Τα ύπουλα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών

Τα ύπουλα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών

 

Υπολογίζεται ότι οι πολυκυστικές ωοθήκες ταλαιπωρούν τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας σε ποσοστό περίπου 5-10%, γεγονός που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι αρκετά διαδεδομένο. Σύμφωνα με τον μαιευτήρα χειρούργο γυναικολόγo κ. Παναγιώτη Χριστόπουλο, «φαίνεται ότι η διαταραχή στην απελευθέρωση κάποιων ορμονών διαταράσσει και τη λειτουργία των ωοθηκών» με την αύξηση των ορμονών «ανδρικού τύπου» και τη συσσώρευση κύστεων στην περιοχή των ωοθηκών να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου.

από Μαρία Κωνσταντοπούλου

 

Πού οφείλεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Τα αίτια παραμένουν άγνωστα, ωστόσο σύμφωνα με σχετικές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισή του όπως η αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό, η κληρονομικότητα αλλά και τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών

Διαταραχές του κύκλου

Οι ακανόνιστες περίοδοι ή/ και η απουσία περιόδου είναι συνήθως από τα πρώτα συμπτώματα που κάνουν τις γυναίκες να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους. Οι αλλαγές στον κύκλο οφείλονται στην αυξημένη παραγωγή των ανδρικών ορμονών που επηρεάζει την ωορρηξία κι εκείνη με τη σειρά της, την περίοδο.

Κοιλιακός πόνος

Ο πυελικός πόνος μπορεί να οφείλεται στην εμφάνιση του συνδρόμου. Στις περιπτώσεις που γίνεται όλο και πιο έντονος και δεν υποχωρεί, απευθυνθείτε άμεσα στον γυναικολόγο σας- δεν υπάρχει λόγος να καθυστερείτε το ραντεβού σας.

 

Υπερβολική τριχοφυΐα

Η εμφάνιση τριχών που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν στο πρόσωπο, την πλάτη, τους γλουτούς και το στήθος είναι από τα σημάδια που θα πρέπει να σας υποψιάσουν, λόγω των υψηλών επιπέδων των ορμονών ανδρικού τύπου. Σε κάποιες περιπτώσεις, επίσης, η υπερτρίχωση είναι πιθανό να συνοδεύεται και από ακμή και λιπαρότητα.

Αύξηση βάρους

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών «χτυπάει» και το μεταβολισμό μας με αποτέλεσμα από τη μία να μας εμποδίζει να χάνουμε βάρος και από την άλλη να μας προσθέτει κιλά και μάλιστα κυρίως στην περιοχή γύρω από την κοιλιά. Τα υψηλά επίπεδα της ινσουλίνης ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση επειδή επιβραδύνουν τη διαδικασία καύσης του λίπους. Τα καλά νέα, όμως, είναι πως με τη σωστή διατροφή, το πρόβλημα μπορεί να μειωθεί.

Πρήξιμο στην κοιλιά

Το «φούσκωμα» στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να οφείλεται στο μεγάλο μέγεθος των κύστεων, που προκαλούν δυσφορία. Αν και το πρήξιμο μπορεί να αποδοθεί σε πολλές άλλες αιτίες, είναι πιθανό να σχετίζεται με το συγκεκριμένο πρόβλημα ειδικά αν συνοδεύεται και από τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Υπογονιμότητα

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αιτίες υπογονιμότητας δεδομένου ότι συνδέεται άμεσα με την περίοδο και την ωορρηξία. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο γυναικολόγος μαιευτήρας κ. Θεοδόσης Αρκουλής, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες με Σ.Π.Ω. πρέπει να αποθαρρυνθούν και να σταματήσουν τις προσπάθειά τους. Για να πετύχουν εγκυμοσύνη, είναι απαραίτητη η πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας η οποία συνήθως ξεκινά με τη λήψη χαπιών.

Πονοκέφαλος και αίσθημα κούρασης

Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να σας ταλαιπωρήσουν με συχνούς πονοκεφάλους και να σας κάνουν να νιώθετε κουρασμένη, χωρίς να έχετε κάνει κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα.

Πόνος στη μέση ή/ και τα πόδια

Ο πόνος στη μέση και τα πόδια μπορεί να οφείλεται σε δεκάδες άλλες αιτίες, όμως αν έχετε αποκλείσει όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα και εκδηλώνετε κι άλλα από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι πολύ πιθανό ο ένοχος να είναι το Σ.Π.Ω. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πόνος είναι έντονος λόγω του μεγάλου μεγέθους και της θέσης των κύστεων.

Ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

Οι ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του σεξ δεν είναι φυσιολογικές, γι’ αυτό και υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό. Αν λοιπόν αισθάνεστε πόνο στη μία πλευρά της πυέλου, τότε κάποια κύστη που σας πιέζει στην περιοχή αυτή την ώρα της διείσδυσης, μπορεί να δυσκολεύει τη συνεύρεση.

Δεδομένου ότι το Σ.Π.Ω. μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πίεση, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, ακόμα και καρδιολογικά προβλήματα είναι σημαντικό να μην αγνοήσουμε τα συμπτώματα, να κάνουμε τις εξετάσεις που θα μας συστήσει ο γιατρός μας (γυναικολογική εξέταση, υπερηχογράφημα εσωγεννητικών οργάνων, ορμονικό προφίλ και μέτρηση ζαχάρου) και να ακολουθούμε με συνέπεια τη θεραπεία και τις οδηγίες του. Η σωστή διατροφή και ο υγιής τρόπος ζωής πάντα βοηθούν!

www.mama365.gr

Υπερτροφές απο τα μυστικά ομορφιάς.

Θέματα για να δεις και να ενημερωθείς!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr