Να τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν ζεις χωρίς στρες για μία εβδομάδα

Να τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν ζεις χωρίς στρες για μία εβδομάδα

Ανεξάρτητα από το πόσο χαλαροί νομίζετε ότι είστε, το άγχος είναι πραγματικά ένας εχθρός του μυαλού, του σώματος και της καρδιάς. Από την αίσθηση της πίεσης στην δουλειά σας έως και τις εξωτερικές δουλειές που πρέπει να προλάβετε καθημερινά, όλα αυτά είναι φυσικό και επόμενο να σας δημιουργούν στρες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία μελέτη του HSE διαπίστωσε ότι πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από άγχος που σχετίζεται με την εργασία, ενώ μία αξιολόγηση της Bupa Health Clinic, αναφέρει ότι το 59% των ανθρώπων παραδέχονται ότι αισθάνονται άγχος καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και 28.000 άτομα ενδέχεται να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Όπως μάλιστα εξηγεί ο Kim Glass, ψυχίατρος της Bupa Health Clinic «το άγχος είναι ένας τρόπος να ανταποκρίνεται το σώμα μας σε κάθε είδους απειλή ή ζήτηση. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο, τη διατροφή, την υγεία της καρδιάς, την ψυχική υγεία και πολλά άλλα – όλα αυτά είναι απαραίτητα για να ζήσεις μια πιο υγιή, πιο ευτυχισμένη ζωή».

Ο Δρ Glass εξηγεί γιατί η αποχή από το στρες για 7 μέρες μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας

1 Καλύτερος ύπνος

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν άγχος είτε κοιμούνται ελάχιστα μέσα στη νύχτα είτε κοιμούνται με διακοπές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το άγχος προκαλεί υπεραιμία που μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης. «Εάν πηγαίνετε στο κρεβάτι χωρίς άγχος, είναι πολύ πιθανότερο να πέσετε σε έναν βαθύτερο, αδιάκοπο ύπνο, που σημαίνει ότι θα ξυπνήσετε ανανεωμένοι, ενεργοποιημένοι και έτοιμοι να επιτεθείτε την επόμενη μέρα» εξηγεί ο Δρ Glass.

 

2 Βελτιωμένη διατροφή

Σε περιόδους στρες στρεφόμαστε περισσότερο σε ζαχαρούχα ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα ως τρόπο αντιμετώπισης. Όπως είναι γνωστό η σοκολάτα και οι διάφορες λιχουδιές περιέχουν ντοπαμίνη γνωστή και ως «ευτυχισμένη ορμόνη ανταμοιβής». «Σε έναν κόσμο χωρίς άγχος, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση της διατροφής μας. Δεν πρέπει να επιζητούμε γλυκές απολαύσεις και θα έχουμε κίνητρα να ετοιμάζουμε υγιεινά γεύματα, έτσι ώστε η διατροφή μας να γίνει πιο ρυθμισμένη, πιο θρεπτική και πιο υγιεινή».

3 Καλύτερη ψυχική υγεία

Όταν το στρες δεν αντιμετωπίζεται, το μυαλό και το σώμα μας να είναι διαρκώς μέσα σε πίεση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη. Αν λοιπόν είστε ελεύθεροι από άγχος, λέει ο Kim «συχνά σκέφτεστε πολύ πιο καθαρά, παίρνετε τις σωστές αποφάσεις και έχετε μια πολύ πιο θετική άποψη για το τι συμβαίνει γύρω σας – τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι».

4 Λιγότερη πίεση στην καρδιά

Το χρόνιο στρες εκθέτει το σώμα μας σε ανθυγιεινά επίπεδα αδρεναλίνης και κορτιζόλης, που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.«Μια εβδομάδα μακριά από το στρες θα μειώσει την πίεση στην καρδιά μας, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να εξετάσουμε την ξεκούραση και τη χαλάρωση όταν τα πράγματα γίνονται σκληρά». Εάν υποφέρετε από το άγχος μην ξεχνάτε να κάνετε check up τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

5 Αυξημένη Παραγωγικότητα

Το στρες και η παραγωγικότητα είναι ένας φαύλος κύκλος. Αν, για παράδειγμα, έχετε στρες στην εργασία σας, αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε έλλειψη παραγωγικότητας και μετά να αγχωθείτε περισσότερο. «Μια εβδομάδα χωρίς στρες είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει την παραγωγικότητά σας, θα καταστήσει τις προκλήσεις πιο εφικτές και θα σας αφήσει έτοιμο να νικήσετε οποιαδήποτε εργασία βρίσκεται μπροστά σας», αναφέρει ο Kim.

 

Tip no1: Δοκιμάστε τον διαλογισμό και τη γιόγκα. Ο διαλογισμός και η γιόγκα θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε το μυαλό σας και να ηρεμήσετε από τις ανήσυχες σκέψεις.

Tip no2: Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ και καφεΐνης. Μπορεί να πιστεύετε πως ο καφές και μία βότκα σας βοηθάνε στο να χαλαρώσετε αλλά αυτό είναι μέγα λάθος. Αυτό θα σας κάνει να αισθανθείτε χειρότερα μακροπρόθεσμα.

Tip no3: Γνωρίστε τα όρια σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε όχι, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε έχετε φτάσει στα όρια σας.

Tip no4: Δημιουργήστε χρόνο για τα πράγματα που σας αρέσουν. Πηγαίνετε για καφέ με τους φίλους σας, κινηματογράφο και κάντε ό,τι άλλο σας ευχαριστεί. Βεβαιωθείτε όμως ότι έχετε αφήσει το άγχος πίσω σας.

Tip no5: Δημιουργήστε χρόνο για την σωματική σας άσκηση. Πηγαίνετε για τρέξιμο στο πάρκο, μία βουτιά ή έστω ένα γρήγορο περπάτημα. Θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας.

mpetskas.com

8 BILLION ACIDOPHILUS & BIFIDUS.Καθαρό στομάχι, έντερο, βελτιωμένη εντερική χλωρίδα.

5-HTP 50 MG. Μείωση στρες, ενέργεια, βαθύς ύπνος.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr