Oι βιταμίνες που χρειάζεται μια γυναίκα μετά τα 40

Oι βιταμίνες που χρειάζεται μια γυναίκα μετά τα 40

ΥΓΕΙΑ από Ιόλη Πολύζου | 14 Νοε 2018
Το σώμα και οι ανάγκες του οργανισμού αλλάζουν μετά τα 40 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι για να παραμείνουμε υγιείς χρειαζόμαστε βιταμίνες και διατροφικές συνήθειες που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δίνοντάς μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επειδή, λοιπόν το σώμα μας έχει διαφορετικές βιολογικές ανάγκες απ’ ότι όταν ήμασταν 30 ετών, αυτές οι βιταμίνες θα βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής υγείας.
Oι βιταμίνες που χρειάζεται μια γυναίκα μετά τα 40

Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς βοηθάει στην παραγωγή αιμοσφαιρίων, αλλά συμβάλλει επίσης και στην προστασία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Παρόλο που σε νεαρές ηλικίες, λαμβάνουμε την Β12 από τροφές, όπως το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό και το βούτυρο, σε μεγαλύτερες ηλικίες, η συγκεκριμένη βιταμίνη δεν απορροφάται σωστά. Αυτό συμβαίνει γιατί μεγαλώνοντας, μειώνονται τα στομαχικά οξέα. Αν έχετε ξεπεράσεις τα 40 έτη, καλό θα ήταν να λάβετε φυσικά συμπληρώματα. Σύμφωνα με τους γιατρούς πρέπει να λαμβάνετε 2,4 mg ημερησίως, όμως, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε πρώτα τον δικό σας γιατρό.

Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική ειδικά, μετά τα 40 έτη επειδή προστατεύει το δέρμα από τις αλλαγές που υφίσταται λόγω γήρανσης. Επιπλέον είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Υπάρχουν και τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και τα γαλακτοκομικά που μπορούν να τροφοδοτήσουν το σώμα, αν και η απορρόφησή της είναι χαμηλή. Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης έχει συνδεθεί με παθήσεις όπως ο διαβήτης και καρδιακές ασθένειες, που είναι πιο πιθανές να εμφανιστούν σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, διότι η υπερδοσολογία της βιταμίνης D, όπως και κάθε άλλης βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα.

Βιταμίνη Α
Όπως αναφέρει το iatronet, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, καθώς έχει πολλά οφέλη. Εκτός του ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει επίσης και στην διατήρηση της υγιούς όρασης καθώς προστατεύει τα μάτια από την εξασθένηση που σχετίζεται με την ηλικία. Επιπλέον προστατεύει από πολλές μορφές επιθηλιακού καρκίνου. Σημαντικές πηγές πρόσληψής της είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι, οι κόκκινες πιπεριές, τα φρούτα, τα καρότα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 χημικές διεργασίες του οργανισμού και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του. Μια βασική λειτουργία του είναι ότι διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα και προστατεύει το νευρικό και μυϊκό σύστημα. Οι γυναίκες άνω των 40 ετών διατρέχουν πιο εύκολα τον κίνδυνο της υπέρτασης, γι’ αυτό και θα ήταν καλό να προσλαμβάνουν μαγνήσιο, είτε με τη μορφή φυσικών συμπληρωμάτων, είτε μέσω τροφών όπως, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.

Ω-3 λιπαρά οξέα
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα βρίσκουμε σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και τα καρύδια, αλλά και με την μορφή συμπληρωμάτων. Οι γυναίκες άνω των 40 ετών, που ετοιμάζονται να μπουν στην περιεμμηνόπαυση ή βρίσκονται ήδη, επειδή μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνων, αντιμετωπίζουν εξάψεις και εφιδρώσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν τις γυναίκες να διαχειριστούν τα συμπτώματα αυτά καλύτερα.

Πληροφορίες από prevention.com, iatronet.gr

www.mama365.gr

Υγρή βιταμίνη Α. Γυρνάει τον χρόνο πίσω.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr