Πλαστική στήθους: Ο πόνος, ο ύπνος, τα φάρμακα, το κόστος και όσα δε θα σου πει κανένας!

Πλαστική στήθους: Ο πόνος, ο ύπνος, τα φάρμακα, το κόστος και όσα δε θα σου πει κανένας!

 

Θα πονάς μετά την επέμβαση, τι φάρμακα θα πάρεις, θα μπορείς να κοιμάσαι όπως σου αρέσει και πότε θα δεις το νέο σου στήθος;

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

Συνεργάστηκε ο Χρήστος Κ. Μεγαπάνος, MD, πλαστικός χειρουργός (www.regen.gr και www.drmegapanos.gr).

1. Η αύξηση δεν είναι ο μοναδικός λόγος
Πολλές γυναίκες κάνουν μια επέμβαση στο στήθος για να μειώσουν το μέγεθος ή να διορθώσουν διαφορές μεταξύ των δύο μαστών.

1+. Υπάρχει περίπτωση να είναι πιο δύσκολη η διάγνωση ενός καρκινικού όγκου στο μέλλον
Συνήθως οι γιατροί συμβουλεύουν γυναίκες με επιβαρημένο ιστορικό καρκίνου του μαστού να μην προχωρήσουν σε αυξητική στήθους. Σε κάθε περίπτωση, πριν το χειρουργείο θα κάνεις μια λεπτομερή εξέταση (μαστογραφία και υπερηχογράφημα). Γενικά, η αύξηση του στήθους δεν επηρεάζει τη διάγνωση ενός καρκινικού όγκου, κυρίως όταν το εμφύτευμα τοποθετείται πίσω από το μυ, είναι όμως σημαντικό να το συζητήσεις με το γιατρό σου.

2. Πώς θα νιώθεις μετά την επέμβαση

✖ Όταν ξυπνήσεις από το χειρουργείο, πιθανότατα θα νιώθεις ζαλισμένη και με τάση για εμετό εξαιτίας της γενικής νάρκωσης, συμπτώματα που συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιεμετικά φάρμακα. Να θυμάσαι πως αρκετά από τα συμπτώματα που θα νιώθεις δε σχετίζονται με την επέμβαση, αλλά με την εισαγωγή στο χειρουργείο και συμπεριλαμβάνουν κόπωση, δυσκοιλιότητα και κατακράτηση υγρών.

✖ Θα έχεις μια αίσθηση βάρους και πίεσης στο στήθος που σταδιακά θα εξελιχθεί σε κάτι σαν μυϊκό πιάσιμο/τράβηγμα και θα περάσει εντελώς σε περίπου 4 εβδομάδες. Μπορεί να νιώθεις το στήθος πρησμένο, φουσκωμένο και να πονάς.

✖ Όπως μετά από κάθε επέμβαση, θα πάρεις αντιβίωση στο νοσοκομείο και από στόματος για μερικές μέρες, αλλά και παυσίπονα για τον πόνο. Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν κάνει πλαστική στήθους αρκούνται σε ελαφρά παυσίπονα.

✖ Δε θα έχεις την ίδια ευαισθησία στο στήθος. Τις πρώτες εβδομάδες μπορεί να μη νιώθεις το άγγιγμα στο στήθος σου, συνήθως όμως η αίσθηση επανέρχεται σταδιακά μέσα σε περίπου 1-2 μήνες.

3. Θα κοιμάσαι ανάσκελα
Τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες, για να μην πιέζεις το στήθος. Όσο πιο «όρθια» κοιμάσαι, τόσο πιο γρήγορα θα υποχωρήσουν το οίδημα και το βάρος.

4. Δε θα φοράς αμέσως τα κανονικά σου εσώρουχα
Μετά την επέμβαση το στήθος σου θα είναι τυλιγμένο με ένα σφιχτό επίδεσμο, μαζί με ειδικό σουτιέν που θα φοράς για περίπου 2 εβδομάδες. Στη συνέχεια για άλλο τόσο διάστημα θα φοράς αθλητικό σουτιέν και αργότερα τα εσώρουχά σου.

5. Θα πονάς – το πόσο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες
Αν είναι αυξητική επέμβαση, ο πόνος εξαρτάται από το σημείο που έχει τοποθετήσει ο πλαστικός χειρουργός το ένθεμα, π.χ. κάτω από το μυ ή την περιτονία του μείζονος θωρακικού.

 

6. Θα περάσουν 4 εβδομάδες για να επιστρέψεις στην καθημερινότητά σου

Στη δουλειά σου πιθανότατα θα μπορέσεις να επιστρέψεις μέσα στην πρώτη εβδομάδα, για να συνεχίσεις όμως την καθημερινότητά σου, π.χ. να σηκώσεις σακούλες από το σούπερ μάρκετ, να πάρεις αγκαλιά το μωρό ή να πας γυμναστήριο, θα περάσει περίπου 1 μήνας. Και πάλι, όμως, σταδιακά. Ειδικά για τη γυμναστική, οι αναπηδή- σεις (π.χ. αεροβική) και οι ασκήσεις του κορμού με βάρη απαγορεύονται έως και για 12 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

7. Θα αργήσεις να δεις το νέο σου στήθος

Ακόμα κι όταν βγάλεις τον επίδεσμο μετά τις πρώτες μέρες, το στήθος σου δε θα έχει το τελικό του σχήμα, αφού θα είναι πρησμένο και θα έχει μώλωπες. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εμφανές σε περίπου 4 εβδομάδες.

8. Οι τομές θα είναι εμφανείς

Τουλάχιστον για μερικούς μήνες. Ακόμη κι αν είναι γύρω από τη θηλή, άρα πιο «αόρατες», ο χρόνος επούλωσης είναι μακρύς. Ρώτησε το γιατρό πώς να επιταχύνεις τη διαδικασία – τα φύλλα σιλικόνης και ειδικές κρέμες βοηθούν.

9. Το κόστος δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ

Εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως η αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή, η διόρθωση μεγάλων διαφορών ανάμεσα στους μαστούς ή η μείωση όταν το βάρος του στήθους προκαλεί προβλήματα. Το κόστος της επέμβασης και της αμοιβής του γιατρού ποικίλλει, υπολόγιζε όμως ότι ξεκινά από τα 2.500-3.000 ευρώ.

10. Είναι πιθανό να επηρεάσει τη δυνατότητα να θηλάσεις

Δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα, αλλά, αν έχεις τομή γύρω από την άλω, υπάρχει μια μικρή πιθανότατα να έχουν βλαφθεί οι μικροσκοπικοί γαλακτοφόροι πόροι επηρεάζοντας τη δυνατότητα του θηλασμού. Αν η τομή είναι κάτω από το μαστό ή τη μασχάλη, θεωρητικά δεν αλλάζει κάτι σχετικά με το θηλασμό.

Πηγή:www.shape.gr

Βούτυρο καριτέ. Ανάπλαση, προστασία.

SPIROULINA LINE – OΡΟΣ ΣΥΣΦΙΞΗΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ (ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΆ SUPER ΤΙΜΗ!)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr