Τα ψάρια βελτιώνουν τη γονιμότητα

Τα ψάρια βελτιώνουν τη γονιμότητα

Μερικές φορές αναφέρεται ότι τα οστρακοειδή και τα στρείδια είναι αφροδισιακά, ίσως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ψευδάργυρο.

Τώρα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism βρήκε ότι μια διατροφή πλούσια σε ψάρια και θαλασσινά μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 501 ζευγάρια από το Μίτσιγκαν και το Τέξας για 12 μήνες. Όλα τα ζευγάρια σκόπευαν να αποκτήσουν παιδί και είχαν αναφέρει λεπτομερώς τις ποσότητες ψαριών και θαλασσινών που έτρωγαν, ενώ είχαν τηρήσει και ημερολόγια των επαφών τους.

Όταν ένας σύντροφος έτρωγε ψάρια πάνω από δύο φορές την εβδομάδα υπήρχε, κατά μέσο, όρο 47% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκυμοσύνης, από ένα ζευγάρι που έτρωγε ψάρια λιγότερο συχνά. Τα ζευγάρια στα οποία και οι δύο σύντροφοι κατανάλωναν περισσότερα ψάρια είχαν 61% υψηλότερη γονιμότητα σε σύγκριση με τα ζευγάρια που κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα. Είχαν επίσης 22% περισσότερες επαφές.

Δεν είναι όμως σίγουρο τι είχε αυτή την επίδραση. Είναι πιθανόν τα ζευγάρια που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες θαλασσινών μαζί να μοιράζονται περισσότερα γεύματα και συνεπώς να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, άρα και τις νύχτες τους. Μπορεί όμως αυτό να οφείλεται σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά των ψαριών.

Το 92% των ζευγαριών που προτιμούσε ψάρια πάνω από δύο φορές την εβδομάδα είχε επιτύχει εγκυμοσύνη μέχρι το τέλος της μελέτης, συγκριτικά με το 79% των ζευγαριών που έτρωγαν ψάρια σπανιότερα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σχέση εγκυμοσύνης και κατανάλωσης ψαριών και θαλασσινών δεν μπορεί να εξηγηθεί αποκλειστικά με τη μεγαλύτερη συχνότητα των επαφών. Ενδεχομένως τα θρεπτικά συστατικά των ψαριών, όπως είναι τα ωμέγα-3 να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος, στην ωορρηξία και την αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης, μιας γυναικείας ορμόνης που εμπλέκεται στην εγκυμοσύνη.

Τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη D, ωμέγα-3 λιπαρά, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα για τις εγκύους και όσες γυναίκες προσπαθούν να συλλάβουν, αλλά πολλές γυναίκες περιορίζουν την κατανάλωση των ψαριών γιατί περιέχουν υδράργυρο.

Ο υδράργυρος πράγματι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Ορισμένα είδη ψαριών, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας και το βασιλικό σκουμπρί έχουν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Γενικά, τα μεγάλα σε μέγεθος ψάρια έχουν πολύ περισσότερο υδράργυρο.

www.healthyliving.gr

Epimedium macun 240g φυτικό αφροδισιακό σε σούπερ τιμή!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr