Ποια είναι τα οφέλη από μια διατροφή πλούσια σε ψάρια

Ποια είναι τα οφέλη από μια διατροφή πλούσια σε ψάρια

Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία του πληθυσμού, συνιστούν την κατανάλωση άφθονου ψαριού. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία μάλιστα κάνει λόγο για 2-3 μερίδες την εβδομάδα.

Τα ψάρια μπορούν να δώσουν στον οργανισμό αρκετή πρωτεΐνη που είναι χαμηλή τόσο σε λιπαρά όσο και σε θερμίδες, σε σχέση με άλλες, ζωικές πηγές πρωτεΐνης, όπως επίσης και τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σελήνιο, κάλιο, φώσφορο, καθώς και άλλες βιταμίνες ή μέταλλα.

Η κατανάλωση ψαριών μπορεί, επίσης, να παρέχει και άλλα οφέλη υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των καρδιακών παθήσεων και της άνοιας, ενώ βελτιώνει και τα αποτελέσματα στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Υγεία της καρδιάς
Τα ψάρια και πιο ειδικά τα λιπαρά ψάρια, παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Αυτά τα λίπη μειώνουν τον κίνδυνο για μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, επιβραδύνουν την απόφραξη των αρτηριών και μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και την πίεση του αίματος. Οι άνθρωποι που έχουν καρδιακή νόσο, ωστόσο, δεν μπορούν να πάρουν αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια και μπορεί να χρειαστεί να πάρουν και ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 για να απολαύσουν όλα τα οφέλη των λιπών αυτών για την υγεία της καρδιάς.

Ψυχική υγεία
Τα ψάρια, όμως, είναι εξίσου ευεργετικά και για την ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι που τρώνε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή από άνοια, όταν γεράσουν, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε ψάρια παραπάνω από μια φορά το μήνα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Neurology, το 2005. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια είναι πιθανό να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και να προστατέψουν από τη γνωστική εξασθένηση.

Απώλεια βάρους
Αν κουβαλάτε μερικά έξτρα κιλά, το να προσθέσετε περισσότερα ψάρια στη διατροφή σας μπορεί να είναι ευεργετικό και να σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένα υγιές βάρος. Οι άνθρωποι που ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες και κατανάλωσαν περίπου 90 γραμμάρια λιπαρά ψάρια τρεις φορές την εβδομάδα, έχασαν επιπλέον ένα κιλό το μήνα σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούσαν παρόμοια δίαιτα χωρίς ψάρια, σύμφωνα με μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ιnternational Journal of Obesity.

Εκτιμήσεις
Οταν αυξάνετε την ποσότητα των ψαριών που τρώτε, φροντίστε να επιλέξετε ήδη που είναι πιο χαμηλά σε υδράργυρο και άλλες ρυπογόνες επικίνδυνες ουσίες, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τους πιθανούς κινδύνους. Οι ενήλικες μπορούν να τρώνε με ασφάλεια ψάρια με λευκή σάρκα, άγριο σολομό, μύδια, γαρίδες, στρείδια, σαρδέλες, άσπρο μπακαλιάρο, επειδή αυτά τα ψάρια είναι συνήθως τα λιγότερο μολυσμένα. Αποφύγετε τον φρέσκο τόνο, τον ξιφία και το σκουμπρί, επειδή αυτά τα ψάρια περιέχουν συνήθως περισσότερο μολυσματικούς παράγοντες.

Υπερτροφές απο τα μυστικά ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr