Λεύκανση δοντιών: Πώς γίνεται & πόσο στοιχίζει

Λεύκανση δοντιών: Πώς γίνεται & πόσο στοιχίζει

 

Είναι, πλέον, ευρέως γνωστό ότι το χαμόγελο έχει δύναμη και μπορεί να επηρεάσει τόσο τα συναισθήματα των ανθρώπων όσο και τις συναναστροφές τους σε επαγγελματικό, κοινωνικό και… προσωπικό επίπεδο.

Όταν ο άνθρωπος χαμογελά γίνεται αυτόματα πιο φιλικός στον συνομιλητή του, κερδίζει στην επικοινωνία, αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση και γίνεται πιο ελκυστικός στο άλλο φύλο.

Γράφει: Δωροθέα Γαληνού

www.healthreport.gr

Μάλιστα, μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Αισθητικής Οδοντιατρικής έδειξε ότι για το 96% των ερωτηθέντων ένα λευκό χαμόγελο έκανε τους ανθρώπους πιο ελκυστικούς.

 

«Η λεύκανση εφαρμόζεται όταν το φυσικό φωτεινό χρώμα της αδαμαντίνης έχει μετατραπεί σε κίτρινο, καφέ, γκρι, έχει χάσει δηλαδή τη λευκότητά του, εξαιτίας της εναπόθεσης χρωστικών ουσιών στα δόντια αλλά και σε δόντια που έχουν απονευρωθεί και σταδιακά έχουν σκουρύνει. Η τεχνική εφαρμόζεται με 99% επιτυχία και είναι εφικτό να αλλάξει το χρώμα των δοντιών αρκετούς τόνους», αναφέρει κα Κωστομοίρη Δέσποινα, χειρουργός οδοντίατρος.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία. Εντούτοις, ενδέχεται σε ορισμένα άτομα να δημιουργήσει ευαισθησία στα δόντια τους όταν αυτά έχουν υποστεί κατάγματα ή έχουν εκτεθειμένες ρίζες. Σε αυτή την περίπτωση η ευαισθησία σταματάει αμέσως μόλις σταματήσει η λεύκανση.

Η διάρκεια του αποτελέσματος διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από τις επίκτητες διατροφικές συνήθειές του (τσάι, κόκκινο κρασί, καφές, συνεχής λήψη σιδήρου, κάπνισμα, αναψυκτικά τύπου κόλα).

Σήμερα, με τις νέες τεχνικές, η λεύκανση μπορεί να γίνει σε ένα ραντεβού αποδίδοντας το μέγιστο της λευκότητας και σε κόστος επιτρεπτό για όλους. Την ίδια στιγμή, με τα νέα υλικά, τα οποία είναι πιο οικονομικά χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητά τους, το κόστος της μπορεί να είναι σημαντικά μειωμένο, φτάνοντας το κόστος 2-3 σφραγισμάτων.

«Η λεύκανση είναι μια ασφαλής για τα δόντια μέθοδος, που εφαρμόζεται πάντα υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο και τον χρόνο που θα επαναληφθεί», επισημαίνει η κα Κωστομοίρη και συνεχίζει: «Εάν κάποιος θέλει μόνιμα λευκό χαμόγελο μπορεί, επίσης, να αναζητήσει οριστικές αισθητικές λύσεις από ειδικούς οδοντιάτρους όπως είναι: 1. οι όψεις ρητίνης σε 1 ραντεβού (lifting δοντιών) και 2. οι όψεις πορσελάνης σε περισσότερα ραντεβού».

Στην πρώτη περίπτωση, με εξελιγμένα οδοντιατρικά υλικά, τις ρητίνες (χρησιμοποιούνται και για τα λευκά σφραγίσματα), κάθε δόντι «δουλεύεται» σαν γλυπτό και έτσι διορθώνεται όχι μόνο το χρώμα αλλά και το μέγεθος και το σχήμα των δοντιών. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού με ελάχιστο έως καθόλου τρόχισμα.

Κατά την εφαρμογή της δεύτερης μεθόδου, όψεις πορσελάνης συγκολλούνται μόνιμα στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού και αλλάζουν το σχήμα και το χρώμα αναβαθμίζοντας το χαμόγελο. Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης απαιτεί περισσότερα από ένα ραντεβού και απαιτείται οπωσδήποτε τρόχισμα του δοντιού και παρέμβαση του οδοντοτεχνίτη.

Το κόστος των όψεων ρητίνης είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης (γιατί δεν υπάρχει το κόστος του οδοντοτεχνίτη), με το ίδιο άριστο μόνιμο αποτέλεσμα χάρη στη δεξιοτεχνία του οδοντιάτρου αλλά και στην εξέλιξη των ρητινών.

Λεύκανση δοντιών: Πότε είναι ασφαλής;

 

Αν θέλετε όμως να αποκτήσετε πραγματικά λευκά δόντια, το πρώτο που χρειάζεστε είναι ένα υγιές στόμα.

Η τερηδόνα, τα ευαίσθητα δόντια ή σπασμένα δόντια, οι λοιμώξεις και τα όποια προβλήματα των ούλων πρέπει να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν πριν από οποιαδήποτε διαδικασία λεύκανσης. Ειδάλλως, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες, αφού η λεύκανση μπορεί να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.
«Η λεύκανση δεν είναι μία απλή, αισθητική παρέμβαση, αλλά μία ιατρική πράξη η οποία πρέπει να εφαρμόζεται μετά από καλό έλεγχο της κατάστασης των δοντιών και του στόματος» μας λέει η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, Ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων.

«Ο οδοντίατρος δεν θα προχωρήσει σε λεύκανση πριν από μια καλή κλινική εξέταση και ίσως μια πανοραμική, που θα δείξει αν για παράδειγμα ο ασθενής χρειάζεται απονευρώσεις ή σφραγίσματα. Όμως πολλοί επιλέγουν να κάνουν λεύκανση μόνοι στο σπίτι ή διαλέγουν που θα πάνε ανάλογα με την προσφορά που θα τους γίνει, αντί να ελέγχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιλογής τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν κάνεις λεύκανση σαν να κάνεις μανικιούρ, ούτε είναι η παροχή ιατρικών υπηρεσιών ένα κιλό ζάχαρη που ψάχνεις να βρεις που κοστίζει λιγότερο. Είναι πολύ περισσότερα από αυτό».

Όπως συνιστά και η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (AmericanDentalAssociation – ADA) ακόμα κι αν κάποιος επιλέξει να κάνει λεύκανση μόνος στο σπίτι με τα, κατά κανόνα, ηπιότερα ως προς την δραστικότητά τους λευκαντικά δοντιών του εμπορίου, θα πρέπει πρώτα να επισκεφτεί τον οδοντίατρο για ένα τσεκ απ. Ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει, θα διαγνώσει και θα θεραπεύσει τυχόν επείγοντα προβλήματα στοματικής υγείας και θα δώσει συμβουλές για τις επιλογές που έχει ο ασθενής ώστε να κάνει με ασφάλεια λεύκανση στα δόντια του.

Ο οδοντίατρος μπορεί επίσης να καταλάβει αν η λεύκανση θα αποδώσει γιατί η αποτελεσματικότητα κάθε μεθόδου εξαρτάται από την αιτία του αποχρωματισμού των δοντιών – είναι για παράδειγμα συνέπεια τραυματισμού, κατανάλωσης τροφίμων, καπνίσματος, λήψης αντιβιοτικών φαρμάκων στην παιδική ηλικία ή άλλης αιτιολογίας.

«Η σωστή διάγνωση είναι σημαντική γιατί ο ασθενής μπορεί να χάσει το χρόνο και τα χρήματά του αφού οι θεραπείες λεύκανσης αποδίδουν μόνο στη φυσική αδαμαντίνη ουσία των δοντιών και όχι στις στεφάνες, στις όψεις, τα υλικά ενώσεως ή στα έγχρωμα σφραγίσματα» υπογραμμίζει η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη. «Ακόμα και για τη λεύκανση στο σπίτι είναι καθοριστική η συμβολή ή η εποπτεία του οδοντιάτρου γιατί αν δεν εφαρμοστεί σωστά το υλικό μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους μαλακτούς και σκληρούς ιστούς του στόματος».

Γιατί αποχρωματίζονται;

 

Με το πέρασμα του χρόνου τα δόντια μπορεί να χάσουν το φυσικό, υπόλευκο χρώμα τους εξαιτίας πολλών παραγόντων. Μερικοί από τους σημαντικότερους χρωμογόνους παράγοντες είναι ο καφές, το τσιγάρο, το κόκκινο κρασί και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, που περιέχουν ισχυρές χρωστικές ουσίες οι οποίες προσκολλώνται στην αδαμαντίνη ουσία.

Το κάπνισμα επίσης επηρεάζει τα δόντια, εξαιτίας δύο ουσίες του καπνού, της πίσσας και της νικοτίνης. Η πίσσα έχει σκούρο χρώμα. Η νικοτίνη είναι άγχρωμη έως ότου αναμιχθεί με το οξυγόνο, οπότε μετατρέπεται σε μια κιτρινωπή ουσία που κηλιδώνει τα δόντια.
Η ηλικία επίσης παίζει ρόλο γιατί καθώς περνάνε τα χρόνια, η εξωτερική στοιβάδα των δοντιών (αδαμαντίνη ουσία) λεπταίνει και γίνεται πιο εμφανής η στοιβάδα που βρίσκεται από κάτω (οδοντίνη ουσία) η οποία είναι πιο κιτρινωπή.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αποχρωματίσουν τα δόντια είναι οι τραυματισμοί τους (όταν χτυπάμε τα δόντια μας, αυτά αντιδρούν με παραγωγή περισσότερης οδοντίνης ουσίας που είναι πιο σκουρόχρωμη από την αδαμαντίνη) και η λήψη φαρμάκων όπως αντισταμινικά, αντιψυχωσικά, αντιυπερτασικά, και φάρμακα χημειοθεραπείας.

Τι είναι η λεύκανση;

Η λεύκανση είναι μια διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιούνται ειδικές ουσίες (υπεροξείδιο του υδρογόνου ή του καρβαμιδίου) για να διασπάσουν τις χρωματικές κηλίδες και να τις καταστήσουν λιγότερο εμφανείς.

Η αποδοτικότητά της εξαρτάται όχι μόνο από την αιτία του αποχρωματισμού αλλά και από τη χροιά που προσδίδει στα δόντια. Συνήθως η λεύκανση είναι επιτυχημένη στα κίτρινα δόντια, αλλά τα καφέ δόντια μπορεί να μην ανταποκριθούν τόσο καλά και τα δόντια με γκρι αποχρώσεις να μην επηρεαστούν καθόλου.

Η λεύκανση μπορεί να γίνει με ειδικές οδοντόπαστες που αφαιρούν επιφανειακά τις κηλίδες, ειδικά προϊόντα για το σπίτι ή/και ειδική διαδικασία στο ιατρείο, ανάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες του ασθενή. Ο οδοντίατρος μπορεί να ενημερώσει τον ασθενή για τα υπέρ και τα κατά κάθε μεθόδου και να αποφασίσουν μαζί ποια είναι η καλύτερη λύση για την περίπτωσή του.

Επειδή μια άσπρη μπλούζα μπορεί συνειρμικά να παραπέμπει σε ιατρικό προσωπικό, ας μην ξεγελιόμαστε ότι αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση. Το ιατρικό περιβάλλον εξασφαλίζει όχι μόνο την γνώση και την ευθύνη, αλλά την εξαιρετικά σημαντική τήρηση των κανόνων απολύμανσης και αποστείρωσης.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ποσοστό των ενεργών ουσιών, άρα και η αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων λεύκανσης, είναι βάσει νόμου, διαφορετικό στα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται εκτός ιατρικού χώρου.

www.healthreport.gr

Οδοντόκρεμα τετραπλού αποτελέσματος. (πέτρα, ουλίτιδα, τερηδόνα -φυσική λεύκανση) ALOE gel dentifricio tripla azio

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr