Άγχος και κοιλιά: Μήπως δεν έχεις την κοιλιά που θέλεις λόγω στρες;

Άγχος και κοιλιά: Μήπως δεν έχεις την κοιλιά που θέλεις λόγω στρες;

 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Γράφει: Αμαλία Δούκα

Συνεργάστηκε η Χριστίνα Μαυρίδου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, personal trainer.

Άγχος και κοιλιά; Πώς μπορεί να σχετίζεται το στρες που νιώθεις με το κοιλιακό λίπος; Κι όμως!

Κάνε ένα μίνι διαλογισμό
Το συνεχές και έντονο άγχος προκαλεί αυξημένη έκκριση κορτιζόλης στο σώμα σου, μιας ορμόνης που αυξάνει την εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Από την άλλη πλευρά, σε μελέτη στην επιθεώρηση International Journal of Behavioral Medicine διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι με ισχυρή επίγνωση ήταν 25% λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι και είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος από τους «όχι-τόσο-ζεν» ομολόγους τους.

Διάβασε επίσης: Καθοδηγούμενος διαλογισμός στα ελληνικά από την life coach Κατερίνα Ευστρατιάδου!

Για να μειώσεις στη στιγμή την ένταση, δοκίμασε αυτό τον εύκολο διαλογισμό που προτείνει η personal trainer Kirsten Beverley-Waters, ιδιοκτήτρια της Thryve, μιας online εταιρείας fitness, yoga και ευεξίας: «Κλείσε τα μάτια, βάλε τα χέρια στην κοιλιά και συγκέντρωσε όλες τις σκέψεις σου στον κορμό, καθώς είναι το θεμέλιο της ενέργειας και της δύναμής σου. Παίρνε βαθιές ανάσες από τη μύτη για έως και 5 λεπτά (και περισσότερο αν έχεις χρόνο)».

Ηρέμησε πριν τον ύπνο
Είναι γνωστό πως η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αύξηση βάρους: Σε εξαετής μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση International Journal of Obesity βρέθηκε πως άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες πήραν υπερδιπλάσιο λίπος –κυρίως στην κοιλιά– συγκριτικά μ’ εκείνους που είτε κοιμόντουσαν πολύ λιγότερες είτε 7 ή 8 ώρες. Για να κοιμηθείς καλύτερα, αποσυνδέσου από οπτικά ερεθίσματα 1 ώρα πριν ξαπλώσεις, αν έχεις ζωάκι διώξ’ το από το υπνοδωμάτιο και βάλε το θερμοστάτη στους 16-17ºC.

www.shape.gr

Βούτυρο Κακάο

Δισκία Κανέλας Κεϋλάνης

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr