Αμύγδαλα και μέλι εναντίον χοληστερόλης

Αμύγδαλα και μέλι εναντίον χοληστερόλης

Τα αμύγδαλα και το μέλι, πώς βοηθούν κατα της ψηλής χοληστερόλης στο αίμα;

Τα αμύγδαλα μπορούν να μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL. Παράλληλα απομακρύνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας.

Η ιδιότητα τους αυτή, οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες χωρίς κορεσμένα λίπη.

Σε έρευνα που έγινε από γιατρούς στον Καναδά και στην Καλιφόρνια, δόθηκαν σε άτομα με ψηλή χοληστερόλη στο αίμα, δύο διαφορετικές δίαιτες. Η μια περιείχε 74 γραμμάρια αμύγδαλα (περίπου 2 ουγκιές) και η άλλη 37 γραμμάρια.

Μετά από ένα μήνα, αυτοί που έπαιρναν τη ψηλή δόση παρουσίασαν 10% πτώση της κακής χοληστερόλης LDL στο αίμα τους.

Τα άτομα που έπαιρναν τη χαμηλή δόση των αμυγδάλων έδειξαν περίπου 4% πτώση της κακής χοληστερόλης.
Και στις δύο ομάδες ασθενών, ο δείκτης κακής προς καλή χοληστερόλη (LDL/HDL) μειώθηκε σημαντικά, κατά 12% στην πρώτη ομάδα και κατά 8% στη δεύτερη.

Οι μεταβολές που προκλήθηκαν από τις καθημερινές αυτές ποσότητες των αμυγδάλων στη διατροφή, συσχετίζονται με ουσιαστική μείωση του κινδύνου για καρδιακή πάθηση.

 

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αμύγδαλα που δόθηκαν στους ασθενείς κατά την έρευνα, αντικατέστησαν άλλα τρόφιμα ή επιδόρπια ή σνακ στη διατροφή τους, για να μειωθεί η συνολική ποσότητα θερμίδων που έπαιρναν.

Ο λόγος είναι διότι τα αμύγδαλα έχουν πολλές θερμίδες (100 γραμμάρια περιέχουν 610 θερμίδες περίπου). Έτσι η προσθήκη αμυγδάλων πρέπει να οδηγεί στην αφαίρεση άλλων τροφίμων στη διατροφή για να μην γίνεται νοσηρή υπερφόρτωση του οργανισμού με θερμίδες.

Τα αμύγδαλα όπως και άλλοι ξηροί καρποί περιέχουν μεταξύ άλλων, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Ανάλογα λιπαρά οξέα περιέχονται και μέσα στο ελαιόλαδο, και τα αβοκάντο.

Το συμπέρασμα των ερευνητών για τα αμύγδαλα είναι ότι σε μικρές ποσότητες καθημερινά και στα πλαίσια μια γενικότερης υγιεινής διατροφής, μπορούν να μειώνουν την κακή χοληστερόλη.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες, διότι τα αμύγδαλα, όπως και άλλοι ξηροί καρποί, ενώ περιέχουν ωφέλιμες θρεπτικές ουσίες, εντούτοις περιέχουν πολλές θερμίδες.

Σε μια άλλη μελέτη, που αφορά ακόμη ένα δημοφιλές έδεσμα, το μέλι, έχουν προκύψει ενδιαφέροντα δεδομένα.

Πράγματι για πρώτη φορά βρέθηκαν στοιχεία που υποστηρίζουν τις ευεργετικές δράσεις που έχει το μέλι.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, έδωσαν σε εθελοντές διάφορα εδέσματα και ροφήματα και στη συνέχεια έλεγξαν τα επίπεδα των αντί-οξειδωτικών ουσιών μέσα στο αίμα τους.

 

Οι αντί-οξειδωτικές ουσίες έχουν σημαντικές δράσεις που είναι ευεργετικές για την καρδία και αγγεία. Επίσης έχουν αντικαρκινική δράση, ενεργούν εναντίον των μηχανισμών γήρανσης και φθοράς που συμβαίνουν στον οργανισμό.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών για το το μέλι είναι ότι περιέχει σε ικανοποιητικό βαθμό αντί-οξειδωτικές ουσίες της κατηγορίας των φαινολών.Μάλιστα βρήκαν ότι όσο πιο σκούρο στο χρώμα είναι το μέλι, τόσο πιο πλούσιο είναι σε ευεργετικά συστατικά.

Το χρώμα και η σύσταση του μελιού εξαρτάται από τα άνθη από τα οποία κυρίως προέρχεται. Το μέλι που προέρχεται από άνθη σίκαλης, είναι το πιο σκούρο σε χρώμα και το πλουσιότερο σε θρεπτικά και ευεργετικά αντί-οξειδωτικά συστατικά (φαινόλες).

Με βάση τις δύο πιο πάνω πρόσφατες έρευνες, εμείς θα τονίσουμε την ανάγκη για μια ισοζυγισμένη υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική εξάσκηση, που μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη πολλών ασθενειών και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πηγή:medlook.net

Λαχανοσαλάτα με καρότο, κράνμπερις, αμύγδαλα και μέλι

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Προετοιμασία: περίπου 30΄

Υλικά (για 6 άτομα)

1/2 κόκκινο λάχανο, λεπτοκομμένο (με καλό μαχαίρι ή στον τρίφτη)
2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένα
50 γρ. αμύγδαλα φιλέ
100 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα (έχουν υπόξινη γεύση και είναι κοντινοί συγγενείς με τα δικά μας κράνα. τα βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, deli, καθώς και σε καταστήματα με ρωσικά τρόφιμα) ή ξανθές σταφίδες (σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού επιπλέον)
80 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη (αν θέλουμε)
αλάτι

Διαδικασία

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα κράνμπερις, ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό ώστε να τα καλύπτει και τα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.

Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ το μέλι, το λεμόνι, τα μπαχαρικά, αλάτι και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε με το σύρμα ή με ένα πιρούνι, μέχρι να αναμειχθούν.

Ρίχνουμε το λάχανο, το καρότο, το δυόσμο, τα κράνμπερις και τη μισή ποσότητα αμυγδάλων και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν. Σκορπίζουμε τα υπόλοιπα αμύγδαλα και σερβίρουμε.

Συνταγή-πηγή: www.gastronomos.gr

Αμυγδαλέλαιο λίτρο σε τιμή προσφοράς !

Διαβάστε ακόμα