Ορμόνες: Πώς επηρεάζουν το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά

Ορμόνες: Πώς επηρεάζουν το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά

Δεν έχουν επίδραση μόνο στην υγεία μας, ούτε μόνο στη διάθεσή μας. Ο πολυδιάστατος ρόλος των ορμονών είναι πρωταγωνιστικός και στην ποιότητα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών και των νυχιών.

Λέγοντας δέρμα δεν εννοούμε μόνο το δέρμα αλλά και ό,τι άλλο περιέχεται ή προέρχεται από αυτό, όπως μαλλιά, νύχια, τρίχες του κορμού, σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί αδένες.

Η φυσιολογική έκκριση των ορμονών από τους ενδοκρινείς αδένες, σε συνδυασμό με την συμπεριφορά των υποδοχέων τους (ουσίες που βρίσκονται στην μεμβράνη των κυττάρων των οργάνων για τα οποία προορίζονται αυτές οι ορμόνες) έχει σαν αποτέλεσμα την φυσιολογική εμφάνιση και λειτουργία του δέρματος και των εξαρτημάτων του. Τι γίνεται όμως όταν η έκκριση των ορμονών είναι διαταραγμένη;

Ανδρογόνα

Η αυξημένη ποσότητα ανδρογόνων στο αίμα, η οποία οφείλεται κυρίως στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, προκαλεί σε νεαρές γυναίκες υπερτρίχωση σε διάφορα σημεία του κορμού, όπως άνω χείλος, πηγούνι, λαιμός, μέση, μπροστά από τα αφτιά (σαν φαβορίτα), γύρω από τις θηλές ή ανάμεσα στους μαστούς, περιοχή από τον ομφαλό μέχρι το εφήβαιο. Επειδή, όμως, οι υποδοχείς των ανδρογόνων έχουν τελείως αντίθετη λειτουργία στον κορμό από αυτήν που έχουν στα μαλλιά, είναι δυνατόν η υπερτρίχωση του κορμού να συνδυάζεται, σε ποικίλο βαθμό, με απόπτωση και αραίωση των μαλλιών.

Ταυτόχρονα με την αύξηση της τριχοφυΐας υπάρχει συνήθως και αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος, η οποία αποτελεί και τη βασική αιτία της ακμής. Από την άλλη πλευρά, η ελάττωση των ανδρογόνων, από βλάβη των ωοθηκών και των επινεφριδίων ή λόγω εμμηνόπαυσης, ευθύνεται κυρίως για την αραίωση του τριχώματος των μασχαλών και του εφηβαίου. Παραμένουν όμως αρκετά, ώστε σε συνδυασμό με την έλλειψη των οιστρογόνων, την κληρονομική προδιάθεση και την ηλικία να προκαλούν λίγη ή περισσότερη αραίωση των μαλλιών μετά την εμμηνόπαυση καθώς και αύξηση της τριχοφυΐας στο άνω χείλος και στο πηγούνι.

Οιστρογόνα

Τα οιστρογόνα ευθύνονται για την απαλότητα του γυναικείου δέρματος. Την απαλότητα αυτή την συμπληρώνουν προκαλώντας και την εναπόθεση λίπους κάτω από το δέρμα, ώστε να σχηματίζονται και οι χαρακτηριστικές καμπύλες στην επιφάνεια του σώματος. Η έλλειψη οιστρογόνων από χειρουργική, παθολογική ή φυσική εμμηνόπαυση, προκαλεί απώλεια ορισμένων συστατικών του δέρματος με αποτέλεσμα ποικίλου βαθμού ξηρότητα, λέπτυνση, χαλάρωση και ρυτίδωση.

Θυρεοειδικές ορμόνες

Αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, έντονη εφίδρωση καθώς και κάποιος βαθμός λέπτυνσης οφείλονται στην κυκλοφορία παθολογικά αυξημένων ποσοτήτων θυροξίνης (Τ4) και τριιωδοθυρονίνης (Τ3) από υπερλειτουργία του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός) ή λήψη υπερβολικής θεραπείας.

Αντίθετα, η μακροχρόνια έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών (υποθυρεοειδισμός), από παθολογική ατροφία ή καταστροφή του αδένα ή εγχείρηση, προκαλεί πάχυνση του δέρματος και ξηρότητα με απόπτωση των επιφανειακών στοιβάδων της επιδερμίδας όλου του σώματος (σαν πιτυρίδα), ενώ μπορεί να προκαλέσει και ευθραυστότητα στα νύχια, θαμπάδα και ευθραυστότητα στα μαλλιά.

www.liveit.gr

Cacao Beans (σπόροι κακάο)

Catuaba (για λίμπιντο)

Epimedium macun 240g φυτικό αφροδισιακό σε σούπερ τιμή!

Αιθέριο Έλαιο Δεντρολίβανο.Αύξηση τριχοφυΐας-Σύσφιξη-Τόνωση.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr