Όμορφα μαλλιά με βότανα, χωρίς να ξοδευτείτε

Όμορφα μαλλιά με βότανα, χωρίς να ξοδευτείτε

 

Τα αρωματικά βότανα, που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική ως καρυκεύματα αλλά και για να παρασκευάσουμε υγιεινά αφεψήματα, αποτελούν πρώτης τάξης καλλυντικά για τη φροντίδα των μαλλιών. Αρκεί να ξέρουμε τις ιδιότητες τους και ποια ενδείκνυνται για κάθε τύπο μαλλιών.

Όλοι γνωρίζουμε πως τα βότανα έχουν καλλυντικές ιδιότητες, καθώς περιέχονται ως βασικά συστατικά σε όλα τα προϊόντα ομορφιάς. Σε ό,τι αφορά στη φροντίδα των μαλλιών, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και στο σπίτι με τη μορφή χλιαρού αφεψήματος, το οποίο παρασκευάζουμε πανεύκολα, ακολουθώντας τις οδηγίες που παραθέτουμε και ανάλογα τον τύπο των μαλλιών μας .

BAΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Βράζουμε 1 φλιτζάνι φρέσκα βότανα (ή 1/2 φλιτζάνι περίπου αποξηραμένα) σε 1 1/2 φλιτζάνι νερό για περίπου 3-5 λεπτά. Αφού στραγγίσουμε το νερό, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το αδειάζουμε σε έναν ψεκαστήρα, με τον οποίο βρέχουμε τα μαλλιά μετά το λούσιμο. Αν θέλουμε, έπειτα από 15-20 λεπτά μπορούμε να τα ξεβγάλουμε με νερό ή να αφήσουμε το αφέψημα να δράσει σαν leanve-in conditioner μέχρι το επόμενο λούσιμο.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟ ΜΑΛΛΙΩΝ

Βάλε μία δόση ουδέτερου παιδικού σαμπουάν σε ένα φλιτζάνι και πρόσθεσε 40 ml τυποποιημένο έγχυμα του βοτάνου της επιλογής σου . Ανακάτεψε καλά, βάλε μια μικρή ποσότητα σαμπουάν στην παλάμη σου και κάνε ελαφρύ μασάζ στα μαλλιά και στο τριχωτό του κρανίου. Ξέπλυνε με ζεστό νερό, επανάλαβε και κάνε ένα τελευταίο ξέβγαλμα με δροσερό νερό για να βγάλεις τα τελευταία ίχνη του σαμπουάν και να τονώσεις το τριχωτό του κρανίου.

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΜΑΛΛΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ:

Για κανονικά μαλλιά: μάραθο, τσουκνίδα, κοντυλόχορτο.

Για ξηρά και ευαίσθητα: χαμομήλι, μαιντανός, φασκομηλιά, άνθη φλαμουριάς (τίλιο ).

Για λιπαρά μαλλιά: λεβάντα, μέντα, δεντρολίβανο, κατιφές.

Αντιπιτυριδικά: λεβάντα, μέντα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, κατιφές.

Για λάμψη: τσουκνίδα, μαιντανός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, κατιφές, άνθη φλαμουριάς ( τίλιο )

Για βελτίωση της όψης των μαλλιών: Τσουκνίδα, θυμάρι .

 

ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΓΙΑ ΞΑΝΘΕΣ ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ

Βράζετε 2 φλιτζάνια νερό και περιχύστε με αυτό σε ένα μπολ 10 γραμμάρια τσουκνίδα, 10 γραμμάρια χαμομήλι και 10 γραμμάρια μέντα. Προσθέστε 2 κουταλιές γλυκού χυμό λεμονιού και τα αφήστε το μείγμα για δύο ώρες. Στη συνέχεια σουρώστε το πιέζοντας τα βότανα με ένα κουτάλι. Μετρήστε την ποσότητα του μείγματος και προσθέστε ίση ποσότητα απλού σαμπουάν μαλλιών χωρίς άρωμα. Ανακατέψτε καλά και αποθηκεύστε το σε ένα γυάλινο μπουκάλι.

ΕΝΥΔΑΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΜΑΛΛΙΩΝ

Ρίχνετε σε ένα βάζο με καπάκι 1/2 ποτήρι σιτέλαιο. Προσθέστε 1/2 ματσάκι αποξηραμένο μαϊντανό, 1,5 κουταλιά αποξηραμένο δενδρολίβανο, 1 κουταλιά αποξηραμένη λεβάντα και 1 κουταλιά αποξηραμένο χαμομήλι. Αφήστε το βαζάκι σε ηλιόλουστο μέρος για μια εβδομάδα. Μετά ρίξτε 4-5 σταγόνες από αιθέρια έλαια κυπαρισσιού, πεύκου και λιβανιού και αφήστε το μείγμα για μια ημέρα μέσα σε κάποιο ντουλάπι ώστε να μην έλθει σε επαφή με το φως. Στη συνέχεια, περάστε το από τουλπάνι ή γάζα και το φυλάξτε το σε σκούρο μπουκάλι. Πριν από το λούσιμο κάντε μασάζ με τη μάσκα στο τριχωτό της κεφαλής και κατά μήκος της τρίχας. Κατόπιν τυλίξτε με ζεστή πετσέτα, την οποία θα αφήσετε περίπου για 15′, αλλάζοντάς την πότε πότε, έτσι ώστε να διατηρείται ζεστή σε όλη τη διάρκεια. Μετά λούζεστε κανονικά . Επαναλάβετε 1 με 2 φορές την εβδομάδα.

www.botanologika.gr

βότανα απο τα μυστικά ομορφιάς

Λάδι μαλλιών κατά της τριχόπτωσης. Ενδυνάμωση και τόνωση απο την Olive Touch

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr