Χρησιμοποιήστε φυσικά βότανα για να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας

Χρησιμοποιήστε φυσικά βότανα για να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας

 

 

Η φύση σας δίνει λύσεις αρκεί να τις εκμεταλλευτείτε

Όλοι γνωρίζουμε πως τα βότανα έχουν καλλυντικές ιδιότητες, καθώς περιέχονται ως βασικά συστατικά σε όλα τα προϊόντα ομορφιάς.

Σε ό,τι αφορά τη φροντίδα των μαλλιών, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και στο σπίτι με τη μορφή χλιαρού αφεψήματος, το οποίο παρασκευάζουμε βράζοντας 1 φλιτζάνι φρέσκα βότανα (η 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα) σε 1 1/2 φλιτζάνι νερό για περίπου 3-5 λεπτά.

Αφήνουμε το αφέψημα να κρυώσει ελαφρά και το αδειάζουμε σε έναν ψεκαστήρα, με τον οποίο βρέχουμε τα μαλλιά μετά το λούσιμο. Αν θέλουμε, έπειτα από 15-20 λεπτά μπορούμε να τα ξεβγάλουμε με νερό ή να το αφήσουμε
να δράσει μέχρι το επόμενο λούσιμο.
Το βασικό είναι να γνωρίζουμε τον τύπο μαλλιών μας, για να επιλέξουμε το κατάλληλο βότανο.

Αν έχετε κανονικά μαλλιά, τα κατάλληλα βότανα είναι το δεντρολίβανο και το θυμάρι.

Το δεντρολίβανο προέρχεται από το φυτό rosemarinus officinalis και έχει εξαιρετικές τονωτικές ιδιότητες, θεωρείται δε ότι διεγείρει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και βελτιώνει τη μνήμη.
Ως συστατικό στο σαμπουάν δίνει δύναμη και λάμψη στα μαλλιά, ενώ το θυμάρι διαθέτει τις περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες από όλα τα αρωματικά βότανα και προέρχεται από το φυτό thymus vulgaris.

Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σαν απολυμαντικό στις πληγές, ενώ οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι για να αναζωογονηθούν και να δυναμώσουν. Περιέχεται σε πολλά σαμπουάν, που χαρίζουν δύναμη, ελαστικότητα και όγκο στα μαλλιά.
Αν έχετε λιπαρά μαλλιά, προτιμήστε μέντα, φασκόμηλο, ή μελισσόχορτο. Το φασκόμηλο προέρχεται από το φυτό salvia officinalis και το χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα ως αντισηπτικό στα τραύματα από δάγκωμα φιδιού.
Οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ιερό φυτό και πίστευαν πως χαρίζει μακροζωία και ενισχύει τη γονιμότητα. Η μέντα προέρχεται από το φυτό mentha piperita. Στην αρχαιότητα θεωρούνταν εξαιρετικό αφροδισιακό, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται στη μαγειρική και την κοσμετολογία.
Τέλος, το μελισσόχορτο προέρχεται από το φυτό melissa officinalis και χρησιμοποιείται σε τονωτικές λοσιόν, ζελ καθαρισμού και μια πληθώρα προϊόντων σύσφιγξης-αδυνατίσματος.

Αν έχετε ξηρά μαλλιά, χρησιμοποιείστε καλέντουλα ή χαμομήλι.

Η καλέντουλα προέρχεται από το φυτό calendula officinalis και σε πολλές περιοχές της χώρος μας αποκαλείται «νεκρολούλουδο».

Επειδή έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες, απαντάται ως συστατικό σε πολλά καλλυντικά για τη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών, στα οποία περιλαμβάνονται αντιγηραντικές κρέμες νύχτας, κοντίσιονερ και μάσκες επανόρθωσης για ταλαιπωρημένα ή βαμμένα μαλλιά.

Το χαμομήλι είναι το κατεξοχήν καταπραϋντικό βότανο και προέρχεται από το φυτό marticaria chamomilla, περιέχεται σε όλα σχεδόν τα κοσμετολογικά προϊόντα, που προορίζονται για τη φροντίδα της ευαίσθητης, αλλεργικής ή ερεθισμένης επιδερμίδας από εξωτερικά αίτια (π. χ. UV ακτινοβολία). Επίσης, χρησιμοποιείται σε σαμπουάν που «ξανθαίνουν» τα μαλλιά.
Για ίσια και θαμπά μαλλιά, επιλέξτε τσουκνίδα, η οποία περιέχει ένα ισχυρό μείγμα βιταμινών και μετάλλων, που την καθιστά άριστο φαρμακευτικό βότανο.

Για σγουρά μαλλιά, επιλέξτε ρίγανη.

Η γνωστή ρίγανη που βάζουμε στο φαγητό προέρχεται από το φυτό origanum vulgare και ρυθμίζει τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων.
Τέλος, αν έχετε πιτυρίδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσουκνίδα, χαμομήλι ή φασκόμηλο.

Πηγή: newsbeast.gr

ΒΟΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr