Οφέλη της Σουλφοραφάνης: Επιβραδύνει τη Γήρανση, Καταπολεμά τον Καρκίνο και Πολλά Άλλα

Οφέλη της Σουλφοραφάνης: Επιβραδύνει τη Γήρανση, Καταπολεμά τον Καρκίνο και Πολλά Άλλα

Υπάρχει μια ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη (γνωστή και ως SFN) που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά και ειδικά στα φύτρα μπρόκολου. Σύμφωνα με μελέτες έχει αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, ενώ προστατεύει από τη γήρανση και τον διαβήτη. Το καλύτερο;;; Δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε συμπληρώματα για να λάβουμε αυτή τη σημαντική φυτοχημική ουσία! Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταναλώνουμε ορισμένα λαχανικά όπως τα φύτρα μπρόκολου.

Ωστόσο, ας δούμε σε επιστημονικό επίπεδο για ποιους λόγους η οποίους η σουλφοραφάνη είναι μια καταπληκτική ουσία…

Τι είναι η σουλφοραφάνη;

Μια σύντομη απάντηση:

Η σουλφοραφάνη Sulforaphane (SFN για συντομία) είναι μια ισχυρή αντιβακτηριακή και αντικαρκινική ένωση που απαντάται στα λαχανικά.

Μια μακροσκελής απάντηση:

Η σουλφοραφάνη δημιουργείται όταν το ένζυμο μυροσινάση μετασχηματίζει τη γλυκοσινολάτη γλυκοραφανίνη σε σουλφοραφάνη. Επειδή η μυροσινάση και η γλυκοραφανίνη βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του φυτού, η τροποποίηση αυτή συμβαίνει όταν το φυτό έχει υποστεί βλάβη (με μάσημα, ανάμειξη, τεμαχισμό κλπ.), οπότε οι δύο ενώσεις αναμιγνύονται και αντιδρούν. Οι νεαροί βλαστοί του μπρόκολου και του κουνουπιδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιες πηγές γλυκοραφανίνης.

Ειδικότερα, η σουλφοραφάνη είναι μέρος μιας ομάδας φυτοχημικών που καταπολεμούν νόσους και που ονομάζονται ισοθειοκυανικά. Η σουλφοραφάνη διεγείρει την παραγωγή σημαντικών ενζύμων που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού. Δεδομένου ότι οι φλεγμονές και οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση πολλών τύπων καρκίνου, το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Τα ισοθειοκυανικά στοιχεία παρεμποδίζουν επίσης την κυκλοφορία ορισμένων ενζύμων που ενεργοποιούν την εκδήλωση καρκίνου, δημιουργώντας έτσι διπλή προστασία.

Οι επιστήμονες εξετάζουν τη σουλφοραφάνη για τις εξής ιδιότητες που ενδεχομένως διαθέτει:

προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του δέρματος, του πνεύμονα, του στομάχου κ.α.),
μείωση του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νόσων, οφθαλμικών παθήσεων, αναπνευστικών προβλημάτων, καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων, πιθανότατα εξαιτίας της δράσης να μειώνει τις ελεύθερες ρίζες
Υποστήριξη του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος.

Η σουλφοραφάνη βρίσκεται στα σταυροειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λάχανα Βρυξελλών, το γογγύλι, η ρόκα, το νεροκάρδαμο και η μουστάρδα. Το μπρόκολο έχει την υψηλότερη ταυτοποιημένη συγκέντρωση σουλφοραφάνης.

Όλα τα πράσινα λαχανικά εξυπηρετούν έναν σημαντικό σκοπό και οι γιατροί συνιστούν την κατανάλωση λαχανικών σε κάθε περίπτωση (εκτός από πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας).

Στην πραγματικότητα, όλοι οι διαιτολόγοι συμφωνούν ότι τα σταυροειδή λαχανικά έχουν πολλές ιδιότητες που προστατεύουν την υγεία – και η σουλφοραφάνη είναι ένας ακόμα λόγος για να καταναλώνουμε λαχανικά!

Ωστόσο, είναι πολύ απλό να πούμε ότι οι βλαστοί μπρόκολου περιέχουν σουλφοραφάνη. Πιο συγκεκριμένα, τα λαχανικά Brassica περιέχουν μυροσινάση, η οποία βοηθά στη διάσπαση των γλυκοσινολικών όπως η γλυκοραφανίνη σε χρήσιμες μορφές ισοθειοκυανικών όπως η σουλφοραφάνη.

Τόσο η μυροσινάση όσο και η γλυκοραφανίνη εμπεριέχονται στα σταυροειδή λαχανικά, ειδικά στους βλαστούς του μπρόκολου. Κατά τη μάσηση, κοπή, ή ανάμιξη των ωμών λαχανικών, προκύπτει συνδυασμός των ουσιών και δημιουργία σουλφοραφάνης. Με άλλα λόγια, οι βλαστοί μπρόκολου περιέχουν τις ενώσεις που χρειάζονται για τη δημιουργία σουλφοραφάνης.

Οφέλη της σουλφοραφάνης.

Αυτό το ισχυρό έχει τα εξής οφέλη:

Αποτοξινώνει τον οργανισμό
Τονώνει τον εγκέφαλο
Βοηθά το σώμα να δημιουργήσει ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο
Βοηθά στην ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία
Αυξάνει την γλουταθειόνη ως ενεργοποιητή του συστήματος Nrf2
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Επιβραδύνει τη γήρανση ενεργοποιώντας τις πρωτεΐνες θερμικού σοκ
Ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος
Μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονής και τον πόνο
Ανακόπτει και αναστρέφει την τριχόπτωση.

Ας δούμε πιο αναλυτικά κάθε ένα από αυτά τα οφέλη:

ΑποτοξίνωσηΗ σουλφοραφάνη του μπρόκολου ενισχύει τους φυσικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης του σώματος με διάφορους τρόπους. Ως έμμεσο αντιοξειδωτικό, ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα των κυττάρων – δεν είναι ένα απλό αντιοξειδωτικό συστατικό (όπως η ασταξανθίνη και παρόμοια αντιοξειδωτικά).

Η σουλφοραφάνη ενεργοποιεί τις οδούς Nrf2 και ARE, αυξάνοντας έτσι την κυτταρική γλουταθειόνη στο σώμα. Δεδομένου ότι η γλουταθειόνη είναι το κύριο αντιοξειδωτικό, η λειτουργία αυτή είναι εξαίρετα σημαντική.

Τονώνει τον εγκέφαλο.
Η σουλφοραφάνη κάνει πολύ καλό στον εγκέφαλο. Θεωρείται νοοτροπική (ουσία που ενισχύει τον εγκέφαλο) επειδή έχει την ιδιότητα να διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Μελέτες σε ανθρώπους – μετά από μελέτες σε πειραματόζωα – έδειξαν ότι η ένωση αυτή μείωσε τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Σύμφωνα με άλλες μελέτες η ουσία αυτή αυξάνει την ανάπτυξη του νευρίτη. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νευρώνων λόγω τραυματισμού ή γήρανσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες σε ανθρώπους, η σουλφοραφάνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις βαθμολογίες της λίστας ελέγχου αυτιστικής συμπεριφοράς κατά 34%! Επιπλέον, οι μελέτες έδειξαν βελτίωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της λεκτικής επικοινωνίας σε ασθενείς με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.
Γνωρίζουμε ήδη ότι τα λαχανικά Brassica (της οικογένειας των κραμβοειδών) προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση ακόμη και 3-5 μερίδων την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 30-40%, σύμφωνα με μελέτες! Αυτή η δραστική μείωση του κινδύνου για καρκίνο είναι ένας πολύ σοβαρός να εντάξουμε αυτά τα λαχανικά στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά υπάρχουν και περαιτέρω οφέλη ενάντια στον καρκίνο.

Η σουλφοραφάνη έχει αποδειχθεί ότι:

στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα προστατεύοντας παράλληλα τα υγιή κύτταρα
καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του ήπατος, του προστάτη και του ορθού, όπως εντοπίστηκε σε κλινικές μελέτες
καταπολεμά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων ενθαρρύνοντας παράλληλα την ανάπτυξη υγιών κυττάρων
αναστέλλει την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος και της ουροδόχου κύστης όπως έδειξαν σε μελέτες με ποντίκια
αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων (που σημαίνει ότι μπορούμε να μειώσουμε τη δοσολογία).
Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Γνωρίζουμε ήδη ότι η σουλφοραφάνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και ότι αυξάνει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, η δράση της είναι ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδης και μπορεί να μειώσει τις δραστικές μορφές οξυγόνου αυξάνοντας τα επίπεδα οξυγόνου. Οπότε, η σουλφοραφάνη έχει σημαντικά θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία.

Επιπλέον, η σουλφοραφάνη ωφελεί την καρδιά καθώς απελευθερώνεται υδρόθειο (H2S), κατά τη μάσηση. Αυτή η ένωση παρέχει θείο όπου είναι απαραίτητο για την προστασία της καρδιακής λειτουργίας.

Σύμφωνα, επίσης με μελέτες, συνέβαλε στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση και χαμηλά τριγλυκερίδια.

Τέλος, η σουλφοραφάνη βοηθά στη μείωση επιπέδων ολικής χοληστερόλης, της LDL-C, της CRP και της LDH (σε δοκιμές σε πειραματόζωα).

Αύξηση της γλουταθειόνης ως ενεργοποιητή του συστήματος Nrf2.

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της SFN είναι η ενεργοποίηση του Nrf2, γεγονός που συνδέεται με πολλά από τα παραπάνω οφέλη, αλλά αξίζει ιδιαίτερη αναφορά.

Η ειδική πρωτεΐνη Nrf2 βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας. Όταν ενεργοποιείται (από το στρες), δεσμεύεται στο ARE (Αντιοξειδωτικός Ανταποκριτής), τον διακόπτη που ελέγχει την αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας. Έτσι όταν ενεργοποιείται το Nrf2/ARE, το σώμα μας παράγει γλουταθειόνη και άλλα αντιοξειδωτικά, μειώνοντας τυχόν φλεγμονές και βοηθώντας τον οργανισμό στην προστασία από ασθένειες.

Η σουλφοραφάνη είναι ένας ισχυρός ενεργοποιητής του συστήματος Nrf2.

Βοηθά στην απώλεια βάρους
Ως ενεργοποιητής του συστήματος Nrf2, η σουλφοραφάνη βοηθά στην απώλεια βάρους καθώς «καταπολεμά την παχυσαρκία, ενισχύοντας την κατανάλωση ενέργειας των καφέ λιποκυττάρων και μειώνοντας τη μεταβολική ενδοτοξαιμία μέσω της βελτίωσης της βακτηριακής χλωρίδας του εντέρου», σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Kanazawa το 2014.

Με άλλα λόγια, η σουλφοραφάνη βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας μεταβάλλοντας την κατανάλωση ενέργειας στο σώμα και βελτιώνοντας την εντερική χλωρίδα.

Επιβραδύνει τη γήρανση ενεργοποιώντας τις πρωτεΐνες θερμικού σοκ.
Η σουλφοραφάνη ενεργοποιεί τις πρωτεΐνες θερμικού σοκ στο σώμα, ειδικά την HSP27. Οι πρωτεΐνες θερμικού σοκ βοηθούν στην επιβράδυνση της γήρανσης και στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου Η χρήση σάουνας ενεργοποιεί επίσης τις πρωτεΐνες θερμικού σοκ, αλλά η κατανάλωση μπρόκολου είναι ένας καλός τρόπος για να αυξηθούν τα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών χωρίς τη θερμότητα.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Η.Π.Α.) η SFN ενεργοποιεί άμυνες που προστατεύουν από κυτταρικές βλάβες που προκαλεί το υπεριώδες φως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξάνουμε την κατανάλωση μπρόκολου το καλοκαίρι, ώστε να λαμβάνουμε τα οφέλη της βιταμίνης D από τον ήλιο χωρίς να ανησυχούμε για γήρανση λόγω έκθεσης στον ήλιο.

Ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος.
Η σουλφοραφάνη ενισχύει την υγεία του ήπατος μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. Βελτιώνει επίσης την ανοχή σε αλκοόλ και μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις του οινοπνεύματος δημιουργώντας αλδεϋδη αφυδρογονάση.

Καταπολεμά τυχόν φλεγμονές και πόνους.
Όπως είναι αναμενόμενο, η SFN μειώνει τις φλεγμονές και τυχόν πόνους ενεργοποιώντας την αύξηση των αντιοξειδωτικών. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αίσθηση του πόνου και τυχόν φλεγμονές όταν συνδυάζεται με κουρκουμά υψηλής ποιότητας ή κουρκουμίνη.

Ανακόπτει και αναστρέφει την τριχόπτωση.
Η διυδροτεστοστερόνη (DHT) καταστέλλει την ανάπτυξη των μαλλιών και οδηγεί σε ανδρογόνο φαλάκρα. Η SFN αυξάνει την παραγωγή ενζύμων στο σώμα που διασπούν το DHT. Σύμφωνα με μελέτες, η SFN μείωσε τα επίπεδα DHT στο αίμα και αναστρέφει την τριχόπτωση.

Προφυλάξεις και παρενέργειες της σουλφοραφάνης.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τυχόν παρενέργειες αν και στην περίπτωση της σουλφοραφάνης, οι παρενέργειες φαίνονται ελάχιστες σε σύγκριση με τα οφέλη.

Πράγματι, είναι απαραίτητες περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για να μάθουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σουλφοραφάνης. Οι αρχικές μελέτες διίστανται. Ορισμένες δεν παρουσιάζουν αρνητικές επιπτώσεις ακόμη και σε μεγάλη δοσολογία. Άλλες μελέτες δείχνουν αύξηση στις μακρές τερματικές επαναλήψεις (LTRs) οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις εντός των γονιδίων.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότερες παρενέργειες σχετίζονται με το ώριμο μπρόκολο ή τον χυμό μπρόκολου. Για παράδειγμα, μία μελέτη που αφορούσε ώριμο μπρόκολο έδειξε γονοτοξικές επιδράσεις σε υψηλές δόσεις, αλλά τα ίδια αποτελέσματα δεν παρατηρήθηκαν στους βλαστούς του μπρόκολου. Σύμφωνα με άλλες μελέτες, ένα πειραματόζωο υπέστη ηπατική τοξικότητα μετά την κατανάλωση εξαιρετικά υψηλών δόσεων χυμού μπρόκολου.

Σύμφωνα με ανέκδοτα τεκμήρια ορισμένα άτομα εμφάνισαν ήπια γαστρεντερική δυσφορία μετά από υπερκατανάλωση βλαστών μπρόκολου. Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό οφείλεται σε θετικές αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, αλλά εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε σταδιακά την κατανάλωση μπρόκολου.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή διατροφής ή λήψη συμπληρώματος – και η σουλφοραφάνη δεν αποτελεί εξαίρεση. Η SFN μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα που διασπώνται από το συκώτι και ίσως αντενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Επιπλέον, υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις τροφικής ασθένειας από την κατανάλωση φύτρων (μόλις 30 περιπτώσεις τα τελευταία 30 χρόνια, οπότε ο κίνδυνος είναι μικρός αλλά παρών). Οι θερμές, υγρές συνθήκες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των βλαστών είναι επίσης μια ύποπτη συνθήκη κινδύνου για σαλμονέλα και βακτήριο E. coli. Οπότε, καλύτερα οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, τα πολύ μικρά παιδιά και όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά να αποφεύγουν τα λάχανα.

Καλύτερα όποιος επιθυμεί την κατανάλωση βλαστών να προβαίνει στη δική του έρευνα και αξιολόγηση των κινδύνων.

Η μέτρια κατανάλωση είναι το κλειδί!

Σύμφωνα με μελέτες οι αρνητικές επιδράσεις οφείλονταν σε υπεροδοσολογία σουλφοραφάνης. Όπως συμβαίνει συνήθως, η μέτρια κατανάλωση είναι καθοριστική. Οπότε, ίσως θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τους χυμούς λαχανικών και να καταναλώνετε μέτριες ποσότητες, όπως ένα φλιτζάνι ημερησίως ή και λιγότερο.

Τρόποι για να λάβετε περισσότερη σουλφοραφάνη!
Ας δούμε μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να γεμίσουμε τον οργανισμό μας με αυτό το εκπληκτικό φυτοχημικό!

Καταναλώνουμε φύτρα μπρόκολου.

Εάν όλα τα σταυροειδή λαχανικά περιέχουν σουλφοραφάνη, γιατί να μην καταναλώνουμε μόνο ώριμο μπρόκολο και άλλα λαχανικά;

Καλή ερώτηση! Βασικά, επειδή πιθανότατα δεν μπορούμε έτσι να λάβουμε σουλφοραφάνη. Ο λόγος σχετίζεται με τη συγκέντρωση ορισμένων φυτοχημικών και τη θερμοκρασία.

Τα λάχανα, ειδικά τα λαχανάκια της οικογένειας του μπρόκολου, περιέχουν έως και 100 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις γλυκοραφανίνης και σουλφοραφάνης σε σχέση με τα ώριμα φυτά. Αυτά τα επίπεδα αυξάνονται την τρίτη μέρα της βλάστησης, καθιστώντας τους βλαστούς μπρόκολου μια από τις καλύτερες πηγές σουλφοραφάνης. Και είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι το μπρόκολο είναι πιθανότατα και η λιγότερο δαπανηρή πηγή σουλφοραφάνης στον πλανήτη!

Υπάρχουν ειδικά βότανα σε ειδικά καταστήματα, αλλά είναι πολύ πιο ακριβά. Ωστόσο, ας δούμε πώς μπορείτε να μαγειρέψετε σωστά τα λαχανικά χωρίς να χάσουν τις ουσίες τους.

Μαγείρεμα λαχανικών! Ο σωστός τρόπος!

Η σουλφοραφάνη παράγεται μόνο όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται κάτω από τους 75 βαθμούς. Η θερμότητα εξουδετερώνει το ένζυμο μυροσινάση που απαιτείται για την παραγωγή σουλφοραφάνης. Εάν δεν υπάρχει μυροσινάση δεν υπάρχει και σουλφοραφάνη.

Το ωμό μπρόκολο και άλλα σταυροειδή λαχανικά περιέχουν μικρές ποσότητες αυτών των φυτοχημικών (και σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις). Το κατεψυγμένο ή το μπρόκολο του εμπορίου, από την άλλη πλευρά, συχνά είναι ζεματισμένα κατά την παραγωγή. Οπότε, το κατεψυγμένο μπρόκολο συχνά δεν έχει δυνατότητα να παραγάγει σουλφοραφάνη.

Τα σταυροειδή λαχανικά έχουν δεκάδες οφέλη και θα πρέπει να τα καταναλώνουμε ακόμα κι αν δεν λαμβάνουμε μεγάλη δόση σουλφοραφάνης. Ωστόσο, για να έχουμε πιο αποτελεσματικά οφέλη πρέπει να τα μαγειρεύουμε σωστά:

Επιλέγουμε φρέσκα λαχανικά.
Τα κόβουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 5 λεπτά πριν το μαγείρεμα. Η κοπή διαλύει το φυτό και ενεργοποιεί τη λειτουργία συνδυασμού των ενζύμων για την παραγωγή σουλφοραφάνης.
Στη συνέχεια, βράζουμε στον ατμό ελαφρά για 3-4 λεπτά για να διατηρήσουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα SFN.
Μπορούμε να προσθέτουμε σπόρους μουστάρδας όταν μαγειρεύουμε σταυροειδή λαχανικά.

Επίσης, επικρατεί και η άποψη ότι για να πάρουμε σουλφοραφάνη ακόμα και από κατεψυγμένα ή μαγειρεμένα σταυροειδή λαχανικά μπορούμε να προσθέσουμε σκόνη σπόρων μουστάρδας. Γνωρίζουμε ότι τα ένζυμα απενεργοποιούνται με τη θερμότητα όταν τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι ζεματισμένα, αλλά αποδεικνύεται ότι οι σπόροι μουστάρδας, οι οποίοι αναπτύσσονται σε χόρτα μουστάρδας (ένα σταυροειδές λαχανικό) μπορούν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα.

Δεδομένου ότι οι σπόροι μουστάρδας περιέχουν επίσης μυροσινάση, η προσθήκη σκόνης σπόρων μουστάρδας σε μαγειρεμένα σταυροειδή λαχανικά μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου την ικανότητά τους να παράγουν σουλφοραφάνη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 αυτή η διαδικασία λειτουργεί!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

naturalsoul.gr

C-1000 MG; W/ ROSE HIPS & BIOFLAVONOIDS: 100 δισκία βιταμίνης C απο καρπούς άγριου τριαντάφυλλου.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr