Όσα ΔΕΝ γνώριζες για τη ρετινόλη (αυτό είναι το συστατικό στις κρέμες που ΣΙΓΟΥΡΑ μειώνει τις ρυτίδες)

Όσα ΔΕΝ γνώριζες για τη ρετινόλη (αυτό είναι το συστατικό στις κρέμες που ΣΙΓΟΥΡΑ μειώνει τις ρυτίδες)

Έχεις ακούσει ότι η ρετινόλη είναι εξαιρετική για τη μάχη κατά των ρυτίδων, ήξερες όμως ότι θα μπορούσε να προλάβει την ακμή και να συρρικνώσει τους πόρους σου;

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

www.shape.gr

Ζητήσαμε από τον Joshua Zeichner, MD, δερματολόγο και διευθυντή κοσμητικής έρευνας στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη να μας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτό το σούπερ συστατικό, τη ρετινόλη.

Μειώνει τους πόρους σου.
Παρότι τεχνικά δεν μπορείς να συρρικνώσεις τους πόρους σου (σας ευχαριστούμε, γονίδια), η ρετινόλη μπορεί να τους κάνει να δείχνουν μικρότερη. Γιατί; Τα νεκρά κύτταρα τείνουν να συγκεντρώνονται γύρω από τους πόρους σου, κάνοντάς τους να δείχνουν μεγαλύτεροι απ’ όσο είναι πραγματικά. Η ρετινόλη βοηθά στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος, επιτρέποντας στους πόρους σου να αναπνέουν και εμποδίζοντας τη βρομιά και το makeup να παγιδευτούν στο εσωτερικό τους.

Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
Όταν εφαρμόζεται η ρετινόλη στο δέρμα διεγείρονται οι υποδοχείς ρετινοειδών στα δερματικά κύτταρα, αυξάνοντας την ανανέωση των κυττάρων κάνοντας το δέρμα σου να δείχνει ξηρό και ξεφλουδισμένο. Αυτός είναι ο λόγος που το δέρμα σου περνά μια περίοδο προσαρμογής κατά τις πρώτες δύο με τέσσερις εβδομάδες της εφαρμογής. Για να εξασφαλίσεις μια ήπια προσαρμογή, βοήθησε το δέρμα σου με μια καλή ενυδατική και βάζε τη ρετινόλη μόνο το βράδυ.

Δεν χρειάζεσαι έναν τόνο κρέμας.
Η φράση «λίγο και καλό» σίγουρα ισχύει για αυτό το σούπερ ισχυρό συστατικό. Ο Zeichner συστήνει μια ποσότητα σε μέγεθος αρακά για όλο σου το πρόσωπο. Έτσι όχι μόνο θα διαρκέσει περισσότερο η κρέμα σου αλλά θα βοηθήσει να μειωθεί ο ερεθισμός του δέρματος.

Η ρετινόλη και τα ρετινοειδή είναι διαφορετικά.
Ρετινοειδή είναι ένας όρος ομπρέλα για όλα τα συστατικά που προέρχονται από τη βιταμίνη Α. Παρότι οι συνταγογραφούμενες αλοιφές έχουν ισχυρότερη χημική δομή και υψηλότερες συγκεντρώσεις ρετινόλης, μπορείς να βρεις μη συνταγογραφούμενες κρέμες που να περιέχουν ρετινόλη. Οι συνταγογραφούμενες μορφές ρετινόλης συμπεριλαμβάνουν την τρετινοΐνη, την αδαπαλένη και την ταζορατένη. Στις μη συνταγογραφούμενες κρέμες αναζήτησε προϊόντα που περιέχουν τοπική ρετινόλη, ρετιναλδεΰδη, retinyl propionate και palmitate. Παρότι όλα αυτά είναι αποτελεσματικά, τα προϊόντα που αναγράφουν ότι περιέχουν «ρετιλόνη» θα είναι πιο ισχυρά.

Μειώνει την ακμή.
Στα οφέλη της ρετινόλης συμπεριλαμβάνεται ότι ανοίγει τους φραγμένους πόρους, μειώνει τις φλεγμονές (εφόσον δεν το παρακάνεις με αυτή) και διασπά τα κολλώδη δερματικά κύτταρα που μπορεί να καλύπτουν τους πόρους. Όλα αυτά τα πράγματα βοηθούν επίσης στην πρόληψη της ακμής.

Πρέπει να προσέχεις στον ήλιο.
Εκτός από μια ευαισθησία, η ρετινόλη μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα πιο επιρρεπές στα ηλιακά εγκαύματα γι’ αυτό να χρησιμοποιείς καθημερινά αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο. Επειδή η ακτινοβολία UV μπορεί να αδρανοποιήσει τα οφέλη της ρετινόλης, είναι προτιμότερο να τη φοράς το βράδυ πριν πέσεις για ύπνο.

www.shape.gr

Υγρή βιταμίνη Α (σέρουμ). Γυρνάει τον χρόνο πίσω.

BEAUTY O PEPTIDE LIFT-CREAM. Κρέμα ανάπλασης για άνδρες και γυναίκες.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr