Διαβήτης τύπου 2: Φροντίστε το δέρμα σας

Διαβήτης τύπου 2: Φροντίστε το δέρμα σας

 

 

Αν έχετε διαβήτη τύπου 2, είναι πιθανό να παρουσιάσετε ξηρότητα, φαγούρα στο δέρμα και κακή επούλωση πληγών. Για την ακρίβεια τουλάχιστον το 1/3 των διαβητικών παρουσιάζουν διαταραχές στο δέρμα τους.

Παράλληλα, ακόμα και για τα άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, ένα πρόβλημα του δέρματος, θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι της νόσου.

Στον διαβήτη τύπου 2 το υψηλό σάκχαρο του αίματος και η υπερβολική ούρηση μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση κι αυτό ξηραίνει το δέρμα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσουν κακή κυκλοφορία του αίματος, κάτι που σημαίνει πως οι πληγές δεν παίρνουν το απαραίτητο πλούσιο σε αντίσωμα αίμα που είναι απαραίτητο για την επούλωση. Αν η πληγή δεν παίρνει αρκετό αίμα ή αν το αίμα είναι γεμάτο σάκχαρα, τα κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις δεν λειτουργούν καλά και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος βακτηριακής ανάπτυξης. Η πληγή δεν θα επουλωθεί και θα υπάρξει μόλυνση, οπότε θα χρειαστεί αντιβιοτικό.

Με την πάροδο του χρόνου μια άλλη σοβαρή επιπλοκή μπορεί να αναπτυχθεί από τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα: Μια βλάβη των νεύρων που ονομάζεται νευροπάθεια. Η νευροπάθεια επηρεάζει συχνά τα πόδια και, κατά συνέπεια μπορεί να μην αισθάνεστε πόνο, παρά να παρατηρήσετε ξαφνικά ένα κόψιμο ή μια φουσκάλα. Αν μάλιστα δεν ελέγξετε το πόδι σας μπορεί να μην ξέρετε καν ότι έχετε πληγή και μπορεί να συνεχίσετε να περπατάτε με την πληγή η οποία μπορεί να γίνει βρώμικη και αυτό να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις.

Πώς θα αποφύγετε τις επιπλοκές στο δέρμα σας από τον διαβήτη
Ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των επιπλοκών από τον διαβήτη μπορεί να μειωθεί με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αλλά και με την καλή φροντίδα του δέρματος.

Διαβάστε παρακάτω πώς πρέπει να φροντίσετε το δέρμα σας αν έχετε διαβήτη:

«Κρεμαστείτε» πάνω στον ψύκτη νερού. Κρατώντας το σώμα σας ενυδατωμένο μπορείτε να αποφύγετε το ξηρό δέρμα. Πίνετε πολύ νερό, τουλάχιστον 8 ποτήρια σε καθημερινή βάση.

Ενυδατώστε το δέρμα σας καθημερινά. Επιλέξτε ένα προϊόν αρκετά πλούσιο για να αποτρέψει την απολέπιση. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα επιλέξτε κάποιο προϊόν χωρίς άρωμα και χρωστικές ουσίες που θα ενυδατώσει αλλά δεν θα ερεθίσει το δέρμα σας.

Προστατέψτε τον εαυτό σας από τον ήλιο. Η έκθεση στον ήλιο ξηραίνει το δέρμα και οδηγεί στη γήρανση. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 30 όταν είστε έξω. Φορέστε γάντια όταν κάνετε κηπουρικές εργασίες για να προστατέψετε το δέρμα των χεριών σας.

Μην πηγαίνετε στα άκρα. Τόσο το κρύο του χειμώνα όσο και η ζέστη του καλοκαιριού μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας. Η έκθεση στον χειμωνιάτικο ήλιο μπορεί να προκαλέσει την ίδια ζημιά όπως και η έκθεση στον καλοκαιρινό ήλιο.

Καθαρίστε πολύ προσεκτικά οποιαδήποτε κοψίματα και γρατζουνιές στο δέρμα σας. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό για να καθαρίσετε μια πληγή και καλύψτε την με έναν επίδεσμο αν είναι απαραίτητο. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ένδειξη μόλυνσης, αν το δέρμα είναι πρησμένο, κόκκινο ή ζεστό στην αφή ή έχει μια άσχημη μυρωδιά ή πύον, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Για οποιονδήποτε τραυματισμό διαρκεί περισσότερο από το κανονικό για να επουλωθεί θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Να είστε επιμελείς με την καθημερινή φροντίδα των ποδιών. Καθαρίστε και ενυδατώστε τα πόδια σας κάθε ημέρα και ελέγχετε κάθε πόδι σχολαστικά από πάνω μέχρι κάτω για πληγές, ακόμα και για ένα μικρό κόψιμο, φουσκάλες ή σκασμένο δέρμα.

Πάρτε τη φροντίδα του δέρματος πολύ σοβαρά αν έχετε διαβήτη, προκειμένου να αποφύγετε ένα κόψιμο ή μια πληγή που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρή μόλυνση, γιατί αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό. Αν έχετε βλάβη των νεύρων είναι επιτακτική ανάγκη να ελέγχετε τα πόδια σας προσεκτικά κάθε μέρα.

Ο ίδιος ο διαβήτης δεν οδηγεί σε αυτές τις επιπλοκές. Είναι το ανεξέλεγκτο υψηλό σάκχαρο στο αίμα που τις προκαλεί. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να επικεντρωθείτε στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας.

Γύμνεμα: ‘Ελεγχος ζαχάρου-αδυνάτισμα

Αγριμόνιο: Για ζαχαροδιαβήτη, φαρυγγίτιδα, πόνους λαιμού, διάρροια

Γκαλέγκα-αδυνατίζει-ρυθμίζει ζάχαρο

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr