Αιθέριο έλαιο πατσουλί! Μάθετε για τις Αντικαταθλιπτικές και Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητές και τις 12 χρήσεις του!

Αιθέριο έλαιο πατσουλί! Μάθετε για τις Αντικαταθλιπτικές και Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητές και τις 12 χρήσεις του!

Το αιθέριο έλαιο από πατσουλί προέρχεται από ένα είδος φυτού, του γένους Pogostemon και της οικογένειας labiatae, που περιλαμβάνει τη λεβάντα, τη μέντα και το φασκόμηλο. Αυτό το θαμνώδες βότανο έχει άκαμπτα στελέχη, φτάνει περίπου ένα μέτρο σε ύψος και δίνει μικρά λουλούδια με ανοιχτό ροζ χρώμα. Το φυτό είναι εγγενές στις τροπικές περιοχές της Ασίας και καλλιεργείται εκτενώς στην Κίνα, την Ινδία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τον Μαυρίκιο, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

 

Τα συστατικά του ελαίου από πατσουλί περιλαμβάνουν αλφα-πατσουλυλένιο, βήτα-πατσουλένιο, άλφα-γουαϊένιο, άλφα βολνεσένιο, καρυοφυλλένιο, νορπατσουλενόλη, αλκοόλη πατσουλίου, σεϋχελλένιο και πογοστόλη.

Η εκχύλιση αιθέριου ελαίου πατσουλί γίνεται με απόσταξη των φύλλων με ατμό. Η έντονη μυρωδιά του ελαίου από πατσουλί έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στα αρώματα αλλά και σε θυμίαμα, εντομοαπωθητικά και εναλλακτικά φάρμακα. Μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη φροντίδα του δέρματος, λόγω της ικανότητάς του να βοηθά στην ανακούφιση των προβλημάτων του δέρματος και θεωρείται μια από τις καλύτερες θεραπείες για την ακμή, το έκζεμα, τις φλεγμονές και την ξηροδερμία ή το ερεθισμένο δέρμα. Οι ιδιότητές του αναζωογονούν τα κύτταρα, γι ‘αυτό χρησιμοποιείται συχνά για την αντιγηραντική φροντίδα του δέρματος και μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ουλών ή στιγμάτων.

Οι αντιμυκητιακές ιδιότητες του ελαίου από πατσουλί το καθιστούν ιδανικό για τη θεραπεία του ποδιού του αθλητή, ενώ ανακουφίζει από φλεγμονές που οφείλονται σε λοίμωξη. Επίσης, ανακουφίζει από πιτυρίδα, καθώς εξισορροπεί την λιπαρότητα και ενισχύει τη δύναμη των μαλλιών.

Οφέλη του ελαίου από πατσουλί!

Έστω και μερικές σταγόνες πατσουλί μας δίνουν καταπληκτικά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά μας. Ας δούμε μερικά από τα πιο συνήθη οφέλη:
• καταπολεμά την κατάθλιψη
• ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
• λειτουργεί ως φυσικό αποσμητικό
• σταματά την ανάπτυξη μυκήτων
• μειώνει τις φλεγμονές
• ενισχύει τη διάθεση
• δυναμώνει τα μαλλιά
• καταπολεμά τις λοιμώξεις
• καταπολεμά την πιτυρίδα
• αντιμετωπίζει δερματικές διαταραχές
• λειτουργεί ως απωθητικό
• διεγείρει τις ορμόνες
• καταπολεμά τον πυρετό

 

12 Χρήσεις του αιθέριου ελαίου από πατσουλί!

1. Αντικαταθλιπτικό
Το αιθέριο έλαιο από πατσουλί χρησιμοποιείται συνήθως στην αρωματοθεραπεία, καθώς η εισπνοή του ενθαρρύνει την απελευθέρωση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης. Οι ορμόνες αυτές εκτονώνουν τα συναισθήματα θυμού, άγχους και ταραχής.
Αυτός είναι και ο λόγος που το έλαιο από πατσουλί χρησιμοποιείται συνήθως και κατά τη διάρκεια της προσευχής, καθώς δημιουργεί ατμόσφαιρα ηρεμίας. Για να απολαύσετε αυτή την αίσθηση μπορείτε να προσθέσετε πέντε σταγόνες έλαιο πατσουλί σε ένα διαχυτή ελαίου, ή να προσθέσετε 10 σταγόνες σε ζεστό λουτρό.

2. Μειώνει τυχόν φλεγμονές.

Το έλαιο από πατουσλί έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που σημαίνει ότι έχει τη δύναμη να καταπραΰνει τις φλεγμονές στο σώμα. Δεδομένου ότι οι φλεγμονές είναι η κυριότερη αιτία των περισσότερων ασθενειών, το έλαιο από πατσουλί μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν εσωτερικές φλεγμονές και παρόμοιες καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα, ή εξωτερικές φλεγμονές που προκαλούν δερματικές λοιμώξεις ή ερεθισμούς.
Μπορούμε να τρίψουμε απαλά πέντε σταγόνες έλαιο από πατσουλί στα χέρια και να κάνουμε μασάζ στα πόδια, στην κοιλιακή χώρα, στο κάτω μέρος της πλάτης ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή που παρουσιάζει κάποιον ερεθισμό. (1)

3. Αποτρέπει τις λοιμώξεις

Υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος μολύνσεων από μικρές πληγές και αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, όπως τέτανο. Το λάδι από πατσουλί είναι αντισηπτικό, οπότε καταπολεμά τυχόν μολύνσεις. Καταστρέφει τους μύκητες και βοηθά στην καταπολέμηση της κατάστασης που ονομάζεται πόδι αθλητή αλλά και σε άλλες μυκητιακές λοιμώξεις. Απλά τρίβουμε 2-3 σταγόνες πατσουλί στην μολυσμένη περιοχή ή βουλιάζουμε σε ένα ζεστό λουτρό με 5-10 σταγόνες από πατσουλί. (2)

4. Βοηθά τον μεταβολισμό.

Το έλαιο από πατσουλί είναι τονωτικό και βοηθά στην τόνωση του ήπατος, του στομάχου και του πεπτικού συστήματος. Έτσι, ενισχύεται ικανότητα αποσύνθεσης των τροφών και της σωστής απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, ενισχύοντας έτσι το πεπτικό σύστημα. Οπότε, το έλαιο από πατσουλί μας δίνει περισσότερη ενέργεια και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του σώματος.

Εκτός από την εισπνοή ελαίου, που βοηθά σε κάθε περίπτωση, μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως συμπλήρωμα διατροφής. Απλώς, προσθέστε 1-2 σταγόνες σε ένα φλιτζάνι τσάι ή ένα ποτήρι νερό.

5. Διεγείρει τις Ορμόνες.

Το έλαιο από πατσουλί διεγείρει τις ορμόνες και αυξάνει τη λίμπιντο. Θεωρείται μία από τις φυσικές θεραπείες για την ανικανότητα και τη στυτική δυσλειτουργία. Χρησιμοποιείται ως αφροδισιακό για χρόνια και ενισχύει τα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων – γεγονός που βοηθά στην ενίσχυση των σχέσεων με το αντίθετο φύλο.

6. Ενισχύει τα μαλλιά και το δέρμα.

Το έλαιο από πατσουλί διεγείρει τις συσπάσεις των μυών, οπότε εμποδίζει την απώλεια μαλλιών ή την χαλάρωση του δέρματος. Το αιθέριο έλαιο από πατσουλί ενισχύει την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος, οπότε παραμένουμε νέοι, υγιείς και γεμάτοι ζωντάνια. Είναι ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος – ξηρό, μικτό και λιπαρό, ή επιρρεπές σε ακμή.

Μπορείτε να προσθέσετε πέντε σταγόνες στον αφρό πλυσίματος του προσώπου, ή στη λοσιόν, ή μπορείτε να κάνετε και απ΄ευθείας μασάζ στο πρόσωπο. Επίσης, μπορείτε να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με πέντε σταγόνες έλαιο από πατσουλί – μπορείτε και να το προσθέσετε στο κλιματιστικό σας.

7. Εξαλείφει τις ουλές.

Το πατσουλί έχει την ιδιότητα να θεραπεύει ταχέως, οπότε ελαχιστοποιεί την εμφάνιση ουλών ή στιγμάτων από σημάδια ακμής, ιλαράς, ή άλλων καταστάσεων. Μπορείτε επίσης να επουλώσετε δαγκώματα από έντομα. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης του δέρματος, τρίψτε 2-3 σταγόνες λάδι στα χέρια σας και εφαρμόστε στην πληγείσα περιοχή. Η καθημερινή εφαρμογή θα βοηθήσει στην εξαφάνιση των ουλών.

8. Μειώνει την Αϋπνία.

Είναι απαραίτητο να μπορούμε να κοιμόμαστε μια νύχτα ολόκληρη, χωρίς διακοπή! Ο καλός ύπνος επιδρά θετικά σε κάθε σύστημα του οργανισμού. Το πατσουλί είναι ηρεμιστικό, οπότε βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και μας χαρίζει ειρηνικό και ξεκούραστο ύπνο.
Μπορείτε απλά να τρίψετε 2-3 σταγόνες λάδι από πατσουλί στα χέρια σας και να εισπνεύσετε. Έτσι θα βιώσετε τα οφέλη των ηρεμιστικών του ιδιοτήτων. Μπορείτε επίσης να αγγίξετε τον λαιμό και το στήθος σας αφού τρίψετε το λάδι στα χέρια σας.

 

9. Απωθητικό εντόμων.

Λίγες μόνο σταγόνες από λάδι πατσουλί σε σπρέι ή σε λοσιόν θα απωθήσει τα κουνούπια, τους ψύλλους, τα μυρμήγκια, τις ψείρες, τους σκώρους και τις μύγες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι από πατσουλί εάν ασχολείστε με την κηπουρική, ή για να απωθήσετε έντομα σε εσωτερικούς χώρους. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λάδι από πατσουλί στο απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων ή να κάψετε πέντε σταγόνες του λαδιού σε ένα ειδικό δοχείο. (3)

10. Ανακουφίζει από τον πυρετό.

Το λάδι από πατσουλί διαθέτει ισχυρές ιδιότητες, που του επιτρέπουν να καταπολεμά τον πυρετό και τις ιώσεις. Το λάδι από πατσουλί μειώνει τις φλεγμονές, θεραπεύει τις μολύνσεις, οπότε μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος και πόνους που προκαλούνται από τον πυρετό. Έχει επίσης ιδιότητες ψύξης, οπότε το τρίψιμο του λαδιού στα χέρια, τον λαιμό και την κοιλιακή χώρα μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος.

11. Φυσικό αποσμητικό.

Το έλαιο από Πατσουλί έχει ένα γλυκό, πικάντικο άρωμα, οπότε λειτουργεί και ως φυσικό αποσμητικό. Επίσης, σκοτώνει τα μικρόβια και καταπολεμά μυκητιάσεις, οπότε λειτουργεί καταπραϋντικά σε κάθε μολυσμένη περιοχή.
Τρίψτε 1-2 σταγόνες κάτω από την περιοχή της μασχάλης, ή τις προσθέτετε στην αγαπημένη λοσιόν σώματος.

12. Φυσικό Διουρητικό

Το έλαιο από πατσουλί αυξάνει τη συχνότητα της ούρησης, οπότε αυτό μπορεί να είναι επωφελές για την υγεία με διάφορους τρόπους: αποβάλλεται η υπερβολική ποσότητα άλατος, νερού και ουρικού οξέος, γεγονός που βοηθά την χοληδόχο κύστη και λειτουργεί ως φυσική θεραπεία των νεφρών, ακόμη και του ήπατος.
Η απομάκρυνση των τοξινών μειώνει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και ενισχύει τη διάθεση με φυσικό τρόπο. Μπορείτε να καταναλώσετε 3-5 σταγόνες έλαιο πατσουλί αναμειγνύοντάς το με λεμόνι, νερό, ή αρωματισμένο τσάι.

Ιστορία του ελαίου πατσουλί!

Η λέξη Πατσουλί προέρχεται από τη ινδουϊστική λέξη «pacholi» που σημαίνει «μυρωδιά». Τα ινδικά σάλια και υφάσματα ήταν αρωματισμένα με έλαιο πατσουλί στη δεκαετία του 1800.

Υπάρχουν διάφορα είδη πατσουλί που καλλιεργούνται σε διάφορα μέρη της Ασίας, όπως η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Μαλαισία. Το είδος clabin θεωρείται ανώτερης ποιότητας, ειδικά για θεραπευτική χρήση.
Αυτό το γνωστό αιθέριο έλαιο έχει τη φήμη του ως άρωμα της γενιάς hippy. Αν ψάξετε σε κάποιο λεξικό, ο ορισμός είναι «ένα πικάντικο αρωματικό έλαιο που συνήθως τον φορούν εκείνοι που ζουν με έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, όπως καλλιτέχνες, μουσικοί, hippies, punk, rockers». Αν και είναι γνωστό για τη χρήση του κατά τη δεκαετία του 1960, η παραδοσιακή του χρήση χρονολογείται εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες χρόνια.

Στην Ινδία, για παράδειγμα, το έλαιο από πατσουλί χρησιμοποιήθηκε σε υφάσματα και ρούχα ως απωθητικό σκώρου. Στην πραγματικότητα, λέγεται ότι η μυρωδιά του ελαίου πατσουλί ήταν δείκτης του πραγματικού «ανατολικού» υφάσματος και οι Γάλλοι σχεδιαστές πασπάλιζαν τις απομιμήσεις τους με πατσουλί για να τις πουλήσουν.
Το έλαιο από πατσουλί είναι εξαιρετικά πολύτιμο προϊόν στη βιομηχανία αρωμάτων και η ποιότητά του αλλάζει ανάλογα με το πόσο παλαιές είναι οι πρώτες ύλες και την αποθήκευση του ελαίου – όπως το κρασί, έτσι και το πατσουλί γίνεται καλύτερο όσο παλιώνει.

Έρευνα, ενώσεις με μοναδικές ιδιότητες και μελέτες!

Το έλαιο από πατσουλί έχει νευροπροστατευτικές, αντιγριπικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ μια μελέτη εξετάζει την πιθανότητα να θεωρηθεί φυσική θεραπεία του καρκίνου. Το 2013, οι ερευνητές πραγματοποίησαν in vitro μελέτη για να διερευνήσουν εάν το έλαιο πατσουλί επηρεάζει την αύξηση και τη μόλυνση των ανθρώπινων ορθοκολικών (καρκίνων του παχέος εντέρου και του ορθού) καρκινικών κυττάρων και εάν καθορίζει τους πιθανούς μοριακούς μηχανισμούς.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι το έλαιο από πατσουλί καταστέλλει την κυτταρική ανάπτυξη και προκαλεί απόπτωση. Επιπλέον, το έλαιο από πατσουλί μειώνει την ενζυμική δραστηριότητα – τις αντιδράσεις που μπορεί να έχει ο καρκίνος στο σώμα. Αυτά τα εκπληκτικά και αισιόδοξα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το έλαιο πατσουλί ενδεχομένως να ασκεί αντικαρκινική δραστηριότητα μειώνοντας την κυτταρική ανάπτυξη και αυξάνοντας την απόπτωση στα ανθρώπινα ορθοκολικά καρκινικά κύτταρα (4).

Μια άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη εξέτασε κατά πόσον το έλαιο από πατσουλί είναι αποτελεσματικό ως φυτοφάρμακο. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, το έλαιο από πατσουλί και άλλα αιθέρια έλαια έχουν επαρκή εντομοκτόνα δράση για να λειτουργήσουνε ως συστατικά ενός εντομοκτόνου βασισμένου σε αιθέριο έλαιο (5).

Παρενέργειες!

Το έλαιο από πατσουλί θεωρείται ασφαλές όταν χρησιμοποιείται σε ελεγχόμενες ποσότητες. Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά δεν συνιστάται για παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών. Δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ασφάλεια του πατσουλί για τα παιδιά και γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, ή θηλάζουσες, οπότε θα χρειαστεί να ελέγχετε τη δοσολογία.
Επειδή λειτουργεί ως ηρεμιστικό, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αλλάξει τα ενεργειακά σας επίπεδα αλλά και να προκαλέσει ευαισθησία όταν χρησιμοποιείται τοπικά σε μεγάλες ποσότητες. Όταν χρησιμοποιείτε λάδι από πατσουλί, ξεκινήστε αραιώνοντας μικρή ποσότητα με νερό για να αποφύγετε τυχόν αρνητική αντίδραση.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Πηγή:naturalsoul.gr

Αιθέριο Έλαιο Πατσουλί απο τα Μυστικά Ομορφιάς.

Πατσουλί-ομορφιά- ισορροπία-αφροδισιακό

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr