Διαβήτης: Ποια διατροφή μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Διαβήτης: Ποια διατροφή μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Οι δίαιτες με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα όσπρια, κάνουν καλό τόσο στον γλυκαιμικό έλεγχο όσο και στην καρδιαγγειακή υγεία
Διαβήτης: Ποια διατροφή μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο | in.gr
in.gr

Οι φυτοφαγικές διατροφές βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο, συντελούν σε απώλεια βάρους και βελτιώνουν τη χοληστερόλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical Nutrition.

Ερευνητές της Επιτροπής Παθολογίας για την Υπεύθυνη Χρήση των Φαρμάκων στις ΗΠΑ επαναξιολόγησαν στοιχεία από εννέα ελεγχόμενες μελέτες που κατέγραψαν την αποτελεσματικότητα των φυτοφαγικών διατροφικών πλάνων σε άτομα με διαβήτη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εκείνοι που έκαναν φυτοφαγική διατροφή είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη, έχασαν βάρος, μείωσαν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και βελτίωσαν εν τέλει τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, συγκριτικά με εκείνους που έκαναν μη φυτοφαγική διατροφή.

Οι ειδικοί σημειώνουν λοιπόν ότι οι διατροφές με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα όσπρια, κάνουν καλό τόσο στον γλυκαιμικό έλεγχο όσο και στην καρδιαγγειακή υγεία αφού έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, είναι πλούσιες σε φυτοχημικές ουσίες, φυτικές ίνες και βρίθουν σε χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου τρόφιμα.

«Τα καλά νέα είναι ότι η μελέτη τεκμηριώνει πως η φυτοφαγική διατροφή είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και να βελτιώσει ταυτόχρονα τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2», σχολιάζει η διευθύντρια Κλινικής Έρευνας της Επιτροπής Παθολογίας για την Υπεύθυνη Χρήση των Φαρμάκων, Χανα Καλεοβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η φυτοφαγική διατροφή συντελεί σε μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας, υπέρτασης, καρδιαγγειακής θνησιμότητας και θνησιμότητας ανεξαρτήτου αιτιολογίας.

www.in.gr

Βότανο Πικρόξυλο σε Δισκία για τη ρύθμιση ζαχάρου.

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr