Οι περίεργες τροφές που χαρίζουν όμορφο δέρμα

Οι περίεργες τροφές που χαρίζουν όμορφο δέρμα

Αλλάζουμε τη διατροφική ρουτίνα μας και εισάγουμε λιγότερο γνωστές -ή περίεργες για κάποιους- τροφές που, εκτός από υγεία, χαρίζουν φωτεινό, όμορφο δέρμα.

Από την Κατερίνα Τσιλιμιδού

www.vita.gr

 

Το μακιγιάζ και η καλλυντική περιποίηση είναι οι δύο πυλώνες της όμορφης, νεανικής και λαμπερής όψης. Ωστόσο μια πραγματικά ολιστική προσέγγιση ομορφιάς σχετίζεται και με τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουμε στην επιδερμίδα μέσω της διατροφής. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και πρέπει να το τροφοδοτούμε με όλα όσα χρειάζεται, όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Πιθανόν να έχουμε παρατηρήσει κι εμείς πως όταν μια περίοδο τρεφόμαστε υγιεινά αυτό αντανακλάται και στην όψη μας: οι μαύροι κύκλοι και το πρήξιμο κάτω από τα μάτια είναι μειωμένα, τα σποραδικά σπυράκια εξαφανίζονται, η φωτεινότητα της επιδερμίδας αυξάνεται και η υφή της γίνεται πιο λεία. Ποιες είναι οι τροφές εκείνες χαρίζουν όμορφο δέρμα και καταπολεμούν τις ατέλειές του; Λίγο-πολύ τις ξέρουμε, ωστόσο υπάρχουν και άλλες, λιγότερο γνωστές ή περίεργες, που παραδόξως κάνουν θαύματα στην επιδερμίδα και αντιμετωπίζουν ατέλειες και προβλήματα.

Νερό καρύδας
Η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Μιράντα Κερ, η Τζένιφερ Ανιστον, η Ζιζέλ και άλλες πολλές διασημότητες προτιμούν το λάδι καρύδας για την περιποίηση αλλά και τη διατροφή τους. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, το νερό καρύδας είναι από τις εξαιρετικές τροφές για την επιδερμίδα, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, και μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σελήνιο). Ολα τα παραπάνω στοιχεία αναζωογονούν τα κύτταρα, δρουν αντιγηραντικά και δυναμώνουν την άμυνα της επιδερμίδας.

Κεφίρ
Ενα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν με πλούσια οφέλη και πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας. Το κεφίρ είναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό της επιδερμίδας, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη (Β6), που επιταχύνει την ανάπλαση της επιδερμίδας, η βιοτίνη (Β7), που αντιμετωπίζει την ακμή και το έκζεμα, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, που καθυστερούν τα σημάδια του χρόνου, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

Μηλόξιδο
Εχει εξαιρετικές ιδιότητες για το δέρμα, αφού ενισχύει τη λέμφο και καταπολεμά το πρήξιμο και τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Επίσης, συμβάλλει στη νεανική εμφάνιση του δέρματος χάρη στα μεταλλικά στοιχεία και στα ένζυμα με αποτοξινωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το μηλόξιδο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και εξωτερικά αντί για σκραμπ. Μετά τον καθαρισμό, βάζουμε λίγο μηλόξιδο σε ένα βαμβάκι και το περνάμε στο πρόσωπό μας. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε με άφθονο νερό και συνεχίζουμε την περιποίησή μας. Χάρη στα ισχυρά άλφα υδροξυοξέα που περιέχει, κάνει ήπια απολέπιση, βοηθάει στις ουλές από ακμή και αποκαλύπτει μια πολύ πιο φωτεινή όψη.

Κομπούχα
Ο,τι είναι το κεφίρ για το γάλα, είναι η κομπούχα για το τσάι. Πρόκειται για ένα ποτό που φτιάχνεται από μαύρο ή πράσινο τσάι, ζάχαρη και μια ειδική μαγιά. Η κομπούχα, όπως και το κεφίρ, περιέχει βακτηρίδια με μεγάλη θρεπτική αξία για τον οργανισμό, όπως και ένζυμα, οργανικά οξέα και βιταμίνες (εκείνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C). Αποτοξινώνει και συμβάλλει στην απομάκρυνση των επιβλαβών βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό. Οι παραπάνω ευεργετικές δράσεις κάνουν ορατά τα αποτελέσματά της στην επιδερμίδα: τα συμπτώματα του εκζέματος μειώνονται, ενώ ο τόνος, η φωτεινότητα και η υφή της βελτιώνονται αισθητά. Θα τη βρείτε σε κάποια καταστήματα βιολογικών ειδών ή μπορείτε να την παραγγείλετε.
Προσοχή: Προτού πάρετε κομπούχα, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Επίσης χυμό κομπούχα δεν πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά κάτω των 4 ετών και οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

GLA
Το Γάμμα Λινολενικό Οξύ, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, είναι ένα Ω6 λιπαρό οξύ που βρίσκεται και στον οργανισμό μας, ωστόσο λιγοστεύει με την πάροδο των χρόνων. Θεωρείται ότι βοηθά το δέρμα να γίνει ελαστικό και απαλό, ενώ καταπολεμά το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα των νυχιών. Σύμφωνα με μελέτες, το GLA φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο ατοπικό έκζεμα και στην αλλεργική δερματίτιδα, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης, συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ορμονών οι οποίες ευθύνονται για τα ξεσπάσματα της επιδερμίδας. Το GLA βρίσκεται στο έλαιο νυχτολούλουδου, στη σπιρουλίνα, στους μαύρους σπόρους φραγκοστάφυλου και στο φυτό μποράντζα.

Koλλιτσίδα
Ξέρουμε την έκφραση «μου έχεις γίνει κολλιτσίδα», που έχει… μάλλον αρνητική έννοια. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι η κολλιτσίδα είναι ένα βότανο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τον οργανισμό; Μεταξύ άλλων καλών, καταπολεμά τα βακτήρια που ευθύνονται για την ακμή, βοηθά να μειωθεί το πρήξιμο και αποτρέπει τις ουλές και τα σημάδια από ακμή. Επίσης κάνει πολύ καλό στις περιπτώσεις εκζέματος και ψωρίασης. Τέλος, αποτοξινώνει τον οργανισμό, ενισχύει τη μικροκυκλοφορία και εξουδετερώνει την οξείδωση του δέρματος.

Shiitake μανιτάρι
Το σιτάκε μανιτάρι εκτός από εξαιρετική γεύση έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, γι’ αυτό και είναι το δεύτερο σε παραγωγή μανιτάρι στον κόσμο. Ωστόσο στην Ελλάδα δεν το βρίσκουμε τόσο εύκολα στο σουπερμάρκετ όπως τα κοινά μανιτάρια. Είναι πλούσιο σε φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο και σε άλλα ιχνοστοιχεία τα οποία εξυγιαίνουν σε βάθος την επιδερμίδα και ρυθμίζουν την υπερβολική παραγωγή σμήγματος.

Σπόροι chia
Μοιάζουν με τον λιναρόσπορο και οπτικά αλλά και στη σύνθεση. Περιέχουν πλούσια ποσότητα Ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία, μεταξύ άλλων, κάνουν όμορφο το δέρμα και το διατηρούν νεανικό. Πιο συγκεκριμένα, τα Ω3 λιπαρά οξέα ενισχύουν τα τοιχώματα των κυττάρων, ώστε αυτά να συγκρατούν την υγρασία. Ως αποτέλεσμα, η επιδερμίδα παραμένει λεία, σφριγηλή και ελαστική. Επίσης, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση που βοηθά στην περίπτωση της προβληματικής επιδερμίδας, με τάσεις ακμής. Οι σπόροι αυτής της υπερτροφής μπορούν να εμπλουτίσουν μια απλή, χορταστική σαλάτα ή – γιατί όχι; – ένα θρεπτικό και δυναμωτικό smoothie.

Ζωμός από κόκαλα
Ακούγεται περίεργο; Και όμως, είναι εξαιρετική πηγή κολλαγόνου, το οποίο έχει τόσο ανάγκη η επιδερμίδα άνω των 40. Για την ακρίβεια, ο ζωμός από κόκαλα ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο ελαστικό, απαλό και ενυδατωμένο. Εκτός από κολλαγόνο, είναι πλούσιος σε μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, πυρίτιο, θείο και φώσφορο, τα συστατικά που χρειάζονται για όμορφο δέρμα και λαμπερά μαλλιά. Για βέλτιστα αποτελέσματα, πολλοί προτείνουν τον ζωμό ως το πρώτο ρόφημα της μέρας.
Πώς φτιάχνεται: Προτιμάμε κόκαλα από ζώο βιολογικής εκτροφής ή ελευθέρας βοσκής, κατά προτίμηση μοσχάρι ή κοτόπουλο. Αφού τα πλύνουμε και απομακρύνουμε τα θραύσματα, τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό σχεδόν μέχρι πάνω. Μετά τις πρώτες βράσεις, και αφού ξαφρίσουμε, προσθέτουμε μυρωδικά και λαχανικά της αρεσκείας μας για περισσότερη γεύση και άρωμα. Βράζουμε για 8 ώρες σε χαμηλή φωτιά. Ο ζωμός μας είναι έτοιμος. Αφού κρυώσει, αφαιρούμε το λίπος (το άσπρο), τον ρίχνουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι και τον φυλάμε στο ψυγείο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, MΜedSci.PhDc, Προϊστάμενο Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Λαϊκό», μέλος ΔΣ Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας & Εταιρείας ΕΜΠΑΚΑΝ και μέλος Committee DNSG & EFAD European Specialist for Diabetes

Chia Seeds H νέα super τροφή απο τα μυστικά ομορφιάς

Αιθέριο έλαιο Νυχτολούλουδου. Το έλαιο των ρυτίδων.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr