Για σίγουρη αποτοξίνωση και υγεία, η αντιοξειδωτική δράση των τροφίμων σε τιμές ORAC

Για σίγουρη αποτοξίνωση και υγεία, η αντιοξειδωτική δράση των τροφίμων σε τιμές ORAC

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση των τροφίμων: Μία ομάδα ερευνητών του Εθνικού Ιδρύματος Γήρανσης της Αμερικής ανέπτυξε μια μέθοδο για να μετρά την αντιοξειδωτική δράση των τροφών. Αυτή ονομάζεται ORAC (oxygen radical absorbance capacity) και αποτελείται από μια κλίμακα που μετρά την ικανότητα των τροφίμων να δεσμεύουν ελεύθερες ρίζες. Παρακάτω παρατίθεται μια λίστα από το U.S.D.A (Τμήμα Γεωργίας Ηνωμένων Πολιτειών) με το σκορ ορισμένων τροφίμων.

Τιμές ORAC (Δεσμευτική Ικανότητα Ελεύθερων Ριζών) τροφίμων ανά 100 γρ.

Κανέλα 6.045
Ξερά Δαμάσκηνα 5.770
Ρόδι 3.037
Βατόμουρα 2.036
Φράουλες 1.540
Σπανάκι 1.260
Λαχανάκια Βρυξελών 980
Φρέσκα δαμάσκηνα 960
Μπρόκολο 890
Πορτοκάλι 750
Κόκκινα σταφύλια 739
Κόκκινες γλυκές πιπεριές 710
Κεράσια 670
Ακτινίδια 602
Κρεμμύδια 450
Καλαμπόκι 400
Μελιτζάνα 390
Καρότα 210

Έρευνες έχουν δείξει ότι 5.000 μονάδες ημερησίως έχουν ένα ευεργετικό αποτέλεσμα έναντι της οξειδωτικής δράσης των ελεύθερων ριζών.

Πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών

Βιταμίνη C – Φρούτα και λαχανικά (κυρίως φράουλες, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, κεράσια, μούρα, πεπόνι, ντομάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, μπρόκολο)

Βιταμίνη Ε – Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, ρόκα), αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και φυτικά έλαια (κυρίως ηλιέλαιο)

Καροτενοειδή – Εσπεριδοειδή, πεπόνι, βερίκοκο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότο, ντομάτα και γλυκοπατάτα

Φλαβονοειδή – Εσπεριδοειδή, βατόμουρα, μήλα, σταφύλια, κεράσια, κρεμμύδια, τσάι, κόκκινο κρασί, μαϊντανός

Σελήνιο – Θαλασσινά, ψάρια, ελιές, ξηροί καρποί, αβοκάντο, δημητριακά, σπόροι, φρούτα και λαχανικά [4]

Φαινόλες – Ελαιόλαδο, ελιές, εσπεριδοειδή, κακάο, κρασί, λιναρόσπορος, μπρόκολο, σκόρδο, σοκολάτα πικρή, τσάι πράσινο

Ψευδάργυρος – Θαλασσινά, δημητριακά, όσπρια, σπόροι σιταριού, μαγιά μπίρας, αυγά

Δισκία Κανέλας Κεϋλάνης
Κανέλα Κεϋλάνης Σκόνη

Δισκία Κανέλας Κεϋλάνης

Διαβάστε ακόμα