Παραδοσιακά γιατροσόφια της γιαγιάς με μέλι

Παραδοσιακά γιατροσόφια της γιαγιάς με μέλι

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Οι φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού ήταν γνωστές και εφαρμοζόταν από τα αρχαία χρόνια. Στην παράδοση μας υπάρχουν πολλά πρακτικά φάρμακα, τα λεγόμενα γιατροσόφια ή μαντζούνια, με κύριο συστατικό το μέλι.

Δεν αντικαθιστούν την ιατρική αλλά χρησιμοποιούνται ως προσωρινή λύση και επικουρικά μαζί με τις ιατρικές συνταγές.

Έχουν γραφτεί πολλές παραδοσιακές συνταγές και υπάρχουν και άλλες που μεταφέρονται προφορικά από γενιά σε γενιά, διαφέρουν επίσης από περιοχή σε περιοχή, αποτελούν όμως ένα αξιόλογο μέρος της λαογραφικής μας παράδοσης.

Θελήσαμε και εμείς στη ΓΗ ΟΛΥΜΠΟΥ, κάποιες βασικές από αυτές τις παραδοσιακές εφαρμογές του μελιού, να τις καταγράψουμε.

ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ

Καθημερινά 1 κουταλάκι μέλι ( το κρατάμε για λίγη ώρα στο στόμα και το καταπίνουμε σιγά-σιγά), κατά τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας ( για ήπιες περιπτώσεις ).
Μέλι και λεμόνι : Στύψτε το χυμό ενός λεμονιού σε ένα φλιτζάνι, προσθέστε μια γεμάτη κουταλιά μέλι, ανακατέψτε καλά και πιείτε το σε 2 ή 3 ή 4 δόσεις στη διάρκεια της ημέρας.
Μέλι και γάλα : Ζεστό γάλα με μέλι, μια παλιά κλασσική συνταγή που μαλακώνει το βήχα και ανακουφίζει τον πόνο από το λαιμό.
Μέλι με λεμόνι στο τσάι: Ζεστό τσάι του βουνού ή χαμομήλι ή φλαμούρι με ένα κουταλάκι μέλι και αρκετό λεμόνι. Προτείνετε πολλές φορές την ημέρα.
Αναμιγνύετε καλά 1 κ. σ. μέλι με 2 κ. σ. χυμό λεμονιού και μία πρέζα αλάτι και κάνετε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα.
Το μέλι δρα σαν καταπραϋντικό και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, το λεμόνι έχει ήπιες απολυμαντικές ιδιότητες και δρα σαν αντισηπτικό, το δε τσάϊ έχει φλαβονοείδη (ενώσεις με ευεργετικά οφέλη για την υγεία) που βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το κρυολόγημα.

ΒΗΧΑΣ

Πιείτε ίση ποσότητα μελιού με χυμό λεμονιού για να μειωθεί ο βήχας.
Αναμιγνύετε καλά σε ίση ποσότητα μέλι, ελαιόλαδο και τσίπουρο και πιείτε το σε 2 ή 3 δόσεις, θα σας ανακουφίσει πραγματικά (αποκλειστικά για ενήλικες).
Βράστε σε κατσαρολάκι 1 λεμόνι με τη φλούδα του για 5 ‘ . Βγάλτε το, κόψτε το, στύψτε το και διαλύστε στο χυμό του λεμονιού 2 κ. σ. μέλι, ανακατέψτε το και πιείτε το σε 2 δόσεις στη διάρκεια της ημέρας. Είναι ένα ήπιο αντιμικροβιακό διάλυμα που ανακουφίζει το λαιμό.
Στα παιδιά πριν από τον ύπνο 1 κουταλάκι μέλι προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από το νυχτερινό βήχα, σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας όπου μελετήθηκε και παρατηρήθηκε η αντιβηχική δράση του μελιού σε παιδιά και εφήβους από 2-18 ετών.
Το μέλι περιέχει το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης, το οποίο προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες . Ο συνδυασμός μελιού που δρα σαν μαλακτικό για το λαιμό και έτσι μαλακώνει ο βήχας , και του λεμονιού με τις αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, δημιουργεί ένα φυσικό, ήπιο αντιμικροβιακό διάλυμα για τo λαιμό.

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ – ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Στύψτε το χυμό 1/2 λεμονιού, προσθέστε 1 κ. γλ. μέλι και λίγη σκόνη κανέλας σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και πιείτε το πριν το πρωϊνό. Μπορεί να γίνει μια ωφέλιμη καθημερινή συνήθεια για τον καθένα.
Όσοι πάσχουν από συχνά κρυολογήματα και συνεχόμενο βήχα, καλό είναι να λαμβάνουν την ημέρα, 1 κ.σ. μέλι αναμεμιγμένο με 1/4 κ. γλ. κανέλα σε λίγο χλιαρό νερό ώστε να γίνει σαν σιρόπι. Να επαναλάβουν το ίδιο για 3 συνεχόμενες ημέρες. Ανακουφίζει από το βήχα, το κρυολόγημα και την ιγμορίτιδα.
Η καθημερινή χρήση μελιού σε συνδυασμό με σκόνη κανέλας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο, και η συνεχής κατανάλωση του βοηθά ώστε τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος να καταπολεμούν αποτελεσματικά τα βακτήρια και τους ιούς.

ΑΣΘΜΑ

Αναμίξτε 1 κ. γλ. μέλι με 1/2 κ. γλ. σκόνη κανέλας και φάτε το πρωί και το βράδυ πριν τον ύπνο.

ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ

Κάνετε μια πάστα από μέλι και σκόνη κανέλας και απλώστε την πάνω στο ψωμί καθημερινά.
Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Ένα παλιό γαλλικό γιατροσόφι προτείνει να πίνετε πρωί και βράδυ, 1 ποτήρι νερό στο οποίο έχετε διαλύσει 1 κ. σ. μέλι και 2 κ. γλ. μηλόξυδο.
ΕΛΑΦΡΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Στην περιοχή του εγκαύματος αλείψτε ένα λεπτό στρώμα μελιού και δέστε χαλαρά με μία γάζα.
ΠΛΗΓΕΣ

Επάλειψη επιφανειακών πληγών με μέλι, ανακουφίζει και θεραπεύει.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Αναμιγνύετε 1 κ. γλ. μέλι, χυμό 1/2 λεμονιού, 1/4 κ.γλ. σκόνη κανέλας σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και πιείτε το, το πρωί με άδειο στομάχι, πριν το πρωϊνό σας. Μπορείτε να το πίνετε το πρωϊ και το βράδυ πριν τον ύπνο, καθώς επίσης και μετά από ένα γεύμα με πολλά λιπαρά.
ΜΕΛΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΘΗ

Φάτε 6 κ. γλ. μέλι κάθε 20 λεπτά γιατί τα κατάλοιπα του μεθυσιού (πονοκέφαλος, ναυτία), εξαφανίζονται πιο γρήγορα. Ταυτόχρονα πιείτε πολύ νερό.
Αναμίξτε 15ml μέλι, 80ml χυμό πορτοκαλιού και 70ml γιαούρτι και φάτε το.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Πρωί και βράδυ 1 κουταλιά της σούπας μέλι.
ΑΥΠΝΙΑ

Πριν τον ύπνο πιείτε 1 ποτήρι γάλα προσθέτοντας 1 -2 κ. γλ. μέλι.
Και για όσους δεν πίνουν γάλα, ένα ζεστό ρόφημα χαμομηλιού ή τίλιου ή τσάι του βουνού, με 1 κ. γλ. μέλι θα σας χαλαρώσει.
ΑΘΛΗΤΕΣ

Πριν την προπόνηση ή τον αγώνα 1 κ.σ. μέλι για πρόσθετη απόδοση. Στην αρχαιότητα οι αθλητές πριν μπουν στο στίβο έτρωγαν μέλι για να αναζωογόνηση του οργανισμού γενικά.

ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η κατανάλωση τουλάχιστον 2 κουταλιών μέλι την ημέρα στη διατροφή της εγκύου, συμβάλει ώστε το παιδί να πάρει τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία για να δημιουργήσει δυνατό σκελετό (Jarvis 1953), ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου και βοηθά γενικά στην εξισορρόπηση ολοκλήρου του οργανισμού.
ΓΙΑ ΤΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Πρι από τον ύπνο 1 κ.γλ. μέλι, συμβάλλει ώστε να βρέχουν λιγότερο τα κρεβατάκια τους τα παιδιά.
Το μέλι, το αγνό βιολογικό προϊόν της φύσης, που παράγεται στην Ελλάδα, από τους Έλληνες μελισσοκόμους, είναι ωφέλιμο να υπάρχει στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Η καθημερινή και συστηματική κατανάλωσή του συμβάλλει στην ενίσχυση του οργανισμού του κάθε ανθρώπου, στα πλαίσια μιας γενικότερα ισορροπημένης, υγιεινής και μεσογειακής διατροφής, που οφείλουν να ακολουθούν οι μεγαλύτεροι και να τη μαθαίνουν και στα παιδιά τους.

Μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα 1-2 κουτάλια μέλι την ημέρα.

Απαγορεύεται η κατανάλωση μελιού σε βρέφη μικρότερα του ενός έτους.

Για το ΒΙΟ-ΚΤΗΜΑ ΓΗ ΟΛΥΜΠΟΥ

Τζένη Χ. Κωτίκα

Πηγή: www.geaolympou.gr

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr