Πώς θα παραμείνεις γόνιμη και υγιής σε κάθε ηλικία

Πώς θα παραμείνεις γόνιμη και υγιής σε κάθε ηλικία

 

Διάβασε τις συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις σε φόρμα το αναπαραγωγικό σου σύστημα για όσα χρόνια χρειάζεται, για σούπερ γονιμότητα αλλά και ορμονική ισορροπία και ευεξία.

Γράφει: Επιστημονικός Συνεργάτης Shape

Στα 20 οι πιθανότητες είναι να μη θες με τίποτα να κάνεις παιδί. Στα 30, οι πιθανότητες είναι να έχεις τουλάχιστον αρχίσει να σκέφτεσαι για αυτό. Και στα 40, αν δεν έχεις ήδη κάνει, να αγχώνεσαι αν τελικά θα τα καταφέρεις.

 

Η αλήθεια σε κάθε περίπτωση είναι πως έχεις γεννηθεί με 1 με 2 εκατομμύρια ωάρια και είναι αυτά με τα οποία θα πρέπει να πορευτείς σε όλη σου τη ζωή. Σε αντίθεση με τους άνδρες που παράγουν σπερματοζωάρια μέχρι τα βαθιά γεράματα, εμείς οι γυναίκες δεν παράγουμε ωάρια σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Μάλιστα, το απόθεμα μας σε ωάρια μειώνεται στα περίπου 300.000 μέχρι την πρώτη περίοδο στην εφηβεία.

Εάν μάλιστα δούμε την όλη αυτή τη διαδικασία με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, δεδομένου πως μία γυναίκα έχει ωορρηξία και απελευθερώνει ένα ωάριο με προοπτική γονιμοποίησης περίπου 500 φορές από τα 12 μέχρι τα 52, και δεδομένου του ότι δεν είναι όλα αυτά τα ωάρια καλά ποιοτικά, καταλαβαίνουμε πόσο μοναδικό και θεωρητικά δύσκολο είναι να επιτευχθεί μία κύηση.

Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, όπως και κάθε άλλο σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που πρέπει να πραγματοποιήσει με ασφάλεια πολλές σύνθετες λειτουργίες και να συνεργαστεί με αρκετά άλλα συστήματα για να φέρει σε πέρας με επιτυχία το θαύμα της ζωής. Η μόνη αλήθεια λοιπόν είναι πως μία εγκυμοσύνη για να επιτευχθεί, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Για αυτό και η πιθανότητα τεκνοποίησης δε ξεπερνά το 20 με 25% ανά κύκλο, στη πιο γόνιμη φάση της ζωής μίας γυναίκας. Και περιορίζεται σε μονοψήφιους αριθμούς 2 με 5% , μετά τα 42, με τη δραματική μείωση να ξεκινάει περίπου στα 35 με 38 έτη. Για αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να γνωρίζει τις πιθανότητες σύλληψης σε κάθε στάδιο της ζωής της, ώστε να μπορεί να έχει τον έλεγχο της γονιμότητας και της αναπαραγωγικής ικανότητας της στο έπακρο και να παίρνει εγκαίρως τις σωστές αποφάσεις για την υγεία της.

20 με 25: Η πιο γόνιμη ηλικία
Στις αρχές της δεκαετίας των 20, έως και το 90 τοις εκατό των ωαρίων μίας γυναίκας είναι χρωμοσωμικά φυσιολογικά, γεγονός που οδηγεί στις μεγαλύτερες πιθανότητες να συλλάβει ένα υγιές μωρό.

Μάλιστα, η μέση γυναικεία γονιμότητα κορυφώνεται στην ηλικία των 24 ετών. Οι γυναίκες κάτω των 25 ετών έχουν περίπου 95% πιθανότητα να συλλάβουν σε ένα χρόνο εάν προσπαθούν κάθε μήνα.

 

Τι να προσέξεις σε αυτή την ηλικία

Μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που καταλήγει σε έκτρωση μπορεί να έχει σοβαρές σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα αν συμβεί περισσότερες φορές. Για το λόγο αυτό, εφόσον η τεκνοποίηση δεν είναι μέσα στο πρόγραμμα, πρέπει να συζητήσεις με το γιατρό σου ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντισύλληψης για εσένα.

Ιδιαίτερα μάλιστα με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, εκτός από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, να υπονομεύουν αρκετά συχνά την υγεία σου, με κάθε σου ελεύθερη επαφή.

Σε αυτή πλέον τη φάση της ζωής σου, πρέπει να έχεις σταθερούς κύκλους, χωρίς προβλήματα ή ορμονικές διαταραχές. Συζήτησε με το γιατρό σου τι είναι φυσιολογικό για εσένα, ώστε να αντιμετωπίσετε εγκαίρως πιθανά σοβαρά προβλήματα όπως το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών, με κύριο χαρακτηριστικό τις διαταραχές κύκλου, που αφορά σημαντικό ποσοστό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Έξτρα tip: Προηγμένα συμπληρώματα διατροφής όπως το Fertilovit F PCOS, με την ενισχυμένη τριπλή του δράση με Ινοσιτόλες, Ω3 λιπαρά οξέα, Βιταμίνη D, E και Σύμπλεγμα Βιταμινών Β, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του κύκλου και την ομαλή ωοθυλακιορρηξία, συμπληρώνοντας τις όποιες διατροφικές ελλείψεις.

25 έως 35: Η χρυσή δεκαετία
Από την ηλικία των 25 ετών έως λίγο πριν τα 35, έχεις περίπου 86% πιθανότητα να συλλάβεις μετά από ένα χρόνο συχνών ελεύθερων σεξουαλικών επαφών, με τη μέση πιθανότητα ανά κύκλο να είναι περίπου 20%. Οι πιθανότητες αποβολής σε περίπτωση σύλληψης παραμένουν χαμηλές, περίπου 10 τοις εκατό όσο η γυναίκα διανύει τη δεκαετία των 20, με αυτές να αυξάνονται στο 20%, με το που η γυναίκα μπαίνει στην 3η δεκαετία της ζωής της.

 

Τι να προσέξεις σε αυτή την ηλικία

Πραγματοποίησε τον απαραίτητο γυναικολογικό αλλά και προγεννητικό έλεγχο, ώστε να είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις τις προσπάθειες για ένα μωρό όταν το αποφασίσεις. Ο γιατρός σου θα ελέγξει υπερηχογραφικά τη μήτρα και τις ωοθήκες σου και θα πραγματοποιήσει απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις για να εξακριβώσει την ομαλή λειτουργία του αναπαραγωγικού σου συστήματος.

Μην αμελήσεις να τον ενημερώσεις για κάθε σύμπτωμα ή προβληματισμό σου, καθώς διαταραχές στην περίοδο ή η δυσμηνόρροια μπορεί να κρύβουν σοβαρές ασθένειες του αναπαραγωγικού συστήματος όπως η ενδομητρίωση, που αποτελεί σημαντική αιτία υπογονιμότητας και η διάγνωση της, σύμφωνα με μελέτες μπορεί να καθυστερήσει έως και μία δεκαετία.
Εφόσον επιθυμείς ένα μωρό, συνέχισε τις συχνές ερωτικές επαφές, κάθε 2η με 3η ημέρα, σε όλη τη διάρκεια του κύκλου, χωρίς απαραίτητα να μετράτε με τον σύντροφό σου τις γόνιμες ημέρες. Ναι, μεν, η σύλληψη πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές αλλά η γονιμότητα ή η υπογονιμότητα δεν ορίζεται βάση των επαφών μόνο στη διάρκεια αυτών των ημερών. Απολαύστε λοιπόν την ερωτική σας ζωή με το σύντροφο σου και θεωρητικά, εκτός και αν συντρέχει ήδη ιατρικός λόγος, δε χρειάζεται να προβείτε σε περαιτέρω ενέργειες ή πιο ειδικές εξετάσεις μέχρι να προσπαθήσετε ενεργά για τουλάχιστον 12 μήνες χωρίς επιτυχία.

Η πρώτη εκτίμηση του αποθέματος και της δυναμικής των ωοθηκών σου με ταυτόχρονο ορμονικό (FSH, LH, Οιστραδιόλη, ΑΜΗ) και υπερηχογραφικό έλεγχο (AFC) έχει μεγάλη αξία στη φάση αυτή, ιδιαίτερα στις αρχές των 30, καθώς μπορεί να προβλέψει εγκαίρως πιθανά προβλήματα πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας.

Συζήτησε τη δυνατότητα ελέγχου με το γιατρό σου.
Εάν σκέφτεσαι να καταψύξεις τα ωάριά σου, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνεις. Έχουν την καλύτερη ποιότητα και τα μεγαλύτερα ποσοστά επίτευξης κύησης όταν αποφασίσεις να τα χρησιμοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση μη ξεχνάς να λαμβάνεις καθημερινά μία προγεννητική βιταμίνη, όπως το Fertilovit For2, που θα σε προμηθεύσει με τα απαραίτητα 400μg φυλλικού οξέος καθώς και άλλα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, Β12 κα μαγνήσιο, που συμβάλλουν θετικά.

35 έως 40: Πρόσεξε για να μπορέσεις
Σε αυτή την κρίσιμη πραγματικά πενταετία, έχεις ακόμα μια καλή προοπτική για να μείνεις έγκυος ιδιαίτερα πριν από την ηλικία των 37 ετών. Θέλει όμως πολλή προσοχή καθώς η γονιμότητα των γυναικών αρχίζει να μειώνεται από τα 35 και έπειτα και αυτό που αποκαλείται “κακή ποιότητα” ωαρίων θα κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση του.

Πράγματι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνηθέστερος λόγος της μείωσης της αναπαραγωγικής δυνατότητας είναι η μείωση της ποιότητας των ωαρίων. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα αρκετά ωάρια διαθέσιμα για ωορρηξία και γονιμοποίηση, αλλά η πιθανότατα να έχουν χρωμοσωμικές ή άλλες διαταραχές που επηρεάζουν τη βιωσιμότητά τους είναι πλέον μεγαλύτερη. Επίσης μετά τα 35, ο κίνδυνο αποβολής ή για σύνδρομο Down είναι μεγαλύτερος. ζευγάρι εγκυμοσύνη τεστ εγκυμοσύνης

Τι να προσέξεις σε αυτή την ηλικία

Περίπου το 30 τοις εκατό των γυναικών ηλικίας 35 ετών μπορεί να χρειαστούν ένα ή περισσότερο από ένα χρόνο για να συλλάβουν. Οι γιατροί όμως δε θέλουν να περιμένεις τόσο πολύ για να μάθεις αν μπορείς ή όχι. Ο χρόνος είναι πλέον καθοριστικός, και εάν δεν έχεις μπορέσει να συλλάβεις μετά από έξι μήνες, επισκεφθείτε με τον σύντροφό σου έναν ειδικό για να υποβληθείτε σε σχετικές εξετάσεις διερεύνησης πιθανής υπογονιμότητας.

Η ενδομήτρια σπερματέγχυση είναι μια λιγότερο επεμβατική διαδικασία υποβοήθησης της αναπαραγωγής, εφόσον δεν συνυπάρχει ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας, ενώ η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική επιλογή θεραπείας, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, όταν οι πιθανότητες για φυσική σύλληψη έχουν εξαντληθεί.

Σε αυτή τη φάση, είτε προσπαθείς για φυσική σύλληψη, είτε πρέπει να υποβληθείς σε εξωσωματική γονιμοποίηση, η σωστή προετοιμασία είναι το κλειδί της επιτυχίας. Διατήρησε ένα υγιές σωματικό βάρος, απόλαυσε ποιοτικό ύπνο, εμπλούτισε τη διατροφή σου με άφθονα φρούτα και λαχανικά και ωφέλιμα λιπαρά και απέφυγε τοξίνες και ορμονικούς διαταράκτες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ αντίστοιχα. Οι συχνές επαφές είναι must καθώς όχι μόνο βάζουν το σώμα σε τροχιά σύλληψης αλλά ανεβάζουν και τα επίπεδα των καλών ορμονών και συμβάλουν στη διαχείριση του στρες. Το Fertilovit F 35 Plus είναι ο απαραίτητος διατροφικός σύμμαχος κάθε γυναίκας αυτής της ηλικίας που επιθυμεί καλύτερη ποιότητα ωαρίων, παρέχοντας στον οργανισμό μία πληθώρα πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και μικροθρεπτικών συστατικών με κυρίαρχο το Συνένζυμο Q10, με το Fertilovit F Endo να συμπληρώνει ιδανικά τη διατροφή όταν η γυναίκα δεν καταναλώνει ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Αυτή είναι η τελευταία “καλή” ευκαιρία να καταψύξεις τα βιώσιμα ωάριά σου για χρήση σε μεταγενέστερη ημερομηνία, εάν η εγκυμοσύνη δεν είναι στα άμεσα σχέδια σου. Σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, μια γυναίκα που καταψύχει τα ωάρια της με την προηγμένη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) μέχρι την ηλικία των 40 ετών, μπορεί να επιστρέψει χρόνια αργότερα και να έχει μια καλή πιθανότητα εγκυμοσύνης ακόμα και στα μέσα της δεκαετίας των 40 ή και αργότερα.
40 με 45 και μετά: Εξατομίκευση για βέλτιστα αποτελέσματα
Με την πάροδο της ηλικίας, δεν μειώνεται μόνο η ποιότητα των ωαρίων αλλά και η ποσότητα τους. Σε αυτό το στάδιο, οι γυναίκες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις που τις δυσκολεύουν να συλλάβουν και να μείνουν έγκυοι.

Στα 42, το 90% περίπου των ωαρίων είναι χρωμοσωμικά ανώμαλα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί πλέον πιο συχνά μία λύση, όχι όμως μόνο λόγω του προβλήματος των ωαρίων. Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα προβλήματα και με την προχωρημένη ηλικία των ανδρών που και αυτοί συμβάλλουν κατά το ήμισυ στην υγεία του μωρού.

Στα πιο σημαντικά προβλήματα αυτής της ηλικίας συγκαταλέγονται οι ορμονικές διαταραχές κυρίως λόγω του μειωμένου ωοθηκικού αποθέματος, προβλήματα στην ικανοποιητική ανάπτυξη του ενδομητρίου και στην ομαλή παροχή αίματος στις ωοθήκες και τη μήτρα. Τα προβλήματα αναπαραγωγής στη φάση αυτή δεν αφορούν μόνο την ποιότητα των εμβρύων αλλά και την πιθανή αδυναμία εμφύτευσης τους.

Τι μπορείς να κάνεις σε αυτή την ηλικία

Επισκέψου το γιατρό σου εάν η σύλληψη δεν έχει πραγματοποιηθεί φυσιολογικά μέσα στους 3 πρώτους μήνες εντατικών προσπαθειών, και σίγουρα μην αφήσεις να περάσουν περισσότεροι από 6 εάν δεν έχεις επισκεφτεί το γιατρό σου σχετικά με το ζήτημα αυτό νωρίτερα.
Στη φάση αυτή, η ωορρηξία σου μπορεί να πραγματοποιείται χωρίς σταθερότητα από κύκλο σε κύκλο, πχ τον έναν κύκλο την 8η ημέρα, τον επόμενο τη 17η, για αυτό και μη σταματάτε την προσπάθεια σε όλη τη διάρκεια του.
Συνέχισε την καλή διατροφή και ένα υγιεινό lifestyle, και εξατομίκευσε όσο μπορείς τη θεραπεία σας. Δεν είναι όλα τα πρωτόκολλα για όλους και πραγματικά μερικές φορές η επιτυχία κρύβεται στις λεπτομέρειες. Για το λόγο αυτό συγκέντρωσε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για το ιστορικό σου και με το γιατρό σου αποφασίστε ποια θεραπευτική προσέγγιση ταιριάζει περισσότερο με τις ανάγκες σου.

Όλες οι ηλικίες, προσοχή.


Ανεξάρτητα από την ηλικία σου, μπορείς να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητές σας να συλλάβεις κάθε μήνα, γνωρίζοντας τον κύκλο σου, την ωορρηξία σου και έχοντας βελτιστοποιήσει τα δεδομένα σου. Βιταμίνη D, Σίδηρος, Φυλλικό οξύ, Β12 και Φερριτίνη πρέπει να βρίσκονται σε ιδανικά επίπεδα, ώστε να υποστηρίζουν την ομαλή ανάπτυξη των ωαρίων. Επιπλέον, προβλήματα υγείας όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ο διαβήτης, κάποια αυτοάνοση ασθένεια όπως η κοιλιοκάκη και παθήσεις του αναπαραγωγικού συστήματος που προαναφέραμε όπως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και η Ενδομητρίωση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως ώστε να μην επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα. Ο γιατρός σου είναι πάντα ο καλύτερος σας σύμμαχος.

Ευχαριστούμε την κα. Χαρούλα Μπιλάλη BSc MMedSc, Μοριακή Βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Πιστοποιημένη Health & Wellness Coach, Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας – Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής www.harroulabilali.gr

www.shape.gr

Αποτοξίνωση απο τα μυστικά ομορφιάς.

Epimedium macun 240g 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr