Οι καλύτερες δίαιτες για τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto!

Οι καλύτερες δίαιτες για τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto!

Η νόσος του Hashimoto είναι η συνηθέστερη αυτοάνοση κατάσταση και η κύρια αιτία του υποθυρεοειδισμού. Μερικές φορές ονομάζεται θυρεοειδίτιδα του Hashimoto ή συντομεύεται στο Hashimoto.

Ο θυρεοειδής αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, στη ρύθμιση των ορμονών και στη θερμοκρασία του σώματος. Όταν ένα άτομο έχει Hashimoto, ο θυρεοειδής του έχει χρόνια φλεγμονή και δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως ένας υγιές θυρεοειδής.

Ο θυρεοειδής συχνά επιβραδύνει ή σταματά την παραγωγή βασικών ορμονών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, ξηρό δέρμα, απώλεια μαλλιών, κόπωση, δυσκοιλιότητα και ευαισθησία στο κρύο.

Παρακάτω είναι τα τρόφιμα που μπορείτε να τρώτε και ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε για να βοηθήσετε τη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Hashimoto.

Ορισμένα κλινικά στοιχεία έδειξαν ότι οι ακόλουθες δίαιτες βοήθησαν μερικούς ανθρώπους με Hashimoto:

δίαιτα χωρίς γλουτένη
δίαιτα χωρίς ζάχαρη
γαλακτοκομική διατροφή
δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
Χωρίς γλουτένη ή χωρίς κόκκους

Πολλοί άνθρωποι με Hashimoto έχουν επίσης ευαισθησίες στις τροφές, ειδικά στη γλουτένη. Δεν υπάρχει καμία τρέχουσα έρευνα για τη στήριξη μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη για όλους τους ανθρώπους με Hashimoto, εκτός εάν έχουν επίσης κοιλιοκάκη. Ωστόσο, σε μια έρευνα για το Hashimoto, το 76% των ερωτηθέντων πίστευαν ότι ήταν ευαίσθητοι στη γλουτένη. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι έχουν δυσκοιλιότητα, διάρροια, κράμπες, φούσκωμα, ναυτία, αναρροή, αέρια, πονοκεφάλους, κόπωση και θόλωση του εγκεφάλου ως συμπτώματα των αντιδράσεων τους στη γλουτένη.

Από τους ερωτηθέντες, το 88% των ατόμων που επιχείρησαν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη αισθάνθηκαν καλύτερα. Πολλοί άνθρωποι ανέφεραν επίσης βελτιώσεις στην πέψη, τη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας και τη μείωση του βάρους. Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη αφαιρούν όλα τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και άλλους σπόρους. Η γλουτένη βρίσκεται συνήθως στα ζυμαρικά, το ψωμί, τα ψητά, τη μπύρα, τις σούπες και τα δημητριακά. Ο καλύτερος τρόπος για μια διατροφή χωρίς γλουτένη είναι να εστιάσετε στα τρόφιμα που είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα άπαχα κρέατα, τα θαλασσινά, τα φασόλια, τα όσπρια, τα καρύδια και τα αυγά.

Διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης βασίζεται σε ένα δείκτη που μετρά τον τρόπο με τον οποίο κάθε τροφή επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου. Μερικά άτομα με διαβήτη τύπου 2 χρησιμοποιούν αυτή τη δίαιτα. Η διατροφή μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Ένα σχέδιο διατροφής με πυκνή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο περιλαμβάνει φυλλώδη πράσινα φύλλα, όπως το λάχανο, μπορεί να συνιστάται. Μια θρεπτική διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία και επικεντρώνεται σε ολόκληρα τρόφιμα με μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, υγιή λίπη, άπαχες πρωτεΐνες και ινώδεις υδατάνθρακες. Τα τρόφιμα αυτά είναι:

φυλλώδη πράσινα, όπως το λάχανο και το σπανάκι
λιπαρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένου του σολομού
μια ποικιλία από χρωματιστά λαχανικά, όπως τα βλαστικά βρυξελλών, το μπρόκολο, τα καρότα, τα τεύτλα και οι κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές
φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των μούρων, των μήλων και των μπανανών
υγιή λίπη, συμπεριλαμβανομένων αβοκάντο και καρύδια
άπαχες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των tofu, των αυγών, των ξηρών καρπών, των φασολιών και των ψαριών
ινώδη τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών και των όσπριων
Έχοντας αυτά τα τρόφιμα ως πρωταρχικό στόχο της δίαιτας θα αφήσει λιγότερο χώρο για επεξεργασμένα και ραφιναρισμένα τρόφιμα.

Θρεπτικά συστατικά για υποθυρεοειδισμό.

Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν επίσης ρόλο στη νόσο του Hashimoto. Αυτά είναι:

Η βιταμίνη D.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και του Hashimoto. Σε μία μελέτη 218 ατόμων με Hashimoto, το 85% είχε ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Όποιος διαγνώσθηκε με τη νόσο του Hashimoto πρέπει να είναι σίγουρος ότι θα τσεκάρει τα επίπεδα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D μπορεί να παραχθεί στο σώμα κατά την έκθεση στον ήλιο ή να καταναλωθεί μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων. Καθώς πολλοί ενήλικες περνούν πλέον τις περισσότερες μέρες στο σπίτι τους, τα επίπεδα χαμηλής βιταμίνης D γίνονται όλο και πιο κοινά. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, περίπου 5-30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο ανάλογα με την επιδερμίδα του καθενός μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια ή πίσω χωρίς αντηλιακό συνήθως οδηγούν σε επαρκή βιταμίνη D.

Εάν δεν είναι δυνατή η συνεχής έκθεση στον ήλιο, είναι καλή ιδέα να πάρετε συμπληρώματα, καθώς πολύ λίγα τρόφιμα περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D.

Oι καλύτερες πηγές διατροφής της βιταμίνης D είναι:

μουρουνέλαιο
ξιφίας
σολομός
τόνος
ενισχυμένο χυμό πορτοκαλιού
ενισχυμένο γάλα
σαρδέλες
μανιτάρια
Το σελήνιο.
Τα καρύδια Βραζιλίας μπορούν να συνιστώνται ως μέρος της διατροφής του Hashimoto. Τα Βραζιλιάνικα καρύδια είναι μια καλή πηγή σεληνίου.

Τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου είναι κοινά σε πολλούς ανθρώπους με Hashimoto. Το σελήνιο είναι ένα βασικό ορυκτό ιχνοστοιχείο σημαντικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου, την ανοσία και τη γονιμότητα.

Η υψηλότερη ποσότητα σεληνίου που βρίσκεται στο σώμα αποθηκεύεται στον θυρεοειδή αδένα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπλήρωση σεληνίου μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Οι καλύτερες πηγές τροφίμων για το σελήνιο:

Βραζιλιάνικα φυστίκια
τόνος
στρειδια
σαρδέλες
αστακός
συκώτι
χοιρινό κρέας
ηλιόσποροι
αυγά

Τέλος κάθε άτομο είναι διαφορετικό, αλλά μερικοί άνθρωποι με Hashimoto έχουν αναφέρει βελτιωμένα συμπτώματα όταν αποφεύγουν:

τρόφιμα με γλουτένη
τρόφιμα με εκχυλισμένη ή προστιθέμενη ζάχαρη
επεξεργασμένες τροφές

Οποιοσδήποτε σκέφτεται να ξεκινήσει μια δίαιτα χωρίς γλουτένη θα πρέπει να μιλήσει στον διαιτολόγο του, καθώς μπορεί να βοηθήσει να προσδιορίσει εάν ένα άτομο έχει ευαισθησία στην γλουτένη.

Πηγή: thessdiet.gr

Υπερτροφές απο τα μυστικά ομορφιάς.

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr