήλι
Από τα συνηθέστερα «πασπαρτού» βότανα που καθολικά χρησιμοποιούμε, το χαμομήλι συνιστά παράλληλα κι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για το άγχος. Στην αρχαιότητα ήταν εξίσου γνωστό. Μάλιστα, οι Αιγύπτιοι το είχαν αφιερώσει στο θεό Ήλιο, τον οποίο θεωρούσαν γιατρό των μολυσματικών ασθενειών.
Είναι ένα παλιό θεραπευτικό μέσο που καταπραΰνει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Έχει χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής, ενώ οι αγχολυτικές του ιδιότητες βοηθούν τα νεύρα να χαλαρώνουν. Η γλυκίνη που περιέχει μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς, ενώ, όπως υποστηρίζεται επιστημονικά, παραμένει στο αίμα για περίπου 2 εβδομάδες μετά την κατανάλωση ενός αφεψήματος χαμομηλιού. Παθήσεις νευρικής φύσεως, όπως είναι οι αϋπνίες, οι κρίσεις άσθματος, οι ζαλάδες, οι ημικρανίες και οι νευραλγίες, αντιμετωπίζονται ως ένα καλό βαθμό με τη συστηματική κατανάλωση χαμομηλιού. Μπορείτε να πίνετε λίγο χαμομήλι 30 – 60 λεπτά πριν το βραδινό σας ύπνο.

4.Περγαμόντο
Ενδεχομένως φαινομενικά να παραξενεύει, ωστόσο στην πραγματικότητα το έλαιο του περγαμόντου έχει φανεί πως είναι αρκετά αποτελεσματικό σε ασθένειες που υποβάλλονται σε θεραπεία για διαταραχές άγχους. Έτσι, μπορείτε τόσο προληπτικά όσο και ως τμήμα του πλάνου σας για αντιμετώπιση του άγχους να χρησιμοποιείτε το έλαιο του περγαμόντου ως αρωματοθεραπεία.

5.Μελισσόχορτο
Τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελισσόχορτου γνώριζαν καλά οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Πέρσες και οι Άραβες, ενώ κατά το Μεσαίωνα έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στις δεισιδαιμονίες, μιας και θεωρείτο ότι έδιωχνε μακριά τους δαίμονες! Σε αρχαία κείμενα του Γαληνού αναφέρεται ως αντικαταθλιπτικό.
Σήμερα, γνωρίζουμε ότι το μελισσόχορτο έχει ηρεμιστική, καταπραϋντική, αγχολυτική, ακόμη και αντικαταθλιπτική δράση. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η τακτική κατανάλωση αφεψήματος μελισσόχορτου μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα τρίκυκλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όταν τα τελευταία χορηγούνται σε μικρές δόσεις. Εντούτοις, καλό είναι να επισημάνουμε ότι η χρήση του αντενδείκνυται για γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά και για άτομα που πάσχουν από ηπατικές νόσους.

6.Πιπερόριζα
Εδώ και 2.000 χρόνια, οι Κινέζοι προτείνουν ανεπιφύλακτα την πιπερόριζα (ή ginger) για τη βελτίωση των στομαχικών διαταραχών και για την ευρύτερα καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Το τζίντζερ έχει χωνευτικές ιδιότητες και βοηθά αρκετά στην αποτοξίνωση (=απομάκρυνση των τοξινών) του οργανισμού. Εκτός αυτών, όμως, εντάσσεται ανάμεσα στα φυτά και τα βότανα για το άγχος, μιας και τα αιθέρια έλαιά του και τα υπόλοιπα συστατικά που περιέχει το καθιστούν ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά αγχολυτικά. Μπορείτε να το προσθέτετε στα φαγητά που μαγειρεύετε, αλλά και να το ρίχνετε σε μικρά κομμάτια στο νερό που ετοιμάζετε για το τσάι σας.

7.Λεβάντα
Είθισται το άρωμα της λεβάντας να αρέσει σε πολύ κόσμο. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το έλαιό της ως μέρος της αρωματοθεραπείας, ενώ μία εξίσου καλή ιδέα είναι το να φτιάχνετε ζεστό αφέψημα με τα φύλλα της. Χαλαρώνει του μύες και τα νεύρα, επομένως ξεκουράζει και ηρεμεί τόσο το σώμα όσο και το μυαλό και το νευρικό μας σύστημα. Εάν έχετε δυσκολία στον ύπνο, θα σας βοηθήσει πολύ, κάτι που ασφαλώς δύναται να κάνει και με το άγχος σας.

8.Schizandra
Μεταφερόμαστε ξανά στην Κίνα, μιας και η schizandra συνιστά επίσης ένα από τα σημαντικότερα και πιο θεραπευτικά βότανα που ο κινεζικό λαός χρησιμοποιεί εδώ και 2 χιλιετίες.
Παραδοσιακά., χρησιμοποιείται ως σημαντικό τονωτικό βότανο· τονώνει ολόκληρο το σώμα, ενισχύει και τονώνει πολλά ανθρώπινα όργανα, προστατεύει και αποτοξινώνει το συκώτι, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει την προκαρικινική δράση. Η συστηματική κατανάλωση αφεψήματος που προέρχεται από το βότανο αυτό έχει επίσης εξαιρετική θετική δράση στην ψυχική υγεία· βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, αυξάνει την ενέργεια και την καλή διάθεση, προλαμβάνει την εμφάνιση άγχους και το αντιμετωπίζει αφότου εμφανιστεί.

9.Rhodiola
Ακόμη ένα από τα καλύτερα βότανα για το άγχος που διαθέτει ξενόγλωσση ονομασία. Η rhodiola χρησιμοποιείται ευρέως από αθλητές, διότι ενισχύει τους μυϊκούς ιστούς και την οξυγόνωση του εγκεφάλου. Επιπρόσθετα, επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα, αυξάνοντας τη διάρκεια της μνήμης και της αυτοσυγκέντρωσης, και μειώνοντας δραστικά την κόπωση που εμφανίζεται υπό καθεστώς συνεχούς άγχους. Τέλος, αυξάνει την κινητικότητα του σώματος, αλλά και τη δύναμη του σώματός μας.

10.Λυκίσκος
Οι πολύτιμες ιδιότητες του λυκίσκου ήταν γνωστές από τον 11ο αιώνα, όταν οι ζυθοποιοί θεωρούσαν τόσο αυτόν όσο και τη μπύρα ικανά για ενθάρρυνση της μελαγχολικής διάθεσης. Η καλλιέργειά του είναι περιορισμένη στην Ελλάδα, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να καλλιεργούνται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου.
Δρα ως ήπιο κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμβάλλει στην καταπολέμηση των αϋπνιών και μειώνει αισθητά το άγχος και τα συμπτώματά του. Λόγω των κατευναστικών ιδιοτήτων του, εντούτοις, δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. Μπορείτε να τον κάνετε ζεστό αφέψημα και να το πίνετε ακόμη και καθημερινά.

11.Πασσιφλώρα
Τη λίστα με τα 11 πιο αποτελεσματικά βότανα για το άγχος έρχεται να συμπληρώσει και να κλείσει η πασσιφλώρα, ένα καλλωπιστικό φυτό της χώρας μας γνωστό και με το όνομα «ρολόι», το οποίο όμως ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους βοτανολόγους ολόκληρης της Ευρώπης μόλις από το 16ο αιώνα.
Η πασσιφλώρα είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη θεραπεία της αϋπνίας, της υπερδιέγερσης, της οξυθυμίας και του άγχους. Τα φύλλα, τα άνθη και οι στήμονές της χρησιμοποιούνται άλλοτε νωπά κι άλλοτε αποξηραμένες για τις καταπραϋντικές, ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητές τους.
Αυτά ήταν τα 11 πιο αποτελεσματικά βότανα για το άγχος, συνοδευμένα από μία μικρή αναφορά στην ιστορία τους, στη δράση τους και στον τρόπο κατανάλωσής τους.

Βότανα απο τα μυστικά ομορφιάς.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr