Όμορφη και Λαμπερή στην εγκυμοσύνη! Ομορφιά απο το πρόσωπο μέχρι τις ραγάδες.

Όμορφη και Λαμπερή στην εγκυμοσύνη! Ομορφιά απο το πρόσωπο μέχρι τις ραγάδες.

Όμορφη και Λαμπερή στην Εγκυμοσύνη!

Βέβαια, κανέναν δεν παραξενεύει πια η σιλουέτα μιας μέλλουσας μητέρας που διακοσμεί το εξώφυλλο ενός περιοδικού. Στην εποχή μας η γονιμότητα ξανάγινε σύμβολο της θηλυκότητας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες γυναίκες που πανικοβάλλονται από το είδωλό τους στον καθρέφτη, γιατί δεν μπορούν να δεχτούν την αλλαγή στις γραμμές τους. Αντί να απολαύσουν την εγκυμοσύνη τους, τη θεωρούν απειλή για τη γοητεία τους και τη σχέση τους με το σύντροφό τους. Έτσι δηλητηριάζουν τη χαρά τους με αδικαιολόγητους φόβους.

Αντί να χρησιμοποιήσουν τη φιλαρέσκειά τους σαν όπλο, όχι μόνο για να αισθάνονται ευχάριστα οι ίδιες, αλλά και για να κατακτήσουν για δεύτερη φορά το ταίρι τους, τη μετατρέπουν σε τροχοπέδη και βιώνουν την εγκυμοσύνη τους με αντιφατικά συναισθήματα. Εσείς, λοιπόν, που έχετε την τύχη να περιμένετε παιδί, χαρείτε αυτή την άλλη πλευρά της γυναικείας σας υπόσταση. Να είστε σίγουρη ότι θα εξακολουθείτε να είστε ελκυστική κι επιθυμητή διαθέτοντας μάλιστα και μια καινούργια αίγλη. Αρκεί να πιστέψετε πως η γοητεία σας δεν κινδυνεύει ούτε από το σώμα που θα αλλάξει, ούτε από την κοιλιά που θα μεγαλώσει. Άλλωστε, στη διάθεσή σας έχετε πολύτιμους σύμμαχους, που θα σας βοηθήσουν να είστε όμορφη και κομψή.

Η καλή διατροφή, η γυμναστική, τα σπορ, οι καθημερινές φροντίδες για την ομορφιά σας, τα μαγαζιά με όλο τον υπέροχο εξοπλισμό για την εμφάνισή σας, αλλά και η τρυφερότητα του συντρόφου σας, που θα τροφοδοτείται από την ακτινοβολία και την αυτοπεποίθησή σας, θα σας οδηγήσουν στον τοκετό ευτυχισμένη. Όχι μόνο για το πολυπόθητο μωρό σας, αλλά και για το εννιάμηνο ταξίδι που ζήσατε ώσπου να αντηχήσει στα αυτιά σας το πρώτο του κλάμα.

Πρόσωπο: ο καθρέφτης της εγκυμοσύνης

 

Η εγκυμοσύνη ομορφαίνει. Είναι μια αλήθεια που διαπιστώνουν οι περισσότερες τουλάχιστον γυναίκες που περιμένουν παιδί. Την αλήθεια αυτή θα σας την πει κι ο δικός σας καθρέφτης. Δεν είναι μόνο η αντανάκλαση της ευτυχίας για τον ερχομό του μωρού σας, που θα δώσει αυτή την ακτινοβολία στο πρόσωπο και τη λάμψη στα μάτια σας. Τη βελούδινη και καθαρή επιδερμίδα, την οποία θα αποκτήσετε από τον πρώτο κιόλας μήνα της εγκυμοσύνης, θα τη χρωστάτε και στην αύξηση των ορμονών μέσα στο σώμα σας. Γιατί τώρα στο εργαστήρι του οργανισμού σας παράγονται τα πιο πολύτιμα καλλυντικά. Το πρόσωπό σας όμως θα είναι φωτεινό και γι άλλους λόγους. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που θα αντλείτε τώρα από τις τροφές σας και ο ύπνος που θα επιδιώκετε να απολαμβάνετε για αρκετές ώρες, θα αποτελούν την πιο αποτελεσματική κούρα ομορφιάς.

Κι αν για χάρη του μωρού σας αποφασίσετε να περιορίσετε το κάπνισμα ή να εξοστρακίσετε τα τσιγάρα και το οινόπνευμα από τις καθημερινές σας μικροαπολαύσεις, θα ανταμειφθείτε για τη θυσία σας -εκτός των άλλων- με ακόμα μεγαλύτερη φρεσκάδα στο πρόσωπο. Ωστόσο, για να διατηρείτε το δέρμα σας απαλό και ενυδατωμένο, θα πρέπει να βάζετε κι εσείς το χέρι σας. Η σωστή περιποίησή του πρέπει να σας γίνει τρόπος ζωής. Η όμορφη επιδερμίδα κάθε μέλλουσας μητέρας δεν οφείλεται μόνο στην ευεργετική επίδραση της εγκυμοσύνης, αλλά είναι και αποτέλεσμα καθημερινής, σχολαστικής, όσο και απλής φροντίδας. Μη φανταστείτε ότι η διαδικασία αυτή, που θα πρέπει να υιοθετήσετε τώρα, θα σας απασχολεί πολλή ώρα την ημέρα. Λίγα λεπτά το πρωί που θα ξυπνάτε και άλλα τόσα το βράδυ, πριν πέσετε στο κρεβάτι σας, θα είναι αρκετά.

Οι απαραίτητες φροντίδες

Μην ξεχνάτε να τηρείτε ορισμένες βασικές αρχές:
Να μην πηγαίνετε για ύπνο χωρίς να έχετε προηγουμένως καθαρίσει σχολαστικά το πρόσωπό σας από τις σκόνες, την κρέμα και το μέικαπ, που όχι μόνο εμποδίζουν την επιδερμίδα σας να αναπνεύσει, αλλά φράζουν τους πόρους της, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μαύρα στίγματα. Ο καθαρισμός καλύτερα να γίνεται με ειδικό ουδέτερο γαλάκτωμα καθαρισμού. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε -αντί για νερό- λοσιόν χωρίς οινόπνευμα.

Να απλώνετε μια κρέμα νύχτας, που ταιριάζει στον τύπο της επιδερμίδας σας, ώστε να την προστατεύετε από την αφυδάτωση.

Να ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας με την κατάλληλη κρέμα -αφού την περάσετε πρώτα με τη λοσιόν- για να μη «στεγνώσει» και να διατηρείται απαλή και λαμπερή. Στην εγκυμοσύνη -κατά τη διάρκεια της οποίας η επιδερμίδα έχει την τάση να είναι πιο ξηρή, επειδή τα οιστρογόνα αναχαιτίζουν την παραγωγή των σμηγματογόνων αδένων- η ενυδάτωση έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Να χρησιμοποιείτε τονωτική λοσιόν αμέσως μετά τον καθαρισμό της επιδερμίδας. Έτσι θα κλείνουν οι πόροι, θα σφίγγει και θα απομακρύνονται όλα τα υπολείμματα του καθαριστικού.

Να καθαρίζετε το πρόσωπό σας και το πρωί, όταν θα σηκώνεστε από το κρεβάτι, ώστε να είναι δροσερό, καθαρό και απαλλαγμένο από κάθε ίχνος λιπαρότητας.
Να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα καλλυντικά για τον τύπο του δέρματός σας. Αν έως τώρα δεν είχατε ασχοληθεί με την περιποίηση του προσώπου σας, ίσως χρειαστείτε την καθοδήγηση δερματολόγου.

Να παρακολουθείτε τις αλλαγές που μπορεί να συμβούν στο πρόσωπό σας εξαιτίας της δράσης των ορμονών, ώστε να προσαρμόσετε τα καλλυντικά σας στις νέες ανάγκες της επιδερμίδας σας. Η συνδρομή του δερματολόγου ίσως αποδειχτεί απαραίτητη.

Οι μάσκες ομορφιάς

Ένας τρόπος για να καθαρίζετε βαθιά, να ενυδατώνετε και να αναζωογονείτε το πρόσωπό σας είναι οι μάσκες. Τα αποτελέσματά τους είναι συχνά θεαματικά, αν και δεν έχουν μεγάλη διάρκεια. Ωστόσο, θα τονώνουν το ηθικό σας και θα σας φτιάχνουν τη διάθεση. Θα διαλέξετε τη μάσκα που σας ταιριάζει, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας.

Υπάρχουν ειδικές για ξηρά ή λιπαρά δέρματα, που καθαρίζουν, καταπολεμούν τη λιπαρότητα, βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο, σφίγγουν τους πόρους και χαρίζουν λάμψη. Αν το δέρμα σας είναι λιπαρό, να κάνετε μια κούρα με μάσκα δύο φορές την εβδομάδα. Αν πάλι είναι ξηρό, μία φορά την εβδομάδα ή στις δέκα μέρες είναι αρκετή. Οι μάσκες αργίλου είναι ευεργετικές για τη λιπαρή επιδερμίδα, ενώ για την ξηρή θα επιλέγετε μάσκες βαθιάς ενυδάτωσης. Απευθυνθείτε στην αισθητικό σας για να σας κατευθύνει και να σας ενημερώσει σχετικά με το πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να τις χρησιμοποιείτε.

Η ομορφιά περνάει από το στομάχι

Το πρόσωπό σας είναι ο καθρέφτης της υγείας σας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή σας. Πολλά δερματικά προβλήματα προκαλούνται όχι μόνο επειδή ξεχνάτε να φροντίσετε την επιδερμίδα σας, αλλά και γιατί δεν έχετε καλές διατροφικές συνήθειες και καταναλώνετε τροφές που γεμίζουν τον οργανισμό με τοξίνες. Τουλάχιστον τέσσερα με έξι ποτήρια νερό την ημέρα, σε συνδυασμό μ ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες, δεν σας προστατεύουν μόνο από τη δυσκοιλιότητα, η οποία είναι πιθανό να σας ταλαιπωρήσει από το δεύτερο τρίμηνο -ή και νωρίτερα- αλλά είναι και ευεργετικά για την επιδερμίδα, αφού απαλλάσσουν το σώμα από τις άχρηστες τοξικές ουσίες.

Τι να τρώτε

Φρούτα
Λαχανικά
Πολύσπορα δημητριακά
Ψωμί ολικής άλεσης
Ελαιόλαδο
Φασολάκια φρέσκα
Αυγά
Γιαούρτι
Γάλα
Τυρί
Ψάρια
Κρέας
Κοτόπουλο

Τι να αποφεύγετε

Σοκολάτες
Γλυκίσματα
Μπισκότα
Σνακ

Το πίλινγκ

Η απολέπιση (πίλινγκ) είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προσφέρετε στην επιδερμίδα ένα βαθύ καθαρισμό, αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνειά της. Στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα (ζελέ, κρέμες, λοσιόν), που συχνά περιέχουν μικρούς κόκκους και κάνουν το δέρμα σας απαλό, διάφανο και δροσερό. Το απαλλάσσουν από τα νεκρά κύτταρα της εξωτερικής στοιβάδας και τονώνουν αυτά που βρίσκονται από κάτω. Μετά την απολέπιση, η επιδερμίδα σας απορροφά πιο εύκολα την ενυδατική κρέμα. Στην εγκυμοσύνη, λοιπόν, που η επιδερμίδα χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση, το πίλινγκ είναι μια περιποίηση απαραίτητη. Για να κάνετε απολέπιση πρέπει το πρόσωπό σας να είναι καθαρό και μην ξεχνάτε να το ξεπλένετε καλά όταν τελειώνετε.

Δερματικά προβλήματα

Για τις περισσότερες γυναίκες που έχουν λιπαρό δέρμα ή ακμή η περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική, γιατί τα οιστρογόνα αναστέλλουν τις εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων. Όχι όμως πάντα. Ευτυχώς, τα δερματικά προβλήματα σπάνια παρουσιάζονται στις μέλλουσες μητέρες, οι οποίες δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν παρά μόνο όταν φέρουν το παιδί στον κόσμο. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο κι εσείς, πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως ένα δερματολόγο και κυρίως να αποφεύγετε τον ήλιο. Επιπλέον, οι πανάδες και οι σκούρες κηλίδες, που μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπό σας κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και να εξαφανιστούν μετά τον τοκετό, προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας και ευνοούνται από τον ήλιο. Ένας λόγος, λοιπόν, παραπάνω που πρέπει να προστατεύετε το πρόσωπό σας χειμώνα – καλοκαίρι από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Πρόσωπο «γεμάτο»

Στην εγκυμοσύνη ο οργανισμός έχει την τάση να κάνει κατακράτηση υγρών μεγαλύτερη απ ό,τι συνήθως, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε με πρησμένα μάτια και πιο «γεμάτο»το πρόσωπό σας. Η καλύτερη λύση για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα είναι καταρχάς να ξεκουράζεστε όσο γίνεται περισσότερο.
Όταν κάθεστε, να βάζετε στα μάτια σας κομπρέσες με μουσκεμένο σε κρύο νερό βαμβάκι. Ακόμα, το πρήξιμο θα υποχωρήσει αν βάλετε επάνω στα βλέφαρα φέτες από αγγούρι. Ένας άλλος τρόπος για να ανακουφίσετε τον οργανισμό σας από την κατακράτηση είναι να πίνετε όσο γίνεται περισσότερο νερό και να περιορίσετε το αλάτι που βάζετε στο φαγητό σας. Είναι λάθος, δηλαδή, να φοβάστε πως αν πάρετε περισσότερα υγρά, το πρόβλημά σας θα επιδεινωθεί. Αν πάλι ενδιαφέρεστε για κάποιο φυσικό διουρητικό, δεν έχετε παρά να τρώτε σκόρδο, εφόσον βέβαια δεν σας ενοχλούν η μυρωδιά και η γεύση του. Την ουροδόχο κύστη σας μπορεί να ελαφρώσει και το καλαμπόκι, αν το βράζετε και το πίνετε σαν αφέψημα. Προπάντων, μην απογοητεύεστε όταν αντικρίζετε στον καθρέφτη το πρόσωπό σας κάπως πιο στρουμπουλό από το συνηθισμένο. Με το κατάλληλο μακιγιάζ θα το κάνετε να φαίνεται πιο λεπτό. Ακόμα, μπορείτε να αποσπάτε τα βλέμματα των άλλων φορώντας ένα κολιέ ή ένα πολύχρωμο φουλάρι στο λαιμό.

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα

 

Η ορμονική αναστάτωση στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ευεργετική μόνο για τα μαλλιά σας. Μερικές φορές ευνοεί και την τριχοφυΐα σε άλλα σημεία του σώματος ή του προσώπου, πράγμα καθόλου ευχάριστο. Ωστόσο, μην ανησυχείτε. Μόνο σε γυναίκες, οι οποίες έχουν εκ γενετής την προδιάθεση παρουσιάζεται τριχοφυΐα κυρίως στο πρόσωπο και στην περιοχή πάνω από τα χείλη. Το φαινόμενο υποχωρεί μετά τον τοκετό κι έτσι δεν χρειάζεται να δώσετε καμία σημασία. Αν το ανεπιθύμητο χνούδι δώσει το «παρών» και στο δικό σας πρόσωπο, μην επιχειρήσετε να χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι ή κερί, για να απαλλαγείτε από αυτό, γιατί τότε αντί να το εξαφανίσετε διατρέχετε τον κίνδυνο να το… μονιμοποιήσετε. Μπορείτε όμως να καταφύγετε σε αισθητικό, για να σας το αποχρωματίσει.

Πρόσωπο ξεκούραστο και λαμπερό

Όπως θα διαπιστώσετε, η εγκυμοσύνη κάθε άλλο παρά εχθρός της κοκεταρίας σας είναι. Τώρα μάλιστα που το πρόσωπό σας έχει αποκτήσει μια καινούργια ακτινοβολία, είναι καιρός να δοκιμάσετε νέους τρόπους για να αναδείξετε τη γοητεία και τη λάμψη του. Το μακιγιάζ άλλωστε έχει πολλά μυστικά και μπορεί να το μεταμορφώσει ακόμα και όταν η εγκυμοσύνη το σφραγίζει με τα σημάδια της. Όταν, λοιπόν, κάνουν την εμφάνισή τους, φροντίστε να:

Καλύπτετε τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, που μπορεί να παρουσιαστούν προς το τέλος της εγκυμοσύνης, με ειδικό στικ ένα-δύο τόνους πιο σκούρο από την επιδερμίδα σας. Αν είναι πιο ανοιχτό, το αποτέλεσμα θα σας απογοητεύσει.
Εξαφανίζετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια με στικ στην ίδια περίπου απόχρωση με την επιδερμίδα σας.
Χρησιμοποιείτε ειδική κρέμα, αν παρατηρήσετε ότι τα χείλη σας έχουν πρηστεί. Τα προστατεύει από τα «σκασίματα» και τα ηρεμεί. Υπάρχει και ειδικό άχρωμο κραγιόν, που τα ενυδατώνει και βελτιώνει την εμφάνισή τους, χωρίς να θεραπεύει το πρήξιμο.
Προμηθευτείτε κρέμα που εξαλείφει ύστερα από τη χρήση λίγων ημερών τις πανάδες, αν τύχει και φανούν.
Να προτιμάτε τα υποαλλεργικά καλλυντικά, γιατί η επιδερμίδα σας είναι πιο ευαίσθητη τώρα που πρόκειται να γίνετε μητέρα.

Αγαπήστε το σώμα σας

Η εγκυμοσύνη είναι μια εποχή της ζωής σας όπου θα αποδείξετε πόσο πραγματικά αγαπάτε το σώμα σας, δίνοντάς του την ευκαιρία να λειτουργεί όσο καλύτερα γίνεται και βελτιώνοντας την εμφάνισή του. Γι αυτό, άλλωστε, προσέχετε τη διατροφή σας και παραμένετε δραστήρια κάνοντας ασκήσεις και σπορ. Το σώμα σας τώρα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη για καθημερινή ανανέωση και περιποίηση. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το αναζωογονείτε είναι να μπαίνετε μέσα στην μπανιέρα και να αφήνετε το νερό και τα αρωματικά έλαια να το ανακουφίζουν από την κούραση. Επιπλέον, κάθε σημείο του σώματός σας έχει ανάγκη από ξεχωριστή περιποίηση για χάρη της υγείας σας και για την καλύτερη εμφάνισή σας. Τα όμορφα χέρια, τα περιποιημένα και ξεκούραστα πόδια, τα λαμπερά μαλλιά, τα αστραφτερά και γερά δόντια, το σφριγηλό στήθος, είναι στόχοι που δεν πρέπει να εγκαταλείψετε τώρα που η σιλουέτα σας αλλάζει. Γιατί αυτή η μεταμόρφωση του σώματος είναι μια ακόμα έκφραση της θηλυκότητάς σας. Εξακολουθείτε να είστε ελκυστική και γι αυτό η ομορφιά πρέπει να συνεχίζει να είναι μία από τις προτεραιότητές σας. Όχι μόνο στο όνομα της γοητείας σας αλλά και της υγείας σας. Γιατί η φροντίδα για την ωραία σας εμφάνιση είναι ευεργετική και για την καλή φυσική σας κατάσταση.

Η ιεροτελεστία του καθημερινού μπάνιου

 

Ένα απολαυστικό μπάνιο ήταν ανέκαθεν η αδυναμία σας. Αυτή η συνήθεια θα είναι διπλά ευεργετική. Από το πρώτο κιόλας τρίμηνο, που θα νιώθετε μεγαλύτερη κούραση, αλλά και στα επόμενα, που το σώμα σας θα είναι πιο βαρύ και θα χρειάζεστε γαλήνιο ύπνο, η επαφή του νερού θα σας χαλαρώνει και θα σας γεμίζει ευεξία. Μέσα στο ζεστό νερό της μπανιέρας ή κάτω από το ντους το αποτέλεσμα θα είναι πάντα το ίδιο. Η επιδερμίδα σας θα είναι απαλή κι εσείς πιο ήρεμη.

Τι πρέπει να ξέρετε

Να αγοράσετε αντιολισθητικό πατάκι για την μπανιέρα σας για να μη γλιστρήσετε.
Στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν θα δυσκολεύεστε καθόλου να κάθεστε μέσα στην μπανιέρα. Όσο όμως θα περνά ο καιρός, επειδή θα είστε και θα αισθάνεστε πιο βαριά, θα διαπιστώσετε πως το ντους είναι προτιμότερο. Φυσικά, ο τρόπος που θα χαίρεστε το μπάνιο είναι δική σας υπόθεση. Μπορείτε να κάνετε το πρωί ένα ντους για να ξυπνάτε και το βράδυ να μένετε αρκετή ώρα μέσα στην μπανιέρα, ώστε να χαλαρώνετε και να κοιμάστε εύκολα.

Να αποφεύγετε το πολύ ζεστό νερό, γιατί επιδεινώνει την ξηρότητα της επιδερμίδας και μπορεί να σας προκαλέσει ζαλάδα. Αντίθετα, το νερό σε μέτρια θερμοκρασία ξεκουράζει τους μυς και ανακουφίζει το σώμα από τους διάφορους πόνους. Όσο για το χλιαρό νερό, είναι ιδανικό για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού -όχι όμως για το χειμώνα- και θα διευκολύνει τον ύπνο, αν κάνετε μπάνιο πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Σας χρειάζεται εκτός από ένα μαλακό σφουγγάρι -για να πλένετε το σώμα σας- κι ένα άλλο με τραχιά επιφάνεια, ώστε να κάνετε ελαφρύ μασάζ στους μηρούς και τα μπράτσα, όταν θα είστε κάτω από το ντους ή μέσα στην μπανιέρα. Έτσι, θα τονώνετε την κυκλοφορία του αίματος και θα βοηθάτε τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες και τα άχρηστα συστατικά. Ταυτόχρονα, θα αποτρέπετε την εμφάνιση κυτταρίτιδας, που δίνει συνήθως το «παρών» σε περιόδους ορμονικών αλλαγών, όπως είναι η εγκυμοσύνη.

Να αποφεύγετε τα άλατα, τα αφρόλουτρα ή τα σαπούνια που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Να προτιμάτε τα σαπούνια που δεν είναι αλκαλικά. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλά προϊόντα με φυτική προέλευση, που θα χαρίσουν στο μπάνιο σας πλούσιο άρωμα και στην επιδερμίδα σας τη δροσιά που χρειάζεται.
Να ρίχνετε μέσα στην μπανιέρα μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια, με όποιο άρωμα σας αρέσει, για να ενυδατώνεται καλύτερα η επιδερμίδα σας.
Να απλώνετε στο σώμα σας ειδική ενυδατική κρέμα, ώστε να μη στεγνώνει η επιδερμίδα σας και σας «τραβάει».

Απαλά χέρια με γερά νύχια

Η υγεία των νυχιών σας εξαρτάται άμεσα από τα συστατικά που παίρνετε με τις τροφές. Πρέπει να είναι ροζ, λεία, σκληρά, χωρίς άσπρες βούλες και να μην αποχρωματίζονται, να μη σπάνε, να μη χωρίζουν και να μην έχουν ανώμαλη επιφάνεια. Στο πρώτο τρίμηνο, που ο οργανισμός σας βρίσκεται σε αναστάτωση προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης, τα νύχια σας ίσως να είναι εύθραυστα. Στη συνέχεια όμως με την καλή διατροφή και τα συμπληρώματα ασβεστίου και σιδήρου θα είναι σκληρά και γερά και θα μεγαλώνουν πιο γρήγορα απ ό,τι συνήθως. Ωστόσο, για να έχετε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και στην υπόλοιπη ζωή σας όμορφα χέρια και νύχια, πρέπει:

 

Η διατροφή σας να περιλαμβάνει οπωσδήποτε ψευδάργυρο, σίδηρο, πρωτεΐνες, σελήνιο, βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Να φοράτε πάντοτε γάντια όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού ή όταν τα χέρια σας έρχονται σε επαφή με χώμα ή χημικές ουσίες.
Να βάζετε στα χέρια σας κρέμα κάθε φορά που τα πλένετε, για να μην ξεραίνονται και να είναι πάντα απαλά.

Όταν ιδρώνετε

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα η προγεστερόνη γίνονται η αιτία που ιδρώνετε περισσότερο. Ο ιδρώτας είναι καταρχάς άοσμος. Οι δράστες για τη δυσάρεστη μυρωδιά του δεν είναι άλλοι από τα βακτηρίδια, που εξουδετερώνονται αποτελεσματικά όταν κάνετε μπάνιο καθημερινά. Έτσι, η επιδερμίδα σας παραμένει καθαρή και δροσερή και απαλλαγμένη από τα ένοχα βακτηρίδια.
Είναι χρήσιμο:
Να κάνετε ακόμα και δύο μπάνια την ημέρα.
Να αποτριχώνετε τις μασχάλες σας.
Να αποφεύγετε τα συνθετικά ρούχα και εσώρουχα και να προτιμάτε εκείνα που είναι φτιαγμένα από φυσικές ίνες, όπως τα βαμβακερά, τα μάλλινα, τα λινά ή τα μεταξωτά, που επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει.
Τα ρούχα σας να είναι άνετα, ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλο το σώμα.
Αν ιδρώνετε υπερβολικά, μην παραλείπετε μετά το μπάνιο σας να βάζετε ταλκ στις μασχάλες και τους μηρούς.
Η χρήση ενός καλού αποσμητικού πριν ντυθείτε ή πριν ετοιμαστείτε να πέσετε στο κρεβάτι καταπολεμά τα βακτηρίδια και μειώνει την εφίδρωση.

Ταλαιπωρημένα πόδια

 

Τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τα πόδια σας μπορεί να πρηστούν και να κουράζονται εύκολα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, γιατί ο οργανισμός σας έχει την τάση να κατακρατεί ούρα. Έτσι, προς το τέλος της ημέρας, ιδιαίτερα αν ο καιρός είναι ζεστός ή αν αναγκαστήκατε να σταθείτε πολλή ώρα όρθια, το νερό συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα του σώματος και κάνει τα πόδια σας να πρήζονται. Είναι όμως και το μωράκι που ολοένα μεγαλώνει στην κοιλιά σας απαιτώντας από τα πόδια σας να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να σηκώσουν το βάρος σας.
Τα ταλαιπωρημένα πόδια στην εγκυμοσύνη θα επηρεάζουν και τη διάθεσή σας. Έχετε, λοιπόν, ένα λόγο παραπάνω για να μην τους στερείτε την καθημερινή τους φροντίδα, ώστε να τα ανακουφίζετε, αλλά και να προλαβαίνετε άλλα προβλήματα, τα οποία εκτός από αντιαισθητικά είναι και πολύ ενοχλητικά. Αν παραμελείτε τα πόδια σας, δεν ασκείστε και κάνετε καθιστική ζωή, τότε όχι μόνο η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή εκείνη θα είναι κακή, αλλά θα σας δημιουργηθούν κάλοι και κότσια, ενώ το δέρμα στο πέλμα και τις φτέρνες θα είναι σκληρό.

Τι πρέπει να κάνετε

Αν τα πόδια σας είναι πρησμένα, να τα βάζετε ψηλά όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε.
Να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία.
Να κυκλοφορείτε μέσα στο σπίτι ή στο δρόμο -αν είναι καλοκαίρι- με πέδιλα, ώστε να αερίζονται καλά τα πόδια σας.
Καλό είναι να αλλάζετε τις κάλτσες σας μία ή και δύο φορές την ημέρα, αν τα πόδια σας ιδρώνουν πολύ.
Η επιλογή των κατάλληλων παπουτσιών είναι ακόμα πιο σημαντική υπόθεση στην εγκυμοσύνη, γιατί αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγεία των ποδιών. Φροντίστε να είναι φαρδιά και χαμηλοτάκουνα, για να σας προσφέρουν άνεση στο περπάτημα και καλύτερη ισορροπία, ιδιαίτερα από το δεύτερο τρίμηνο και ως το τέλος της κύησης, όταν τα πόδια σας θα έχουν την τάση να πρήζονται, το μωρό σας θα είναι πιο βαρύ και τα κιλά σας αυξημένα. Τα ψηλά τακούνια σάς αναγκάζουν να μετατοπίζετε το βάρος σας προς τα μπροστά, με αποτέλεσμα να πονάει η πλάτη και να κουράζονται τα πόδια, ενώ είναι δυνατόν να προκαλέσουν κυτταρίτιδα στους γοφούς. Αν πάλι είστε συνηθισμένη να φοράτε τακούνι, συμβιβαστείτε μ ένα ύψος που να μην ξεπερνά τους πέντε πόντους. Όσο κι αν σας βολεύουν οι «πλατφόρμες», φροντίστε να τις αποφύγετε στο διάστημα αυτό. Μη βαρεθείτε να δοκιμάσετε πολλά ζευγάρια, πριν καταλήξετε σε αυτό που θα αγοράσετε. Προσοχή! Να είναι άνετα. Μην παρασυρθείτε από τον πωλητή, που θα σας πει ότι με τη χρήση το δέρμα θα ανοίξει. Τα παπούτσια δεν πρέπει να σας στενεύουν καθόλου από την πρώτη στιγμή που θα τα φορέσετε. Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να τα ψωνίσετε είναι το απόγευμα, επειδή τα πόδια είναι πιο κουρασμένα και πρησμένα από το πρωί. Αν αισθανθείτε τότε ότι εφαρμόζουν καλά στο πόδι και δεν σας ενοχλούν, σημαίνει πως είναι τα κατάλληλα και πρέπει να τα προτιμήσετε.
Να φοράτε μόνο καλσόν ή ζαρτιέρες. Αποφύγετε τις καλτσοδέτες, γιατί ευνοούν τους κιρσούς και σφίγγουν ενοχλητικά το πόδι.
Να μη βάζετε το ένα πόδι πάνω στο άλλο, γιατί πιέζονται οι φλέβες και εμποδίζεται η καλή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και προς το μωράκι.
Όταν τα πόδια σας είναι κουρασμένα και σας «καίνε», να τα μουσκεύετε σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και ειδικά άλατα. Ύστερα να τα σκουπίζετε πολύ καλά, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα, όπου οι μύκητες και τα βακτηρίδια αναπτύσσονται εύκολα. Στο τέλος να τα τρίβετε με μαλακτική κρέμα.
Να περπατάτε στο σπίτι ξυπόλυτη όσο πιο συχνά μπορείτε, γιατί έτσι ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνουν οι μυς.

Για να αποτρέψετε τη δημιουργία κιρσών, που είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα της εγκυμοσύνης, να καταφεύγετε στις εξής ασκήσεις όταν είστε καθισμένη.

Να «γράφετε» στον αέρα τα γράμματα της αλφαβήτου με το κάθε πόδι ξεχωριστά. Ή να κάνετε με το κάθε πόδι -έχοντας τεντωμένα τα δάχτυλα- κυκλικές κινήσεις, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακτίνα και με τη συμμετοχή των αστραγάλων, γιατί έτσι τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα.
Αν δείτε να εμφανίζεται κάλος στα δάχτυλά σας, βουτήξτε για δέκα λεπτά το πόδι σας σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και στη συνέχεια τρίψτε το με ελαφρόπετρα. Αν είναι βαθύς και έχει ρίζα, θα πρέπει να σας τον αφαιρέσει κάποιος επαγγελματίας.
Να περιποιείστε καθημερινά τα πόδια σας την ώρα του μπάνιου. Να τα σαπουνίζετε πρώτα καλά κι ύστερα να τα τρίβετε με ελαφρόπετρα για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα από το πέλμα, τις φτέρνες και την περιοχή κάτω από τα δάχτυλα. Να βουρτσίζετε τα νύχια μ ένα μαλακό βουρτσάκι και να τα καθαρίζετε σχολαστικά.
Για λαμπερά και υγιή μαλλιά

Η εγκυμοσύνη ωφελεί σημαντικά τα μαλλιά, αφού οι ορμόνες στην περίοδο αυτή ενεργούν σαν φυσικό καλλυντικό. Όσο το μωρό μεγαλώνει, αυξάνεται και ο όγκος των μαλλιών σας. Δεν γίνονται μόνο πιο πυκνά, αλλά και πιο στιλπνά. Ωστόσο, αν έχετε μακριά μαλλιά, ίσως το «φούντωμα» που θα πάρουν σάς δυσκολέψει στο χτένισμα. Στην περίπτωση αυτή, δεν έχετε παρά να αλλάξετε στυλ, κόβοντάς τα κοντά για να είναι πιο πρακτικά. Άλλωστε, μια βολική φόρμα, που δεν θα απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο εκ μέρους σας είναι ό,τι σας χρειάζεται.
Επωφεληθείτε από την ακτινοβολία που χαρίζει η εγκυμοσύνη στα μαλλιά σας. Μην τα ταλαιπωρείτε με περμανάντ, ανταύγειες ή βαφές. Όχι μόνο για να μην τα κουράσετε, αλλά και γιατί τα χημικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν μπορεί να επηρεάσουν το έμβρυο. (Τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου δημιουργούνται όλα τα ζωτικά όργανα του μωρού σας, μην κάνετε τέτοιες δραστικές «επισκευές» στο κεφάλι σας. Το λούσιμο με το κατάλληλο σαμπουάν και ένα όμορφο όσο και εύκολο χτένισμα όχι μόνο θα εξασφαλίσουν την υγεία των μαλλιών, αλλά θα σας κάνουν να αισθάνεστε ελκυστική τονώνοντας την αυτοπεποίθησή σας. Το στέγνωμα καλύτερα να είναι φυσικό, χωρίς τη συνδρομή του… ηλεκτρισμού).

Αν πρέπει οπωσδήποτε να καταφύγετε σε κάποιο τεχνητό μέσο για να τα φορμάρετε, φροντίστε να μη χρησιμοποιείτε καυτή μασιά ή ζεστά ρόλεϊ. Όσο για το πιστολάκι, να το κρατάτε πάντα σε αρκετή απόσταση από το κεφάλι. Εχθρός των μαλλιών όμως είναι και ο ήλιος. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να φοράτε καπέλο κάθε φορά που θα είστε εκτεθειμένη στις καυτές του ακτίνες.

Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στα μαλλιά. Αν δεν περιέχει σε αφθονία σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα μαλλιά θα είναι θαμπά, σκληρά και πολύ πιθανόν να έχουν πιτυρίδα. Επιπλέον, κινδυνεύουν να ασπρίσουν πρόωρα. Μετά τον τοκετό, τα μαλλιά σας θα αρχίσουν να πέφτουν. Μην ανησυχείτε όμως κι εμπιστευθείτε τη φύση. Το βέβαιο είναι πως δεν θα μείνετε…. φαλακρή! Πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, το οποίο οφείλεται στην απότομη και ραγδαία μείωση της παραγωγής ορμονών. Ο οργανισμός σας θα ξαναβρεί την ισορροπία του και τα μαλλιά σας θα σταματήσουν να πέφτουν και θα αναπτύσσονται κανονικά.

 

Γερά και φιλντισένια δόντια

«Ένα ακόμα παιδί, ένα λιγότερο δόντι», έλεγαν παλιότερα. Η αλήθεια -ευτυχώς- δεν είναι τόσο τραγική. Αρκεί να πάρετε τα μέτρα σας. Έτσι, η εγκυμοσύνη δεν θα προκαλέσει στα δόντια σας τερηδόνα ούτε θα σας αναγκάσει να κάθεστε συχνά στην οδοντιατρική πολυθρόνα. Ωστόσο, ίσως επιδεινώσει την κατάσταση ενός ήδη χαλασμένου δοντιού, αν δεν προσέξετε. Τους πρώτους μήνες, τα ούλα μαλακώνουν, οι φλέβες τους διαστέλλονται και γίνονται πιο ευάλωτα στις μολύνσεις. Μια μόλυνση -όποια κι αν είναι η εστία της στο σώμα σας, ακόμα δηλαδή και μέσα στο στόμα- μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στη διάρκεια της κύησης. Επιπλέον, το μωρό σας αντλεί από τον οργανισμό σας όλο και περισσότερα αποθέματα ασβεστίου, το οποίο είναι εντελώς απαραίτητο για να διατηρούνται τα δόντια σας γερά.
Τώρα, λοιπόν, περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε επιβάλλεται να δίνετε όσο γίνεται μεγαλύτερη σημασία στην υγιεινή των δοντιών σας. Φροντίστε η περιποίηση που τους προσφέρετε να είναι καθημερινή και σχολαστική, ενώ οι επισκέψεις στον οδοντογιατρό για έλεγχο να γίνονται σε τακτικά διαστήματα. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι για κάθε χαλασμένο δόντι φταίει ίσως το γεγονός ότι δεν βουρτσίζετε συστηματικά τα δόντια σας ύστερα από κάθε γεύμα. Γιατί, ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι οι τροφές που μένουν ανάμεσά τους, ιδιαίτερα αν περιέχουν ζάχαρη. Ωστόσο, επιθυμία σας είναι να έχετε γερά δόντια και ολοφώτεινο χαμόγελο. Ως ένα σημείο είναι στο χέρι σας!

Χρήσιμες συμβουλές

Μόλις ανακαλύψετε πως θα γίνετε μητέρα, ακόμα κι αν στον καθρέφτη τα δόντια σας φαίνονται γερά και αστραφτερά, φροντίστε:
Να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντογιατρό σας για να κάνει έναν ειδικό καθαρισμό (αυτό δεν σημαίνει πως έτσι εσείς θα απαλλαγείτε από το καλό βούρτσισμα κάθε φορά που τρώτε). Να επαναλάβετε τον έλεγχο και τον καθαρισμό τουλάχιστον άλλη μία φορά ακόμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Να ενημερώσετε τον οδοντογιατρό ότι είστε έγκυος, ώστε να μη σας κάνει ακτινογραφία, γιατί στο πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο συντελείται η οργανογένεση, μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Μη σκεφτείτε ότι, επειδή η κοιλιά σας απέχει αρκετά από το στόμα σας, μία ακτινογραφία στο δόντι δεν βλάπτει. Αντίθετα, μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Αν βέβαια είναι απαραίτητο να γίνει, θα πρέπει να συνεννοηθείτε προηγουμένως και με το γυναικολόγο σας.
Να επισκεφτείτε αμέσως τον οδοντογιατρό, αν σας πονέσει κάποιο δόντι, ώστε να το θεραπεύσει το συντομότερο. Αν χρειαστεί να κάνετε εξαγωγή, μη φοβηθείτε, γιατί η τοπική αναισθησία δεν απειλεί την ανάπτυξη του μωρού. Ωστόσο, αν πρέπει να υποστείτε κάποια σοβαρότερη επέμβαση, να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας.
Να πλένετε τα δόντια σας -όχι μόνο στην εγκυμοσύνη, αλλά και σε όλη σας τη ζωή- κάθε φορά που θα σηκώνεστε από το τραπέζι, αν θέλετε να γλιτώσετε όλη την ταλαιπωρία που μπορεί να σας προκαλέσουν όταν χαλάσουν.
Να χρησιμοποιείτε μια όχι ιδιαίτερα σκληρή βούρτσα. Προσοχή! Να κρατάτε τη βούρτσα μακριά από τα ούλα.
Να αποφεύγετε τα γλυκά, γιατί η ζάχαρη καταστρέφει τα δόντια.
Να τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C.
Να μασουλάτε καρότα, σέλινο και μήλα, γιατί καθαρίζουν και δυναμώνουν τα δόντια.

Σφριγηλό στήθος

 

Το στήθος είναι σήμα κατατεθέν της θηλυκότητάς σας. Πάνω απ όλα όμως είναι σύμβολο της μητρότητας, αφού στην περιοχή αυτή του σώματος θα αποτυπωθούν τα πρώτα μηνύματα της εγκυμοσύνης με συγκεκριμένα σημάδια. Οι μαστοί ξαφνικά θα μεγαλώσουν και θα βαρύνουν, οι ρώγες θα γίνουν πιο στητές και οι θηλές πιο σκούρες.
Αν έχετε την καλή συνήθεια να προσφέρετε στο στήθος σας την κατάλληλη περιποίηση για να διατηρείται νεανικό και σφιχτό, οι φροντίδες σας πρέπει να ενταθούν τώρα που πρόκειται να γίνετε μητέρα. Όχι μόνο για να το προστατεύσετε από τη χαλάρωση και τις ραγάδες, αλλά και για να το προετοιμάσετε για το θηλασμό, αφού ο προορισμός του είναι να παράγει γάλα για το μικρό σας. Η διαδικασία αυτή ξεκινά από την αρχή της κύησης. Τόσο όμως η εγκυμοσύνη όσο και ο θηλασμός μπορεί να το επηρεάσουν. Αν το παραμελήσετε, αργότερα θα το μετανιώσετε. Βέβαια, ένα σκληρό και στητό στήθος οφείλεται εν μέρει και στα γονίδιά σας, αλλά όχι μόνο. Είναι και δικό σας επίτευγμα, επειδή του παρέχετε τη σωστή περιποίηση και το στηρίζετε με τον κατάλληλο στηθόδεσμο. Η πρόληψη αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ο ασφαλέστερος τρόπος, για να διατηρήσετε όσο καλύτερα γίνεται τα δώρα που σας χάρισε η φύση.

Φροντίδα για το στήθος

Ένας στηθόδεσμος με φαρδιές ρυθμιζόμενες τιράντες, ο οποίος αγκαλιάζει τους μαστούς σας και τους υποβαστάζει, είναι ένα πρώτο βήμα για να μην «πέσει» το στήθος σας, να μη σημαδευτεί με ραγάδες και να σας διευκολύνει στη γυμναστική. Πολλές γυναίκες προς το τέλος της εγκυμοσύνης, επειδή το στήθος τους βαραίνει πολύ, προτιμούν να κοιμούνται με στηθόδεσμο. Θα βρείτε στην αγορά μοντέλα ειδικά για την εγκυμοσύνη. Όποιο κι αν διαλέξετε, θα πρέπει να το δοκιμάσετε πρώτα προσεκτικά, για να βεβαιωθείτε ότι σας ταιριάζει. Προτιμήστε να είναι βαμβακερό, γιατί έτσι θα το αισθάνεστε πιο δροσερό και θα ιδρώνετε λιγότερο. Θα πρέπει να είναι και σχετικά άνετο, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να αγοράζετε κάθε μήνα κι από ένα, καθώς το στήθος θα μεγαλώνει. Το σουτιέν που θα προμηθευτείτε τους τελευταίους μήνες, καλύτερα να ανοίγει μπροστά, ώστε να το χρησιμοποιήσετε αργότερα για το θηλασμό. Τους πρώτους μήνες πάντως, που οι αλλαγές στο σώμα δεν είναι ακόμα θεαματικές, μπορείτε να φοράτε τους στηθόδεσμους που είχατε, ρυθμίζοντας ανάλογα τις τιράντες. Ή να αγοράσετε το αγαπημένο σας μοντέλο σε μεγαλύτερο νούμερο, για να το αισθάνεστε πιο άνετο.
Η καθαριότητα του στήθους είναι πολύ σημαντική. Να πλένετε καθημερινά τους μαστούς σας με ζεστό νερό και αγνό σαπούνι. Να τους στεγνώνετε καλά με μια πετσέτα -προπάντων τις θηλές
Να βάζετε οπωσδήποτε επάνω μια ειδική κρέμα ή κάποιο προϊόν με λανολίνη, που θα σας συστήσει ο γυναικολόγος ή η μαία σας, ώστε η επιδερμίδα να παραμένει πάντα απαλή και λεία. Ορισμένοι θεωρούν ότι οι κρέμες με βιταμίνη Ε προλαβαίνουν τις ραγάδες, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να επαληθεύουν την άποψη αυτή. Πάντως, η καθημερινή ενυδάτωση βοηθάει πολύ να παραμείνει το δέρμα σας ελαστικό, ώστε να “αντέξει” την αύξηση του όγκου του.
Τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τον τοκετό ή και από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο, οι θηλές σας ίσως αρχίσουν να στάζουν ένα διάφανο ή κιτρινωπό υγρό. Είναι το πρωτόγαλα, η πρώτη τροφή που θα πάρει το μωρό σας και αποτελεί εξαιρετικά πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και αντισωμάτων. Πρέπει να καθαρίζετε με ζεστό νερό και σαπούνι τις σταγόνες, πριν προλάβουν να ξεραθούν.

Γυμναστική… για το στήθος

 

Το στήθος σας θα παραμείνει σφιχτό και το σχήμα του δεν θα χαλάσει χάρη σε ορισμένες ασκήσεις που θα κάνετε καθημερινά. Είναι απλές και δεν θα παίρνουν παρά λίγα λεπτά από το χρόνο σας. Αξίζει τον κόπο να μην τις παραλείπετε, γιατί γυμνάζουν τους μυς που βρίσκονται κάτω από το στήθος σας, των ώμων και των μπράτσων.
Σταθείτε όρθια με τα πόδια ανοιχτά για καλύτερη ισορροπία και τα χέρια τεντωμένα στο ύψος των ώμων. Τραβήξτε τα μπράτσα σας προς τα πίσω -να είναι πάντα τεντωμένα- και κάντε κυκλικές κινήσεις προς μια κατεύθυνση και ύστερα άλλες πέντε ανάποδα.
Από την ίδια θέση που είχατε στην προηγούμενη άσκηση, φέρτε τους αγκώνες στο ύψος των ώμων έχοντας τις παλάμες ενωμένες με τα δάχτυλα στραμμένα προς τα επάνω. Σηκώστε αργά τις παλάμες πάνω από το κεφάλι πιέζοντας τη μία με την άλλη και μετά επαναφέρετέ τις στο ύψος των ώμων. Επαναλάβετε την άσκηση πέντε φορές.
Από την ίδια θέση ακουμπήστε τα δάχτυλά σας στους ώμους κι αρχίστε να κάνετε με τους αγκώνες κυκλικές κινήσεις -σε όσο μεγαλύτερη ακτίνα γίνεται. Επαναλάβετε πέντε φορές κι ύστερα κάντε το ίδιο διαγράφοντας κύκλους με αντίθετη φορά.
Καθίστε οκλαδόν με ίσια την πλάτη. Λυγίστε τους αγκώνες στο ύψος του στήθους και πλέξτε τα χέρια σας. Να τα σφίγγετε όσο πιο δυνατά μπορείτε για λίγα δευτερόλεπτα κι ύστερα να χαλαρώνετε. Επαναλάβετε την άσκηση όσο πιο πολλές φορές μπορείτε. Θα νιώσετε τους μυς στα πλευρά σας να σφίγγονται και να χαλαρώνουν.

Τροφές ευεργετικές για το στήθος

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υγεία του στήθους και στην εμφάνισή του παίζουν και πάλι τα συστατικά που προσφέρετε στον οργανισμό σας μέσα από τις τροφές. Ακόμα και τις ραγάδες μπορείτε να προλάβετε, αρκεί να παίρνετε ουσίες με ευεργετική δράση στις ίνες του συνδετικού ιστού, οι οποίες περιέχουν κολλαγόνο.
Ωστόσο, τα καθημερινά σας μενού έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αφού επηρεάζουν και την ποιότητα του θηλασμού. Όσο πιο ισορροπημένα τρώτε τώρα, τόσο πιο πλούσιο σε πολύτιμα συστατικά θα είναι το γάλα που θα δώσετε στο μωρό σας. Με άλλα λόγια, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και οι πρωτεΐνες, που μπαίνουν τώρα στο πιάτο σας, θα εξασφαλίσουν με το θρεπτικό γάλα σας τις καλύτερες προϋποθέσεις στο μικρό σας για το ξεκίνημά του στη ζωή.
Τα συστατικά που διατηρούν την ομορφιά των μαστών σας είναι:
Η βιταμίνη C συμβάλλει στην παρασκευή κολλαγόνου από τον οργανισμό.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ευνοούν τη δημιουργία κολλαγόνου και διατηρούν την επιδερμίδα απαλή.
Ο ψευδάργυρος προλαμβάνει την εμφάνιση ραγάδων.

Οι ανεπιθύμητες ραγάδες

Μην ξαφνιαστείτε αν παρουσιαστούν στο σώμα σας ραγάδες, εκείνες δηλαδή οι ροζ ή άσπρες λεπτές ραβδώσεις που σημαδεύουν το δέρμα σας. Οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές, οι οποίες συντελούνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συμβάλλουν στην απώλεια της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Μετά τον τοκετό γίνονται ίσως λιγότερο εμφανείς, αλλά δεν εξαφανίζονται. Υπάρχουν αυτές που εμφανίζονται από το πρώτο κιόλας τρίμηνο κι εκείνες που δημιουργούνται το τρίτο τρίμηνο πάνω στο στήθος, τους γοφούς, τους μηρούς και την κοιλιά. Το κακό με τις ραγάδες είναι ότι από τη στιγμή που θα παρουσιαστούν δεν φεύγουν ούτε με κρέμες, ούτε με μασάζ ούτε καν με πλαστική επέμβαση. Δεν υπάρχει, δηλαδή, τρόπος να τις εξαφανίσετε. Ωστόσο, μπορείτε να πάρετε ορισμένα μέτρα, για να μειώσετε τις πιθανότητες να παρουσιαστεί αυτό το αντιαισθητικό και ενοχλητικό για τις περισσότερες εγκύους σύμπτωμα.
Πώς να εμποδίσετε την εμφάνιση των ραγάδων
Να μην πάρετε περισσότερα κιλά από αυτά που πρέπει. Οι αυξομειώσεις του βάρους είναι από τις κύριες αιτίες που προκαλούν τις ραγάδες.
Να επιμένετε στην υγιεινή διατροφή, γιατί αποτελεί το πιο αποτελεσματικό φυσικό καλλυντικό. Να μη λείπουν από το πιάτο σας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, ψευδάργυρο, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που προστατεύουν το κολλαγόνο και ενισχύουν την ελαστικότητα των ιστών.
Να φοράτε ένα καλό στηθόδεσμο, για να μη χαλαρώσει το στήθος και δημιουργηθούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τις ραγάδες.
Υπάρχουν πολλές αλοιφές, κρέμες, αρωματικά έλαια, προϊόντα με βιταμίνη Ε και λοσιόν, για να τα απλώνετε στην κοιλιά, τους γοφούς και τους μηρούς σας, κάνοντας μασάζ μετά το μπάνιο, ώστε η επιδερμίδα να διατηρεί πάντα την υγρασία της στις «επικίνδυνες» αυτές περιοχές. Παρόλο όμως που τα καλλυντικά για την πρόληψη των ραγάδων εξασφαλίζουν απαλότητα στην εξωτερική επιφάνεια του δέρματος, δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την ελαστικότητα των ιστών στις εσωτερικές στοιβάδες.
Η καθημερινή άσκηση μπορεί να αποδειχτεί η πιο αποτελεσματική πρόληψη, επειδή ακριβώς γυμνάζει τους μυς κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας.

Βιταμίνη Ε για τη διατήρηση της νεότητας απο τα μυστικά ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr