Γυμναστική κατά της… κατάθλιψης

Γυμναστική κατά της… κατάθλιψης

Εκατομμύρια ατόμων ανά τον κόσμο παρουσιάζουν κατάθλιψη κάθε χρόνο, μια συνήθη παθολογική κατάσταση που πολλές φορές δεν κατανοείται ή δεν διαγιγνώσκεται με σωστό τρόπο, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η αντιμετώπιση της.

Υπάρχει πληθώρα παραγόντων που μπορούν να συσχετιστούν με την ανάπτυξη της κατάθλιψης. Οι βιολογικοί παράγοντες αποτελούνται από το οικογενειακό ιστορικό, χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ κτλ.οι προσωπικοί παράγοντες αφορούν, προσωπικές εμπειρίες ή κάποιο στρεσογόνες γεγονός.

Πως μπορεί να βοηθήσει η άσκηση . . .

Η συστηματική άσκηση έχει αποδειχθεί μέσα από εκατοντάδες έρευνες ότι μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση τόσο της διάθεσης μέσω του αισθήματος ευεξίας, της γενικότερης φυσικής κατάστασης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την προστασία ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις, μπλοκάροντας τις αρνητικές σκέψεις και αποσπώντας τους ασκούμενους από τα καθημερινά άγχη τους με αποτέλεσμα την πρόληψη ή αντιμετώπιση της ήπιας ή μέτριας κατάθλιψης.

Επιπρόσθετα η ομαδική άσκηση ή αλλιώς η συνάσκηση μειώνει τα συναισθήματα της μοναξιάς. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες κατά της κατάθλιψης, σε πιο βαριές μορφές της παθολογικής αυτής κατάστασης.

Η Αθλητική Επιστήμων Λευκοθέα Καβρουλάκη, σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία, τονίζει ότι η συστηματική άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπερικλείεται στον καθορισμό της διάθεσης, του ύπνου, της όρεξης, της σεξουαλικής επιθυμίας και άλλων δραστηριοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλήματα με τα μονοπάτια της σεροτονίνης στον εγκέφαλο έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη. Η άσκηση χρειάζεται γιατί οδηγεί στην αύξηση των ενδορφινών στον εγκέφαλο, οι οποίες έχουν ιδιότητα να βελτιώνουν τη διάθεση και τα αισθήματα ευεξίας, μειώνοντας τα αρνητικά αισθήματα, αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας και παράλληλα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα οφέλη που απορρέουν από την άσκηση εξαρτώνται κυρίως από τον τύπο, τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των άσκησιακων ερεθισμάτων. Για το λόγο αυτό προτείνεται κυρίως αερόβια άσκηση 30′ σε μέτρια ένταση, 3-7 μέρες εβδομαδιαίως. (Harvard University 2009, Craft and Perna 2004

Συνοψίζοντας το πρόγραμμα συστηματικής άσκησης θα πρέπει να είναι σωστά δομημένο σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου ξεχωριστά και πάντα υπό την καθοδήγηση του ειδικού Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Ευχαριστούμε πολύ τη Λευκοθέα Καβρουλάκη για τις πολύτιμες συμβουλές της!

Λευκοθέα Καβρουλάκη
Σύμβουλος ευεξίας και υγείας
Αθλητική Επιστήμων
wellnesstime.gr

www.donna.gr

Αιθέριο έλαιο γκρέιπ φρουτ. Αποτοξινωτικό, κατά της κυτταρίτιδας και της κατάθλιψης.

Τέλος στην κατάθλιψη επειδή έχεις κατάθλιψη. Αν την χρειάζεσαι τόσο πολύ έχε την μέχρι να σου τελειώσει!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr