Πεπτίδια: όσα πρέπει να ξέρεις για το superfood της επιδερμίδας σου!

Πεπτίδια: όσα πρέπει να ξέρεις για το superfood της επιδερμίδας σου!

 

Υπάρχει ένα όργανο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο του σώματός μας και είναι το ίδιο το οποίο βλέπουμε καθημερινά στον καθρέφτη μας: το δέρμα μας. Για το δέρμα μας, λοιπόν, που είναι πάντα εκεί, που προστατεύει τα υπόλοιπα όργανά μας και που είναι η εικόνα μας, γνωρίζουμε τόσα λίγα πράγματα. Σε αυτήν εδώ τη στήλη, όμως, θέλουμε να σε εκπαιδεύσουμε και να σου μάθουμε πολλά! Όσα περισσότερα γίνεται!

Στο σημερινό μάθημα θα κάνουμε focus στα πεπτίδια, μια λέξη που ακούμε ολοένα και συχνότερα στον κόσμο της ομορφιάς. Τα πεπτίδια υπάρχουν στο δέρμα μας και πλέον υπάρχουν και σε πολλά προϊόντα skincare (οι επιστήμονες στα εργαστήρια έχουν φροντίσει γι’αυτό!). Τι είναι, όμως, τα πεπτίδια και γιατί είναι σημαντικά; Ρωτήσαμε την δερματολόγος Φωτεινή Μπαγεώργου για όλα αυτά. Κράτησε σημειώσεις!

Τι είναι τα πεπτίδια;

«Με την πάροδο της ηλικίας ο ρυθμός αναπαραγωγής των κυττάρων του δέρματος και της σύνθεσης κολλαγόνου μειώνεται και έτσι τα πεπτίδια και τα αμινοξέα αποτελούν τα απαραίτητα δομικά συστατικά που θα ενεργοποιήσουν τους κατάλληλους μηχανισμούς και θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της κυτταρικής φθοράς», μας λέει η δερματολόγος.

Πώς λειτουργούν;

«Σε ότι αφορά το δέρμα μας συμβάλλουν στην διακυτταρική επικοινωνία, ενεργοποιώντας τον καταρράκτη αντιδράσεων της κυτταρικής αποκατάστασης. Ενισχύουν και στηρίζουν το συνδετικό ιστό διευκολύνοντας τις λειτουργίες των δερματικών κυττάρων. Σε συνδυασμό με την αντιοξειδωτική τους δράση τα πεπτίδια αυτά προωθούν την κυτταρική αναγέννηση. Είναι για το δέρμα μας ένα superfood», εξηγεί η Φωτεινή Μπαγεώργου.

Αν σου φαίνεται πολύπλοκο, ορίστε μια απλή σκέψη: τα πεπτίδια είναι αλυσίδες αμινοξέων. Φαντάσου τα σαν πολλές αλυσίδες που μπορείς να φοράς στο χέρι σου. Αυτές οι αλυσίδες έχουν ως ρόλο να «κάνουν φασαρία» ώστε να στέλνουν μήνυμα στο κολλαγόνο και την ελαστίνη όταν τα τελευταία μειώνουν την παραγωγή τους. Είναι σαν να τα τους χτυπούν το καμπανάκι για να δουλέψουν σωστά!

-Πόσα “πεπτίδια” υπάρχουν;

«Τα πεπτίδια είναι μικρά τμήματα των πρωτεϊνών που αποτελούν δομικά συστατικά του οργανισμού. Σχηματίζονται από αμινοξέα και υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί», άρα η απάντηση από την δερματολόγο είναι… πολλά. Σε κάθε περίπτωση, τα πεπτίδια «αποτελούν βασικά συστατικά για τα κύτταρα του δέρματος και για εμάς ένα νέο όπλο στη μάχη με το χρόνο».

– Πεπτίδια στα καλλυντικά: τι κάνουν;

«Με την πάροδο της ηλικίας επέρχεται στο δέρμα μια κυτταρική φθορά .Τα πεπτίδια αποτελούν τα απαραίτητα δομικά συστατικά που θα ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς εκείνους που θα αποκαταστήσουν τη φθορά αυτή. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ,ευτυχώς για εμάς ,γρήγορα την αναγκαιότητα αυτή και κατάφεραν να συνθέσουν στο εργαστήριο αντίστοιχα πεπτίδια , δημιουργώντας πιστά αντίγραφα των φυσικών. Έτσι μπορούμε εξωγενώς να ενεργοποιούμε τους μηχανισμούς που μας ενδιαφέρουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνει και το ίδιο μας το δέρμα».

– Πώς θα καταλάβω αν η κρέμα μου έχει πεπτίδια;

Η αμέσως επόμενη αναπόφευκτη ερώτηση από την στιγμή που αποφάσισες πως θέλεις μια κρέμα με πεπτίδια είναι τι πρέπει να αναζητήσεις στα συστατικά. Ευτυχώς, η απάντηση είναι πολύ ευκολότερη από αυτή που μπορεί να περίμενες! «Αποτελούν βασικό συστατικό των προϊόντων στα οποία περιέχονται οπότε θα αναγράφεται σε εμφανές σημείο χαρακτηρίζοντας το προϊόν , μην τα αναζητήσετε στα… ψιλά γράμματα», τονίζει η δερματολόγος.

– Από ποια ηλικία και μετά πρέπει να αναζητήσω ένα προϊόν που να περιέχει πεπτίδια;

«Είναι ένα προϊόν που τη χρήση του δεν την προσδιορίζει η ηλικία, αλλά οι ανάγκες του δέρματος. Ενδείκνυται για ένα δέρμα που πάσχει από αφυδάτωση, έλλειψη ελαστικότητας , φωτογηρασμένο, ή ακόμη και από ένα υγιές δέρμα που απλά αναζητά μια ανανέωση στα πλαίσια της πρόληψης. Αν θέλουμε οπωσδήποτε να βάλουμε ένα ηλικιακό όριο, αυτό θα το τοποθετήσουμε μετά τα 30».

-Είναι απαγορευτικό σε κάποιες περιπτώσεις;

Τα πεπτίδια, σε αντίθεση με την ρετινόλη ή την βιταμίνη C, δεν προκαλούν φωτοευαισθησία, οπότε η χρήση τους μπορεί να γίνει όλο τον χρόνο χωρίς περιορισμούς. Επίσης, είναι ένα συστατικό που δεν είναι σκληρό με το δέρμα που σημαίνει ότι δεν θα σου προκαλέσει ερεθισμό. Εν συντομία, λοιπόν, η απάντηση είναι όχι! Δεν είναι απαγορευτικό!

-Λειτουργούν μόνα τους ή πρέπει να τα χρησιμοποιώ σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα;

Με τόσα προϊόντα που έχουμε πλεόν στο skincare routine μας αυτή η ερώτηση είναι απόλυτα λογική! «Εξαρτάται από το είδος του προϊόντος στο οποίο περιέχονται. Για παράδειγμα αν είναι συστατικό μιας πλούσιας κρέμας , τότε θα χρειαστούμε μόνο ένα αντηλιακό, αν όμως τα χρησιμοποιήσουμε σε μορφή serum τότε ίσως τα πιo ξηρά δέρματα χρειαστούν επιπλέον ενυδάτωση. Δεν υπάρχει περιορισμός στο συνδυασμό με άλλα προϊόντα ομορφιάς!», τονίζει η Φωτεινή Μπαγεώργου.

– Σε ποια εκδοχή τους να τα προτιμήσουμε (serum, κρέμες, προϊόντα καθαρισμού);

«Μπορούμε να τα βρούμε στην αγορά και κυρίως στο φαρμακείο ως δερμοκαλλυντικά σε μορφή κρέμας ή να τα εντάξουμε στην καθημερινότητα μας σε μορφή serum κάτω από την πρωινή ή τη βραδινή κρέμα που ήδη έχουμε. Υπάρχουν όμως και ως ενέσιμες θεραπείες που μπορεί να εφαρμόσει κανείς στο δερματολόγο με εντυπωσιακά οφέλη για το δέρμα, αφού τα πεπτίδια τοποθετούνται κατευθείαν εκεί που πρέπει! Πρόκειται για μια ενέσιμη θεραπεία που προσφέρει στο δέρμα μας πραγματικά ευεργετικά αποτελέσματα, μια αναγέννηση εκ των έσω. Το προτεινόμενο πρωτόκολλο συνιστά μια θεραπεία κάθε 15 ημέρες για συνολικά 4 θεραπείες, αλλά μπορεί να διαφοροποιηθεί και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε προσώπου. Το υλικό ενίεται σε διάφορα βάθη μέσα στο δέρμα προσφέροντας μια πολυεπίπεδη βελτίωση της ελαστικότητας και του χαμένου του όγκου».

-Τα πεπτίδια έχουν θεραπευτική δράση και στην ακμή;

Λόγω της αναγεννητικής τους ικανότητας και της ευεργετικής επίδρασης τους στους ιστούς, βοηθούν στη θεραπεία των ουλών της ακμής βελτιώνοντας την όψη και την υφή του προσώπου.

www.tlife.gr

 

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Κρέμα νύκτας-ρετινόλης και υαλουρονικού, «Τotal Age Correction Cream.»

BEAUTY O PEPTIDE LIFT-CREAM. Κρέμα ανάπλασης για άνδρες και γυναίκες.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr