Αν δεν έχεις φάει ακόμα σελινόριζα, κοίτα τι χάνεις! (και να πώς θα την φτιάξεις σε συνταγές πανεύκολα!)

Αν δεν έχεις φάει ακόμα σελινόριζα, κοίτα τι χάνεις! (και να πώς θα την φτιάξεις σε συνταγές πανεύκολα!)

 

Γεμάτη θρεπτικά συστατικά,. η σελινόριζα είναι από τα καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ.

Γράφει: Κατερίνα Παπανικολάου

Ιδανική για δίαιτα

Σε σύγκριση με άλλες ρίζες λαχανικών, όπως οι πατάτες και τα καρότα, οι σελινόριζες είναι χαμηλές σε θερμίδες. Συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση οποιαδήποτε άλλης αμυλούχου ρίζας λαχανικών για να μειώσει τις θερμίδες ή ως επιλογή υδατανθράκων για άτομα με διαβήτη. Οι σελινόριζες είναι πλούσιες σε κάλιο και αποτελούν επίσης μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Επιπλέον, βρασμένη δίνει 42 μόνο θερμίδες στα 100γρ.!

Αντικαρκινική

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, C και Κ, φυλλικό οξύ και ασβέστιο, ενώ περιέχει και φλαβονοειδή (στα οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό της άρωμα), τα οποία επιτίθενται ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, δρώντας έτσι προστατευτικά απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου και συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς μας.

Για γερά οστά

 

Η σελινόριζα είναι μια θαυμάσια πηγή βιταμίνης K. Μάλιστα, 100 γραμ. ρίζας μπορούν να μας παρέχουν το 34% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Στην πραγματικότητα, χωρίς αυτήν το αίμα δεν πήζει. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει επίσης και στη σκελετική υγεία, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Προστατεύει τον εγκέφαλο

Πολλές μελέτες δείχνουν επίσης ότι παίζει θετικό ρόλο σε ασθενείς με τη νόσο του Alzheimer περιορίζοντας τη νευρωνική βλάβη στον εγκέφαλο. Επιπλέον, η σελινόριζα περιέχει κάποιες από τις πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως πυριδοξίνη, παντοθενικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη ενώ κάθε φρέσκια ρίζα μας παρέχει επίσης μέτριες ποσότητες βιταμίνης C (8 mg / 100 g).

Πώς να την καθαρίσεις;

Πλύνε τη κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγουν όλα τα υπολείμματα από χώματα.
Μην προσπαθήσεις να την καθαρίσεις σαν πατάτα γιατί θα δυσκολευτείς εκτός και εάν η ρίζα είναι μικρή. Βάλε τη σε ένα ξύλο κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαίρεσε το περισσότερο μέρος της φλούδας της ώστε να μείνει μόνο το μέσα μέρος της, που είναι τρυφερό.

Στη συνέχεια βάλε τη αμέσως σε νερό με χυμό λεμονιού, γιατί οξειδώνεται εύκολα.

Πώς να τη χρησιμοποιήσεις;

Ευτυχώς η σελινόριζα είναι ένα από τα λαχανικά που διατηρούνται αρκετές εβδομάδες γι’ αυτό μπορείς να την έχεις «αποθηκευμένη» αρκετές ημέρες πριν την χρησιμοποιήσεις.

Βάλε τη ωμή σε σαλάτες, μαγείρεψέ τη με σάλτσα ντομάτας ή με αυγολέμονο, σε σούπες ή βραστά κρεατικά όπως το χοιρινό.
Ψήσε τη στο φούρνο με τη σάρκα της και στη συνέχεια κάνε τη πουρέ.
Ταιριάζει σαν συνοδευτικό με κρέατα αλλά και με ψάρια και γενικά όπου θέλεις όχι την έντονη γεύση του σέλινου αλλά μια πιο απαλή και γλυκιά γεύση και άρωμα.
Καλό είναι να γνωρίζεις ότι βράζει σε περίπου 20 λεπτά ενώ ψήνεται σε περίπου 40′ όταν είναι κομμένη σε μεγάλα κομμάτια.

www.shape.gr

8 BILLION ACIDOPHILUS & BIFIDUS.Καθαρό στομάχι, έντερο, βελτιωμένη εντερική χλωρίδα.

Διαβάστε ακόμα