Έλαιο τζοτζόμπα μιμείται τα κύτταρα του δέρματος μας.

Έλαιο τζοτζόμπα μιμείται τα κύτταρα του δέρματος μας.

 

Το λάδι Τζοτζόμπα ή Χοχόμπα λαμβάνεται από τους σπόρους του φυτού Χοχόμπα (Buxus Chinensis), οι οποίοι ανάλογα µε την προέλευση τους, περιέχουν 44-59% λάδι και παράγουν ένα από τα πιο γνωστά και πολύτιμα λάδια βάσης στη σύγχρονη αρωματοθεραπεία.
Το τροπικό φυτό έχει χρησιμοποιηθεί παλιά από τους Ινδιάνους στην διατροφή τους αλλά και σαν µέσο επουλώσεως και καλλωπισµού. Σήμερα λόγω της χρησιμοποίησης του σε πολλούς τομείς (φάρμακα, καλλυντικά, λιπαντικά) καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στα νοτιοδυτικά μέρη της Αμερικής, στο Μεξικό, στην Κόστα Ρίκα και στο Ισραήλ.

Το λάδι Jojoba είναι υποκίτρινο, άοσμο µε καλή ρευστότητα υγρού και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα γνήσιο λάδι, αλλά για ένα υγρό κερί γιατί δεν περιέχει όπως τα άλλα φυτικά λίπη και έλαια γλυκερίδια, παρά µόνο αλκοόλες µε ακόρεστα λιπαρά οξέα και ελεύθερες αλκοόλες. Η. περιεκτικότητα του σε τριγλυκερίδια ανέρχεται μόλις 0.3%, ενώ τα ασαπωνοποίητα συστατικά του είναι περίπου 51%. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2,B6 και ιδιαίτερα Ε. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο βιομηχανικό λάδι, που μπορεί να υδρογονωθεί δίνοντας διάφορα στερεά κεριά. Η παραλαβή του λαδιού από τους σπόρους του φυτού γίνεται µε ψυχρή πίεση.

Ως καλλυντικό έχει θαυμάσιες προστατευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, διότι δεν διασπάται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αλλά συγκρατεί και επηρεάζει ευνοϊκά την υγρασία του δέρματος. Η οργανική σύνθεση του λαδιού είναι πολύ κοντά στη σύνθεση του σμήγματος της ανθρώπινης επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να μιμείται τα φυσικό κολλαγόνο του δέρματος. Θεωρείται ιδιαίτερα ενυδατικό, ενώ ταυτόχρονα θρέφει και προστατεύει την επιδερμίδα ρυθμίζοντας την λιπαρότητα και την υγρασία του δέρματος. Χρησιμοποιείται ως λάδι μασάζ στο πρόσωπο και το σώμα απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα.

Επιπλέον διαθέτει φυσικό δείκτη προστασίας από τον ήλιο SPF 5 που το καθιστά ιδανικό για την φροντίδα των μαλλιών το καλοκαίρι. Παράλληλα απομακρύνει το υπερβολικό σμήγμα από την επιδερμίδα του κεφαλιού τονώνοντας την τρίχα. H συμπεριφορά του διακρίνεται από την ικανότατα του να απλώνεται, να προσκολλάται εύκολα και να απορροφάται γρήγορα χωρίς να αφήνει ίχνη λιπαρότητας.

Η αξία του ελαίου της χοχόμπα οδήγησε στην καθιέρωση του φυτού και αντικατέστησε πολλές παραδοσιακές καλλιέργειες. Πρόκειται για ένα πολύτιμο φυτό διπλής χρησιμότητας. Καλλιεργείται για να σταματήσει την ερημοποίηση άνυδρων χωραφιών ενώ παράλληλα οι σπόροι της αποδίδουν ένα υψηλής ποιότητας έλαιο, που χρησιμοποιείται σε καλλυντικά, μηχανήματα και ως υποκατάστατο του λαδιού της φάλαινας. Θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα φυσικά λάδια σε όλο τον κόσμο.

www.alternativenaturally

Έλαιο Τζοτζόμπα ή Χοχόμπα. Το έλαιο που μοιάζει με το δέρμα μας!

Διαβάστε ακόμα