Λιναρόσποροι, ηλιόσποροι, chia και άλλοι σπόροι που πρέπει να τρως – Να τι σου προσφέρει καθένας!

Λιναρόσποροι, ηλιόσποροι, chia και άλλοι σπόροι που πρέπει να τρως – Να τι σου προσφέρει καθένας!

 

Τι σου προσφέρει το καθένα από αυτά τα superfoods;

Γράφει: Βίκυ Πασχάλη
σπόροι υγείας
Συνεργάστηκε η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος, BSc (Hons), SRD.

1. Λιναρόσποροι – Για την υγεία του εντέρου
Αποτελούνται από μια μεγάλη ποσότητα άλφα λινολεϊκού οξέος (ALA), φυτικές ίνες και λιγνάνες. Το ALA είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, ενώ οι λιγνάνες είναι φυτοοιστρογόνα τα οποία συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των ορμονικών επιπέδων, μειώνουν τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και της εμμηνόπαυσης αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή του προστάτη. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου (1 κ.σ. λιναρόσποροι περιέχουν τόσες φυτικές ίνες όσο 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένες νιφάδες βρόμης). Οι διαλυτές ίνες τους μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

2. Σπόροι chia – Για απώλεια ή διατήρηση βάρους
Ένα κουταλάκι του γλυκού σπόροι chia σου δίνει 2,5 φορές περισσότερη πρωτεΐνη από τα λευκά φασόλια, 3 φορές περισσότερο σίδηρο απ’ αυτόν που βρίσκεται στο σπανάκι, 6 φορές πιο πολύ ασβέστιο από το γάλα και 7 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι.

Οι σπόροι chia είναι επίσης γεμάτοι με βιταμίνες και μέταλλα, εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και η πιο πλούσια φυτική πηγή σε Ω3 λιπαρά οξέα. Αυτοί οι σπόροι είναι από τις πιο γνωστές υπερτροφές – και ο λόγος είναι εμφανής! Οι σπόροι chia φαίνεται πως συμβάλλουν στη μείωση των πόνων στις αρθρώσεις, σε βοηθούν να χάσεις βάρος και προστατεύουν το σώμα σου από σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Και, τέλος, δεν περιέχουν γλουτένη!

3. Σπόροι κάνναβης – Για το ανοσοποιητικό
Οι σπόροι κάνναβης είναι η πιο πλούσια σε βασικά λιπαρά οξέα φυτική πηγή, ενώ περιέχουν περισσότερα λιπαρά οξέα από το λιναρόσπορο ή οποιονδήποτε άλλο καρπό ή σπορέλαιο. Ακόμα, 1 κ.σ. σπόροι κάνναβης περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα. Οι σπόροι κάνναβης είναι επίσης καλή πηγή φυτοθρεπτικών, φυτικών συστατικών με προστατευτική δράση, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προστατεύουν τους ιστούς, τα κύτταρα, το δέρμα, τα όργανα και τα μιτοχόνδρια. Αποτελούνται από καθαρή πρωτεΐνη σε ποσοστό πάνω από το 30% και περιέχουν σε ποσοστό 40% φυτικές ίνες, που είναι η μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών σε σπόρους στη Γη! Είναι πλούσιοι σε Ω6 λιπαρά οξέα, τα οποία διεγείρουν την ανάπλαση του δέρματος και την ανάπτυξη των τριχών, διατηρούν την οστική υγεία, ρυθμίζουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στην καλή εγκεφαλική λειτουργία.

4. Ηλιόσποροι – Για την καρδιά
Περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε, η οποία συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από την επίδραση των ελεύθερων ριζών και άλλων ουσιών που οξειδώνουν και βλάπτουν τις πρωτεϊνικές δομές και τις κυτταρικές μεμβράνες. Η βιταμίνη Ε είναι επίσης ευεργετική για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων. Μία μερίδα 28 γρ. ηλιόσποροι περιέχει 512 mg χαλκό, ποσότητα που αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Ο χαλκός είναι σημαντικός για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος, καθώς και για την ελαστικότητα και την ευλυγισία των οστών και των αρθρώσεων. Το μαγνήσιο, που υπάρχει επίσης στους ηλιόσπορους, είναι ένα ακόμα μέταλλο, απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών. Τέλος, γεμάτοι με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, συμβάλλουν στη μείωση της LDL ή «κακής» χοληστερίνης.

5. Κολοκυθόσποροι – Για το ουροποιητικό
Οι κολοκυθόσποροι περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, ανάμεσά τους σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο – 28 γρ. κολοκυθόσποροι παρέχουν στους ενήλικες περίπου το 18-20% της ημερήσιας απαίτησης για ψευδάργυρο. Ωστόσο, οι σπόροι αυτοί έχουν πολλές θερμίδες (559 ανά 100 γρ.), οπότε είναι σημαντικός ο έλεγχος της μερίδας. Αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με περίπου 30 γρ. ανά
μερίδα 100 γρ. Σε νέα έρευνα έχει επίσης βρεθεί πως οι κολοκυθόσποροι μπορεί να συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης, η οποία προφυλάσσει από τις επιπλοκές του διαβήτη. Μερικοί σπόροι σαν σνακ πριν πας για ύπνο μπορεί επίσης να σου εξασφαλίσουν… όνειρα γλυκά, αφού περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή της μελατονίνης. Επίσης, βοηθούν στην καταπολέμηση της κυστίτιδας και στα προβλήματα του προστάτη στους άνδρες.

6. Παπαρουνόσποροι – Για την υγεία των κυττάρων
Συλλέγονται από το φυτό παπαρούνα και έχουν αρκετές θερμίδες, αλλά είναι πλούσιοι σε μαγγάνιο, βιταμίνη C και Ε, απαραίτητες για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Περιέχουν επίσης εξαιρετικό ποσοστό ασβεστίου, που χρειάζονται τα δόντια και τα οστά, ειδικά σε δύσκολες περιόδους, όπως η εμμηνόπαυση και οι ασθένειες.

7. Κύμινο – Για καλή πέψη
Πλούσιο σε λιπαρά και με έντονη γεύση, φαίνεται να διεγείρει την έκκριση ενζύμων στο πάγκρεας, που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των συστατικών από τις τροφές, ενώ εμποδίζουν τη δημιουργία αερίων στο έντερο. Μπορείς να το προσθέσεις στα περισσότερα φαγητά.

8. Σουσάμι – Για «καλή» χοληστερίνη
Μπορείς να το βρεις λευκό, σε διάφορες απο- χρώσεις αλλά και μαύρο. Πολύ πλούσιο σε σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και καλά λιπαρά οξέα, βοηθά στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερίνης, αυξάνοντας τα νούμερα της HDL ή «καλής».
Περιέχει επίσης καλή ποσότητα φολικού οξέος, απαραίτητου για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Πηγή:www.shape.gr

Αλεσμένος λιναρόσπορος

Chia Seeds H νέα super τροφή

Wheatgrass σιταρόχορτο για αποτοξίνωση (σκόνη)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr