Της Ελλάδας τα λουτρά

Της Ελλάδας τα λουτρά

 

Μοναδικές εμπειρίες ευεξίας σε θερμές πηγές από τη Μακεδονία έως τα Δωδεκάνησα.

 

Πόζαρ
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ

Σε υψόμετρο 360-390 μ., στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν, εδώ και χιλιάδες χρόνια το νερό της βροχής εισχωρεί βαθιά στο έδαφος, θερμαίνεται και αναβλύζει από το βουνό εμπλουτισμένο με μεταλλικά συστατικά, στους 37°C. Στα Λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας-Αλμωπίας (Πόζαρ) στέκεσαι κάτω από τους καταρράκτες και απολαμβάνεις τη φύση μαζί με τις ευεργετικές ιδιότητες των λουτρών. Βοηθούν ιδιαίτερα όσους πάσχουν από προβλήματα του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις.
|| Λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας-Αλμωπίας, τηλ. 23840-91300, www.loutrapozar.com.gr. Είσοδος στους καταρράκτες: 2 ευρώ/20 λεπτά, εξωτερική πισίνα: 3 ευρώ/20 λεπτά.

 

Λαγκαδάς
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ

Στα Λουτρά Λαγκαδά, 18 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, οι δύο ομαδικοί λουτήρες «Ιουστινιανός» και «Μυγδονία» κατασκευάστηκαν το 900 μ.Χ. και το 1400 μ.Χ. αντίστοιχα και έχουν κηρυχθεί διατηρητέοι. Το σύγχρονο υδροθεραπευτήριο λειτουργεί συστηματικά από το 1925. Εισέρχεστε στις εντυπωσιακές δεξαμενές –η πρώτη πέτρινη, η δεύτερη μαρμάρινη, αμφότερες με πεντάγωνους θόλους και κόκκινες λεπτομέρειες– και απολαμβάνετε λουτροθεραπεία στους 38°C. Ενδείκνυται για όλες τις παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων, μυοσκελετικούς πόνους, ρευματικά, γυναικολογικά, προβλήματα νευρικού και πεπτικού συστήματος κ.ά.
|| Ιαματικά Λουτρά Λαγκαδά, Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, τηλ. 23940-22221, www.loutralagada.gr. Λουτρό: 6 ευρώ/60 λεπτά.

Καμένα Βούρλα
ΠΙΛΙΝΓΚ ΥΠΟ ΒΡΟΧΗ

Ζεστό νερό από μία από τις καλύτερες ραδιούχες πηγές της Ελλάδας (προτείνεται για ουρικές αρθρίτιδες, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις κ.ά.) πέφτει σε όλο σας το σώμα με τη μορφή ψιλής βροχής. Καθώς είστε ξαπλωμένοι κάτω από το ζεστό νερό, ο θεραπευτής ξεκινάει να σας τρίβει απαλά από τα πόδια μέχρι το κεφάλι με φυσικό σφουγγάρι και θαλάσσια άλατα. Δημιουργείται σαπουνάδα και, καθώς χαλαρώνετε, το δέρμα μαλακώνει χάρη στην ήπια απολέπιση και ενυδατώνεται, απορροφώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά. Αφού η «βροχή» σάς ξεπλύνει, απολαμβάνετε χαλαρωτικές μαλάξεις.
|| Galini Wellness Spa & Resort, Γερ. Βασιλειάδη 6, Καμένα Βούρλα, τηλ. 22350- 80501, www.mitsishotels.com. Ανοιχτά έως 3/11. Vichy Shower με απαλή απολέπιση σώματος: 50 ευρώ.

Αιδηψός
ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ

Δωρεάν spa στην παραλία της Αιδηψού: τα ιαματικά νερά αναβλύζουν από παντού. (Φωτογραφία: Shutterstock)
Η περίφημη σπηλιά όπου ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας έκανε εισπνοθεραπεία και γιατρεύτηκε από την ουρική αρθρίτιδα αναβίωσε από το Thermae Sylla Spa & Wellness hotel σε έναν σύγχρονο χώρο στο κέντρο του θεραπευτηρίου του ξενοδοχείου. Τι ακριβώς προσφέρει η θεραπεία με την ονομασία Thermal Grotta; Κάθεστε στη ζεστή πέτρινη αίθουσα, όπου αναβλύζει φυσικά ιαματικό νερό από βάθος 3.000 μ., και εισπνέετε υδρατμούς 80°C, ενώ ταυτόχρονα ιδρώνετε και αποτοξινώνεστε. Μια άλλη υπέροχη εμπειρία εμπεριέχει καυτή (στους 38-40°C) ιαματική λάσπη, πλούσια σε μαγνήσιο και ασβέστιο, ιδανική για μυοσκελετικές παθήσεις. Ο θεραπευτής σάς αλείφει με αυτήν και, αφού την αφήσει στο σώμα σας για λίγη ώρα, ακολουθεί εμβύθιση σε μπανιέρα με ιαματικό νερό και ειδικό μασάζ. Τη συγκεκριμένη θεραπεία έχουν ακολουθήσει έως τώρα δύο ομάδες αστροναυτών ως μέρος της αποκατάστασής τους κατά την επιστροφή τους στη Γη.
|| Thermae Sylla Spa & Wellness hotel, τηλ. 22260-60100, Ποσειδώνος 2, Αιδηψός, www.thermaesylla.gr. Thermal Grotta: 25 ευρώ για 45 λεπτά (19 ευρώ για τους διαμένοντες στο ξενοδοχείο), ολική λασποθεραπεία: 78 ευρώ (66 ευρώ για τους διαμένοντες στο ξενοδοχείο).

Λίμνη Βουλιαγμένης
Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Λίμνη Βουλιαγμένης: αναζωογόνηση στους 22°C όλο τον χρόνο. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)
Το τοπίο είναι ένα γεωμορφολογικό υπερθέαμα: μια λίμνη, σαν μυστικό στέκι για νεράιδες, «κρυμμένη» στην Aθηναϊκή Ριβιέρα, μέσα σε ένα βραχώδες περιβάλλον με πεύκα και σχίνα. Τα τελευταία δίνουν και το χρώμα στα βαθυπράσινα νερά με τις ιαματικές ιδιότητες, ιδανικά για ρευματικές παθήσεις, μυοσκελετικά, δερματικά, γυναικολογικά και άλλα προβλήματα. Η θερμοκρασία παραμένει σταθερή στους 22°C όλο τον χρόνο. Αν σας αρέσει το περπάτημα, μπορείτε να ακολουθήσετε το σύντομο μονοπάτι που ξεκινά ακριβώς πάνω από τη λίμνη, στον λόφο της Φασκομηλιάς (διάρκεια περίπου 30 λεπτά). Από την κορυφή η θέα της ακτογραμμής είναι εκπληκτική. Ανοιχτά από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.
|| Λίμνη Βουλιαγμένης, τηλ. 210-8962237-39, www.vouliagmenilake.gr. Είσοδος 12 ευρώ/άτομο (Δευ.-Παρ.) και 15 ευρώ/άτομο (Σάβ.-Κυρ.).

Λουτράκι
ΚΑΥΤΕΣ ΠΕΤΡΕΣ: ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ


Θεραπευτικές μαλάξεις από τα χέρια των ειδικών στο Loutraki Thermal Spa.
Από τις γνωστότερες από την αρχαιότητα λουτροπόλεις για την αντιμετώπιση ρευματικών, αρθριτικών και δερματολογικών προβλημάτων. Στο Loutraki Thermal Spa ξεκινάτε με μπάνιο σε μία από τις δύο εσωτερικές πισίνες ιαματικού νερού και στη συνέχεια αφήνεστε στα χέρια του θεραπευτή για το δημοφιλές μασάζ με τις ηφαιστειακές πέτρες. Εδώ οι θεραπευτές δεν ακουμπούν απλώς τις καυτές πέτρες στον αυχένα, στην πλάτη και στη μέση σας, αλλά κάνουν και μαλάξεις με αυτές στα σημεία που το χρειάζεστε. Εναλλακτικά, ζητήστε μία από τις best-seller περιποιήσεις ομορφιάς, όπως τη Διαμαντόμασκα, για άμεσο αποτέλεσμα σύσφιξης, ενυδάτωσης και λάμψης.
|| Loutraki Thermal Spa, Γεωργίου Λέκκα 24, τηλ. 27440-62186, www.loutrakispa.gr. Πισίνα 10 ευρώ/30 λεπτά. Μασάζ με ηφαιστειακές πέτρες: 45 ευρώ, Διαμαντόμασκα: 60 ευρώ.

Λέσβος
ΠΙΣΙΝΑ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗΣ ΜΕ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΝΕΡΟ

Μετά από μια καταπράσινη διαδρομή, γεμάτη ελιές, φοίνικες και βελανιδιές, φτάνετε στο απομονωμένο Therma Spa Lesvos, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα. Σε απόλυτη ησυχία, με θέα στον κόλπο της Γέρας, βυθίζεστε στην εξωτερική πισίνα υπερχείλισης με το ιαματικό νερό, που έρχεται από βάθος 2.500 μ. σε θερμοκρασία 39,9°C. Ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, νευραλγίες, μυοσκελετικά, αυτοάνοσα νοσήματα, γυναικολογικές παθήσεις κ.ά. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε το τζακούζι, ενώ υπάρχουν και όμορφα εσωτερικά λουτρά με θολωτή οροφή της οθωμανικής περιόδου και κανάλια, όπου το νερό αναβλύζει με φυσική και συνεχόμενη ροή. Πρόσφατα προστέθηκαν και εσωτερικοί στρογγυλοί ατομικοί λουτήρες με ή χωρίς υδρομασάζ. Αν πάλι θέλετε να ρίξετε μια βουτιά στη θάλασσα, είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε κι άλλους χειμερινούς κολυμβητές.
|| Therma Spa Lesvos, 7o χλμ. Μυτιλήνης-Καλλονής, thermaspalesvos.com, τηλ. 22510-41503. Εξωτερική πισίνα: 5 ευρώ/60 λεπτά, τζακούζι: 5 ευρώ/30 λεπτά (κατόπιν ραντεβού), εσωτερικές πισίνες: 3 ευρώ/60 λεπτά.

Μήλος
ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Μέσα στον βράχο είναι χτισμένο το σύγχρονο υδροθεραπευτήριο των πηγών Λάκκου Αδάμαντα, αλλιώς γνωστό και ως Σπήλαιο του Ιπποκράτη: ο «πατέρας της ιατρικής» είχε αναφερθεί στις θεραπευτικές ιδιότητες των θερμών πηγών του νησιού με το θαυμαστό γεωλογικό μωσαϊκό. Το θερμομεταλλικό θειούχο νερό τροφοδοτεί μια μικρή εσωτερική πισίνα με θολωτή οροφή και καταρράκτη και δύο ατομικές μπανιέρες υδρομασάζ. Προτείνεται σε πάσχοντες από χρόνιους ρευματισμούς, αρθρίτιδες, μυαλγίες, νευραλγίες κ.ά., ενώ μπορείτε να ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας με χαμάμ και σάουνα.
|| Λουτρά Λάκκου Αδάμαντα, τηλ. 22873-60100. Πισίνα: 8 ευρώ/20 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων χαμάμ και σάουνας: 15 ευρώ.

Κως
ΦΥΣΙΚΟ SPA ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Παρκάρετε το αμάξι στο τέρμα του δρόμου και κατεβαίνετε με τα πόδια τον χωματόδρομο ανάμεσα στα κατακόρυφα βράχια, έως την παραλία Εμπρός Θέρμη (Θερμά για τους ντόπιους). Πολλές μικρές χλωρονατριούχες πηγές εκβάλλουν μέσα στη θάλασσα, στα ρηχά, σε ένα κομμάτι της ακτής που έχει σηματοδοτηθεί με μεγάλες πέτρες. Το ιαματικό νερό αναβλύζει στους 45°C, τα ρεύματα που έρχονται από την ανοιχτή θάλασσα ρίχνουν τη θερμοκρασία και απολαμβάνετε δωρεάν λουτρό με θέα τη Νίσυρο και τα τουρκικά παράλια. Δοκιμάστε εναλλαγές με το κρύο, εκτός των ορίων της «πισίνας», για σύσφιξη. Ενδείκνυται για αρθροπάθειες, ρευματικά και δερματικά προβλήματα.
|| Παραλία Εμπρός Θέρμη/Θερμά

Σμόκοβο
ΛΟΥΤΡΟ ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΑ ΕΛΑΤΑ

Στα 450 μ. υψόμετρο, 35 χλμ. νοτιοδυτικά της Καρδίτσας, νερά από πέντε πηγές, γνωστές από την εποχή που το επισκεπτόταν ο Αλή πασάς, φτάνουν στο υδροθεραπευτήριο του Σμοκόβου. Εδώ κολυμπάς σε μια μεγάλη πισίνα με μέση θερμοκρασία στους 36°C, η οποία περιβάλλεται από τζαμαρίες για να χαζεύεις το ελατοδάσος. Συνεχίζεις με σάουνα, χαμάμ, γυμναστήριο και χαλαρωτικό μασάζ σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτείνεται για όσους πάσχουν από χρόνιες ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, παθήσεις αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος κ.ά.
|| Ιαματικές Πηγές Σμοκόβου, τηλ. 24430-61210. Ανοιχτά Σάβ.-Κυρ.: 10.00-18.00. 7 ευρώ/άτομο για 40 λεπτά στην πισίνα και 12 ευρώ/άτομο για χρήση πισίνας, χαμάμ, σάουνας, γυμναστηρίου.

ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Πώς ανακαλύπτεται μια νέα ιαματική πηγή; «Συνήθως, όποτε γίνεται σεισμός», απαντά ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής δερματολογίας, νομικός και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής. «Από κάθε νέο ρήγμα της γης αναβλύζει νερό. Όμως, στην Αθήνα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί δεν υπάρχει ανάλογος υδροφόρος ορίζοντας, εκτός από τη Βουλιαγμένη», συνεχίζει.

Και όμως, πριν από έναν χρόνο, ο ίδιος κατά τη διάρκεια έρευνας για το βιβλίο του «Ιαματικός Τουρισμός Θερμαλισμός», τα κείμενα του περιηγητή και γεωγράφου της αρχαιότητας Παυσανία, ο οποίος μιλούσε για μια «ιαματική πηγή για πολλές ιατρικές θεραπείες» στην Αιξωνή, τον οδήγησαν στην Άνω Γλυφάδα. «Γύρισα την περιοχή ρωτώντας παλιούς κατοικούς αν θυμούνταν νερό τριγύρω που να μύριζε, καθώς η πηγή είναι υδροθειούχος. Κάποια στιγμή συνάντησα έναν υπερήλικα, ο οποίος μου είπε “υπήρχε εδώ πηγή που μύριζε σαν κλούβιο αυγό”, δείχνοντάς μου μια πολυκατοικία. Ρωτώντας αν υπάρχει γεώτρηση στο συγκεκριμένο σημείο, οδηγηθήκαμε τελικά μέσα στο δημοτικό γήπεδο του τένις, πάνω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Είπα να κάνουμε πιο βαθιά τη γεώτρηση. Κι εκεί βγήκε το ιαματικό νερό», θυμάται ο καθηγητής.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Γλυφάδας, η πηγή αναγνωρίστηκε επίσημα. Το νερό της είναι βοηθητικό σε μυοσκελετικά νοσήματα, δερματοπάθειες, νευρολογικές και γυναικολογικές παθήσεις. Στόχος είναι τώρα η δημιουργία υποδομών. Σύμφωνα με τον κ. Κουσκούκη, πέρα από το αν θα κατασκευαστούν ή όχι εγκαταστάσεις λουτρών, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το υπάρχον γεωθερμικό πεδίο θα μπορούσε να θερμαίνει φυσικά τις πισίνες ολόκληρου του δήμου.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΑΧΑΗ
(Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Πηγή:www.kathimerini.gr

Αποτοξίνωση απο τα μυστικά ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr