Τα ζυμαρικά επισπεύδουν την εμμηνόπαυση, όχι όμως τα λιπαρά ψάρια

Τα ζυμαρικά επισπεύδουν την εμμηνόπαυση, όχι όμως τα λιπαρά ψάρια

Η κατανάλωση ρυζιού και ζυμαρικών αυξάνει την πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, ενώ τα πολλά λιπαρά ψάρια όπως και τα όσπρια τείνουν να την καθυστερούν. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζάνετ Κέιντ του Πανεπιστημίου του Λιντς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας Journal of Epidemiology and Community Health, ανέλυσαν στοιχεία για 914 γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση σε ηλικία 40 έως 65 ετών (στη μέση ηλικία των 51 ετών). Η ηλικία της εμμηνόπαυσης συσχετίσθηκε με τη διατροφή κάθε γυναίκας.

Διαπιστώθηκε ότι όσες έτρωγαν μια έξτρα μερίδα ζυμαρικών ή ρυζιού τη μέρα, έφθαναν σε εμμηνόπαυση περίπου ενάμισι έτος νωρίτερα από τον μέσο όρο. Επίσης, με πρόωρη εμμηνόπαυση σχετίζονταν και τα πολλά σνακ.

Αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση μίας μερίδας λιπαρού ψαριού (με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) σχετιζόταν με καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης κατά τουλάχιστον τρία χρόνια. Επίσης η διατροφή που είναι πλούσια σε όσπρια, καθώς και η λήψη αυξημένων ποσοτήτων βιταμίνης Β6 και ψευδάργυρου, καθυστερούν την εμμηνόπαυση κατά περίπου ένα έτος. Με καθυστερημένη εμμηνόπαυση κατά ένα έτος σχετίζεται και η μεγάλη κατανάλωση κρέατος, σε αντίθεση με τη φυτοφαγική διατροφή.

Οι γυναίκες που έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιοπάθειας, ενώ από την άλλη η καθυστερημένη εμμηνόπαυση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η ηλικία της εμμηνόπαυσης επηρεάζεται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση γενετικών, περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων, καθώς και του τρόπου ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.

Τσιμισιφούγκα..Καταπολεμά τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης.

Διαβάστε ακόμα