Μόλις έκλεισες τα 30; Να τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις ΤΩΡΑ στην περιποίηση προσώπου (για να φαίνεσαι 20)

Μόλις έκλεισες τα 30; Να τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις ΤΩΡΑ στην περιποίηση προσώπου (για να φαίνεσαι 20)

Πριν αρχίσει το δέρμα σου να χάνει –αναπόφευκτα– τη λάμψη, τη φρεσκάδα και τη σφριγηλότητά του ξεκίνα μια σωστή ρουτίνα περιποίησης.

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

«Σταδιακά μειώνεται η παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης και το έδαφος –το δέρμα σου δηλαδή- είναι πρόσφορο για το σχηματισμό ρυτίδων» εξηγεί η δερματολόγος Whitney Bowe. (Τα καλά νέα είναι πως η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται σταδιακά, περίπου 1% κάθε χρόνο.

Και πάλι όμως, η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσεις να κάνεις κάτι γι’ αυτό είναι λίγο πριν, λίγο μετά τα τριάντα σου.) Οι ορμόνες συνεχίζουν να ανεβοκατεβαίνουν, ειδικά αν είσαι στη φάση που γίνεσαι μανούλα, κι αυτό σημαίνει ακμή, αλλά και καφέ κηλίδες και πανάδες. Ξαφνικά το δέρμα σου μπορεί να φαίνεται πιο ξηρό και πιο ευαίσθητο οπότε είναι πιθανό να πρέπει να αλλάξεις τη ρουτίνα και τα προϊόντα περιποίησής του.

Μην ξηραίνεις περισσότερο το δέρμα σου, πρόσθεσε ενυδάτωση

Ανυπομονούσες για την περίφημη λάμψη που χαρακτηρίζει τις μέλλουσες μητέρες – γιατί το δέρμα σου σε τραβάει και ξεφλουδίζει; «Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα μας χάνει πιο εύκολα υγρασία και απορροφά ευκολότερα τα προϊόντα καθώς η ορμόνη προγεστερόνη διαστέλλει τις φλέβες, ενισχύοντας την ευαισθησία» εξηγεί η Bowe. (Τις καλές μέρες, η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος θα σου χαρίσει την περίφημη λάμψη της εγκυμοσύνης!)

Αν δεν είσαι σε φάση μητρότητας, «στη δεκαετία των 30 πολλές γυναίκες παρουσιάζουν ροδόχρου ακμή και υποφέρουν από εξάρσεις που υποκινούνται από το άγχος, την άσκηση ή την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων ή ποτών» εξηγεί η δερματολόγος Doris Day.

Οπότε έχε στο νου σου την απαλότητα και τη φροντίδα σε κάθε στάδιο της περιποίησης: Κατάργησε τα αφρώδη καθαριστικά και τις λοσιόν που ξηραίνουν το δέρμα, ενίσχυσε την ενυδάτωση με αιθέρια έλαια και απόφυγε τα γνωστά ερεθιστικά όπως το άρωμα και τα συντηρητικά στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σου.

Κάνε απολέπιση δύο φορές την εβδομάδα

Η απολέπιση ήταν μέχρι τώρα ένας τρόπος για να προλαμβάνεις τα σπυράκια. Τώρα «ενισχύει την κυτταρική ανανέωση και πραγματικά πρέπει να την κάνεις δύο φορές την εβδομάδα για να διατηρείται το δέρμα σου φρέσκο και λαμπερό» συστήνει η Bowe. Η ήπια χημική απολέπιση με οξέα κάνει το φράγμα υγρασίας της επιδερμίδας σου να δουλεύει πιο αποτελεσματικά, να μπορεί να συγκρατεί περισσότερο νερό και να κρατά μακριά τους εχθρούς.

(Και, ναι, τα ίδια οξέα μπορούν να καθαρίσουν τους πόρους ώστε να αποτρέπονται ταυτόχρονα οι εξάρσεις ακμής.) Αναζήτησε εμποτισμένα επιθέματα απολέπισης που να περιέχουν ένα κοκτέιλ οξέων με ισχυρά αντιοξειδωτικά (καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και χαρίζουν λάμψη στο δέρμα) και καταπραϋντικά, όπως υαλουρονικό οξύ, σκουαλένιο και ροδόνερο.

Παθιάσου με τη λάμψη

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της επιδερμίδας για τις τριαντάρες είναι το χρώμα. Είτε πρόκειται για σκούρα σημάδια από τον ήλιο, είτε για μια γενικευμένη θαμπάδα ή για πανάδες, είναι σημαντικό να «καταπολεμάς τη συσσώρευση χρωστικής χωρίς να ερεθίζεις περισσότερο το δέρμα σου» προειδοποιεί ο δερματολόγος Robert Anolik.

Για κάποιες γυναίκες αυτό σημαίνει να αποφεύγουν την υδροκινόνη επιλέγοντας πιο ήπιες, φυτικής προέλευσης συστατικά όπως αρμπουτίνη, κοζικό οξύ, βιταμίνη C, γλυκόριζα, σόγια και λινολεϊκό οξύ. (Η υδροκινόνη είναι επίσης απαγορευμένη εάν είσαι έγκυος ή θηλάζεις.)

Εάν τα εμποτισμένα με αυτά τα υλικά επιθέματα σου χαρίσουν τη λάμψη που θέλεις, τέλεια! Αν όμως το δέρμα σου χρειάζεται κάτι παραπάνω συζήτησέ το με τη δερματολόγο σου που μπορεί να σου προτείνει την εφαρμογή σε μορφή πιο συμπυκνωμένων σέρουμ.

Αναβάθμισε την προστασία σου από τον ήλιο

Ας τα ξαναπούμε μια φορά: Το δέρμα μετά τα τριάντα είναι επιρρεπές σε λεκέδες και ρυτίδες. Αυτό σημαίνει πως το αντηλιακό είναι ζωτικής σημασίας – και ίσως είναι ώρα να αναβαθμίσεις τη φόρμουλα που χρησιμοποιείς.

Υπάρχουν φυσικά αντηλιακά, με οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου, που είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα σου και «σε προστατεύουν όμως πιο αποτελεσματικά», λέει η Day, όχι μόνο από τις ακτίνες UVA και UVB, αλλά από όλα τα μήκη του φωτός που μπορεί να συμβάλουν στη δημιουργία καφέ κηλίδων και ρυτίδων. Το να «αντιμετωπίζεις έξυπνα τον ήλιο στα 30 σου σημαίνει πολύ περισσότερα απ’ το να χρησιμοποιείς μόνο αντηλιακό» προσθέτει η Bowe.

Προσπάθησε να περιέχουν τα καλλυντικά σου αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες –που παράγονται από το φως, τη μόλυνση και τη ζέστη- και έχει αποδειχτεί πως καταστρέφουν το κολλαγόνο και ενεργοποιούν τις χρωστικές.

Εάν το δέρμα σου έχει την τάση να δημιουργεί κηλίδες, η Day συμβουλεύει να παίρνεις αντιοξειδωτικά και από τη διατροφή σου, τρώγοντας πολλά χρωματιστά φρούτα και λαχανικά ή/και με τα ανάλογα συμπληρώματα.

Ενίσχυσε την παραγωγή κολλαγόνου για να κρατήσεις μακριά τις ρυτίδες

Η επόμενη πρόκληση; Να υποστηρίξεις τα κύτταρα κολλαγόνου στην προσπάθειά τους για σφριγηλό, άψογο δέρμα. Και τίποτε δεν κάνει καλύτερα αυτή τη δουλειά από τα ρετινοειδή –ως μπόνους, αυτές οι πλούσιες σε βιταμίνη Α κρέμες ελέγχουν επίσης τη χρωστική και την ακμή- μπορούν όμως να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα ξεφλούδισμα και κοκκινίλα. (Και είναι εντελώς απαγορευτικά στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό.)

«Αν το δέρμα σου είναι ευαίσθητο ή έχεις ροδόχρου ακμή είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς μία μη συνταγογραφούμενη κρέμα ρετινόλης η οποία έχει περίπου το 1/10 της αποτελεσματικότητας των συνταγογραφούμενων ρετινοειδών. Θα έχεις πάλι τα αποτελέσματα αντιγήρανσης, απλά πιο αργά» εξηγεί ο δερματολόγος Joely Kaufman.

Οι ρετινόλη είναι επίσης πολύ φθηνότερη και αν ξέρεις ότι θα χρησιμοποιείς για χρόνια τέτοιες κρέμες αξίζει να σκεφτείς και το οικονονομικό. Ως πάντα-ασφαλές, μη ερεθιστικό εναλλακτικό, σκέψου τα πεπτίδια, τα οποία «διεγείρουν μία ανοσολογική αντίδραση ώστε με τον καιρό να ξαναχτίσουν και να βελτιώσουν το κολλαγόνο» ισχυρίζεται η Anolik.

Η ανάγκη για μια κρέμα ματιών είναι τώρα αναμφισβήτητη καθώς αυτή η περιοχή έχει πολύ λεπτό δέρμα και είναι πιθανότατα το πρώτο σημείο όπου θα εμφανιστούν ρυτίδες – το πόδι της χήνας παρουσιάζεται αυτή τη δεκαετία- και αποκαλύπτουν τα ξενύχτια και την κούραση της καθημερινότητας. «Σε αυτή τη φάση πολλές νέες μαμάδες ζητούν ενέσεις για γέμισμα με υαλουρονικό κάτω από τα μάτια» σχολιάζει η Bowe.

Οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν σε αυτή τη δεκαετία τη γενετική τους προδιάθεση για σακούλες ή βαθουλώματα κάτω από τα μάτια, εξηγεί η ειδικός, μια προδιάθεση που μπορεί να υπερτονιστεί από τα ξενύχτια με το μωρό.

Ανεξάρτητα απ’ το αν θα καταφύγεις ή όχι στο υαλουρονικό, σίγουρα θα πρέπει να βάζεις με ευλάβεια κρέμα ματιών, πρωί και βράδυ. Αν τα μάτια σου βαθουλώνουν από την κούραση διάλεξε μια κρέμα ματιών με πεπτίδια, υαλουρονικό οξύ και αντιοξειδωτικά.

Για το πρήξιμο, οι κρέμες που περιέχουν καφεΐνη «συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθούν το δέρμα κάτω από τα μάτια να δείχνει πιο σφιχτό» εξηγεί η Anolik.

Χρησιμοποίησε στοχευμένες εβδομαδιαίες μάσκες

Οι μάσκες είναι πιο γρήγορες, πιο ήπιες και πιο αποτελεσματικές από ποτέ – κάποιες μάλιστα λύνουν προβλήματα την ώρα που κοιμάσαι. Αν το δέρμα σου σε ταλαιπωρεί με φαγούρες και σε τραβάει δοκίμασε μία μάσκα πλούσια σε λιπίδια.

Βιταμίνη Α σέρουμ για την νυχτερινή σου φροντίδα (η αγαπημένη και πολύτιμη ρετινόλη)!

Οξέα φρούτων για την λεύκανση της επιδερμίδας σου!

Σέρουμ σαλιγκαριού για άμεση ενίσχυση κολλαγόνου και σύσφιξη περιγράμματος (χωρίς ακμή) 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr