Μήλο: 5 λόγοι που αξίζει να πεις μπραβο στην Εύα

Μήλο: 5 λόγοι που αξίζει να πεις μπραβο στην Εύα

 

Μήλο: 5 λόγοι που αξίζει να πεις μπραβο στην Εύα

Pathfinder

“Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”, λέει μια ελληνική παροιμία. Ωστόσο, γνωρίζουμε τον λόγο;

Τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να μην είναι οι πρώτες επιλογές κάποιων, όταν το στομάχι θέλει να τσιμπήσει κάτι μικρό και στο ψυγείο μαζί με αυτά υπάρχουν κάποιες μικρές σοκολατένιες απολαύσεις.

Το χέρι πάει ασυνείδητα στο μικρό γλύκισμα και το φρούτο μένει μόνο και παραπονεμένο. Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα να απολογηθούμε, για όλες τις φορές που το αγνοήσαμε. Ειδικά, το μήλο.

Αξίζει να το τρως πριν τα ψώνια στο super market

Σχετικά πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Cornell University έδειξε πως το να τρώμε ένα μήλο πριν κατευθυνθούμε στο super market είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Ειδικότερα, στη μελέτη συμμετείχαν 120 άνθρωποι. Η ερευνητική ομάδα έδωσε τυχαία σε μερικούς συμμετέχοντες να φάνε ένα μήλο πριν τα ψώνια στο super market και σε άλλους ένα μπισκότο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, αυτοί που είχαν φάει το μήλο πριν τα ψώνια τους, αγόρασαν 28% περισσότερα φρούτα και λαχανικά από ό,τι συνήθως και 25% περισσότερα φρούτα από εκείνους που είχαν φάει το μπισκότο. Με άλλα λόγια; Ένα μήλο πριν τα ψώνια μπορεί να μας οδηγήσει σε πιο υγιείς αγορές.

Ένα μήλο το απόγευμα κάνει καλό

Το να χάσουμε κιλά δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο, ειδικά αν είμαστε λίγο παραπάνω λιχούδηδες και κατά τις απογευματινές ώρες τρώμε κάτι πρόχειρο μεν, με πολλές θερμίδες δε. Αν λοιπόν θέλουμε να βάλουμε ένα stop στη κατανάλωση πρόχειρων φαγητών, το μήλο θα μπορούσε να γεμίσει το κενό που νιώθουμε και φυσικά να κρατήσει μακριά μας το δελεαστικό πρόχειρο φαγητό.

Γιατί; Το μήλο βοηθά στη πέψη και στην καύση του λίπους, καθώς και στον μεταβολισμό. Τα μήλα έχουν πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα που προσελκύει νερό για να σχηματίσει ένα πήκτωμα στο σώμα κατά τη διάρκεια της πέψης. Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι περισσότερη ώρα.

Μήλο κατά Alzheimer

Τρία φρούτα είναι ιδανικά για την αποτροπή εγκεφαλικών βλαβών και νόσων όπως η Alzheimer. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cornell προχώρησαν σε σχετική μελέτη και βρήκαν πως οι μπανάνες, τα πορτοκάλια και (ω, ναι) τα μήλα προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου μας.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις επιδράσεις των εκχυλισμάτων από τα φρούτα σε κύτταρα των νευρώνων και βρήκαν ότι συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα παραπάνω τρία, προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Αξίζει τον κόπο, δεν νομίζεις;

Μήλο και τυρί, όπως λέμε στοματικό διάλυμα

Μασώντας μήλα διεγείρεται η παραγωγή του σάλιου, το οποίο βοηθά στο να ξεπλένονται τα βακτηρίδια. Το σάλιο έχει επίσης αλκαλικό Ph, το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση της οξύτητας της πλάκας στα δόντια.

Μήλο: 5 λόγοι που αξίζει να πεις μπραβο στην Εύα
Το τυρί αντίστοιχα έχει υψηλά επίπεδα τυραμίνης που μειώνει την πλάκα. Σε παλαιότερη μελέτη, που είχε πραγματοποιηθεί το 2013 και είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Γενικής Οδοντιατρικής, ερευνητές ζήτησαν από 68 συμμετέχοντες να απέχουν από το βούρτσισμα των δοντιών τους για 2 ημέρες.

Μετά από την πάροδο των 2 ημερών, έδωσαν στους συμμετέχοντες να φάνε τυρί, γάλα ή γιαούρτι. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτοί που είχαν φάει τυρί είχαν παρουσιάσει και χαμηλότερα επίπεδα πλάκας στα δόντια τους, συγκριτικά με αυτούς που είχαν φάει γιαούρτι ή είχαν πιει γάλα.

Το μήλο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 9%

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί από Ολλανδούς επιστήμονες, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όπως μήλα, αχλάδια, μανιτάρια και κρεμμύδια, σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 9%.

Αν είχαμε κατά νου όλα αυτά, μάλλον και εμείς θα παίρναμε το μήλο από το φίδι, όπως ακριβώς έκανε και η Εύα.

 

Αδυνάτισμα: υπερτροφές και διατροφή για σούπερ υγεία!

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr