7 λάθη μαγειρικής που μειώνουν το μεταβολισμό! (Plus: Πώς βγαίνει το λίπος από τον κιμά;)

7 λάθη μαγειρικής που μειώνουν το μεταβολισμό! (Plus: Πώς βγαίνει το λίπος από τον κιμά;)

Τρως σωστά, μαγειρεύεις καθημερινά αλλά κιλά δεν χάνεις. Μήπως τελικά τα λάθη μαγειρικής που κάνεις σου στερούν το λεπτό σώμα;

Γράφει: Βίκυ Πασχάλη

Μαγειρεύεις μόνη σου υγιεινά, δεν παραγγέλνεις απ’ έξω… Κι όμως, η ζυγαριά δείχνει το ίδιο νούμερο. Γιατί; Το πιθανότερο είναι πως κάνεις μερικά πολύ συνηθισμένα λάθη που καταστρέφουν το μεταβολισμό σου.

Διάβασε τα πανεύκολα κόλπα που μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις έγκαιρα το σώμα που θέλεις, με μεταβολισμό που καίει.

Λάθος No 1 Παραβράζεις τα ζυμαρικά

Κατέβασε λίγο νωρίτερα την κατσαρόλα από το μάτι και τα ριγκατόνι σου θα έχουν απολαυστική γεύση και θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις για ώρες χορτάτη. «Το ζεστό νερό διασπά τους δεσμούς ανάμεσα στα μόρια του αμύλου» επισημαίνει η Johanna Burani, R.D., συγγραφέας του Good Carbs, Bad Carbs.

Όσο περισσότερο βράσεις τα ζυμαρικά σου τόσο πιο γρήγορα θα μετατρέψει το σώμα σου εκείνους τους υδατάνθρακες σε καύσιμα. Αυτό οδηγεί σε γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, που ακολουθείται από απότομη πτώση – και πείνα!

How to Τα al dente ζυμαρικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την πέψη τους, προσφέροντάς σου σταθερή ροή ενέργειας.

Τα ζυμαρικά που αδυνατίζουν

Λάθος Νο 2: Επιλέγεις πουλερικά αντί για μοσχάρι

Ο κιμάς γαλοπούλας συνήθως περιέχει σκούρο κρέας και πέτσα γαλοπούλας, τα οποία αυξάνουν τις θερμίδες. Μία μερίδα 120 γραμμ. κιμά γαλοπούλας δίνει 204 θερμίδες και 14 γραμμ. λιπαρά, ενώ η ίδια ποσότητα άπαχου μοσχαρίσιου κιμά μόλις 155 θερμίδες και 6 γραμμ. λιπαρά.

How to Ζήτησε από τον κρεοπώλη να κάνει κιμά ένα φιλέτο στήθος γαλοπούλας ή ένα άπαχο μοσχαρίσιο κομμάτι. Ψήσε τα μπιφτέκια σου σε ελαιόλαδο (περίπου 1 κ.σ. ανά 450 γραμμ.) για να διατηρηθεί το κρέας ζουμερό, με λιγότερες από 30 θερμίδες επιπλέον ανά μερίδα.

Λάθος Νο 3: Προσθέτεις παντού καυτερή σάλτσα

Σίγουρα, η καυτερή σάλτσα δίνει επιπλέον γεύση χωρίς θερμίδες. Όμως, μόλις 1 κουταλάκι του γλυκού ορισμένων brands περιέχει περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε αλάτι. Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, άνθρωποι που ακολουθούσαν δίαιτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι πήραν περισσότερο βάρος –περίπου μισό κιλό επιπλέον σε περίοδο 5 ημερών– από εκείνους που έτρωγαν τα ίδια γεύματα αλλά προτιμούσαν τις εκδοχές με μειωμένο αλάτι. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το πολύ αλάτι αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα, μιας ορμόνης που μετατρέπει τα σάκχαρα σε λίπος.

How to Οι φρέσκες πιπεριές, οι νιφάδες κόκκινης καυτερής πιπεριάς και το πιπέρι καγιέν προσφέρουν καυτερή γεύση χωρίς επιπλέον αλάτι. Δοκίμασε το tabasco, το οποίο περιέχει μόλις 35 mg νατρίου ανά κ.γ., το 2% των 2.300 mg που συστήνουν οι ειδικοί ως όριο κατανάλωσης τη μέρα.

Λάθος Νο 4: Αφαιρείς την πέτσα από το κοτόπουλο

Η πέτσα σε κάθε μερίδα περιέχει 69 θερμίδες και 6 γραμμ. λιπαρά. Από την άλλη, στο ψήσιμο κλειδώνει την υγρασία και απολαμβάνεις τρυφερό, πιο γευστικό κοτόπουλο χωρίς επιπλέον θερμίδες.

How to Βγάλε την πέτσα λίγο πριν σερβίρεις το φαγητό και δε θα χρειάζεσαι dressing στη σαλάτα! Η εξαίρεση: αν φτιάχνεις κοτόπουλο στην κατσαρόλα, το λίπος από την πέτσα θα μεταφερθεί στο πιάτο σου, οπότε αφαίρεσέ την κατά την προετοιμασία.

Λάθος Νο 5: Παραλείπεις ένα βήμα όταν φτιάχνεις σάλτσα με κιμά

Ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι από τους πιο εύκολους τρόπους για να προσθέσεις πρωτεΐνη στα ζυμαρικά. Αν όμως δε τον «στεγνώσεις» αφού τον μαγειρέψεις, καταναλώνεις 4 γραμμάρια λιπαρά ανά μερίδα των 120 γραμμ., σύμφωνα με επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Άιοβα.

How to Ξέπλυνέ τον. Έτσι, θα αφαιρέσεις περισσότερο από το μισό λίπος, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of the American Dietetic Association. Απλά βάλε το μαγειρεμένο κιμά σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μεγάλο μπολ και ρίξε του ζεστό νερό –4 φλιτζάνια ανά μισό κιλό– προτού τον αναμείξεις με τη σάλτσα ντομάτας.

Λάθος Νο 6: Πίνεις ένα ποτηράκι την ώρα που μαγειρεύεις

Όταν προσθέτεις κρασί στο ριζότο σου, μπαίνεις στον πειρασμό να πιεις κι εσύ ένα δυο ποτήρια. Αυτό το απεριτίφ, όμως, μπορεί να σε φορτώσει κιλά με πολλούς τρόπους. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, πίνοντας το αντίστοιχο δύο ποτών με άδειο στομάχι καθυστερείς την ικανότητα καύσης λίπους του σώματός σου έως και κατά 73% για έως και 6 ώρες. «Αντί να μετατρέπει το λίπος σε καύσιμο, το σώμα σου χρησιμοποιεί το αλκοόλ για ενέργεια» επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης, Marc Hellerstein, M.D., Ph.D., καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

How to Περίμενε μέχρι να καθίσεις στο τραπέζι προτού αρχίσεις να πίνεις. Το φαγητό καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ.

Λάθος Νο 7: Δεν τρως καθόλου λιπαρά

Ο αποκλεισμός συστατικών με πολλές θερμίδες, όπως το τυρί και οι ξηροί καρποί, φαίνεται έξυπνη ιδέα. Όμως, τα λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την πέψη τους, έτσι σε κρατούν για περισσότερη ώρα χορτάτη. Επίσης, προσθέτουν γεύση, η οποία αυξάνει το βαθμό ικανοποίησης.

How to Πασπάλισε τη σαλάτα σου με ξηρούς καρπούς ή σπόρους ή άλειψε pesto στο σάντουιτς. Έτσι, αυξάνεις και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών: επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue βρήκαν πως μόλις 3 γραμμ. μονοακόρεστων λιπαρών –η ποσότητα που υπάρχει σε λιγότερο από 1 κ.γ. ελαιόλαδο– βοήθησε το σώμα να απορροφήσει περισσότερο λυκοπένιο, λουτεΐνη και βήτα καροτίνη.

www.shape.gr

Μίξη βοτάνων για το αδυνάτισμα. Επιτάχυνση μεταβολισμού.

L-Carnitine : Ενα ισχυρό λιποδιαλυτικό

Αρκευθος. Καταπολεμά την κυτταρίτιδα-αδυνατίζει.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr