Θέλετε καλύτερη μνήμη και αυξημένη ευτυχία; Φάτε περισσότερο από αυτό το μπαχαρικό…

Θέλετε καλύτερη μνήμη και αυξημένη ευτυχία; Φάτε περισσότερο από αυτό το μπαχαρικό…

 

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες διενήργησαν ένα πείραμα, για να καθορίσουν το πώς η κουρκουμίνη, η χημική ουσία που δίνει στο ινδικό κάρυ το ιδιαίτερο χρώμα του, επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Πώς έγινε η έρευνα για την κουρκουμίνη
Για τον σκοπό αυτό, εξέτασαν 40 ενήλικες, ηλικίας 50-90 ετών, που είχαν ήπια προβλήματα μνήμης. Τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη έλαβε ένα ψευδοφάρμακο (placebo) και η δεύτερη έλαβε 90 mg κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα για 18 μήνες.

Εν συνεχεία οι συμμετέχοντες έκαναν τυποποιημένα τεστ γνωστικής επάρκειας, τόσο στην αρχή της μελέτης, όσο και κάθε έξι μήνες. Επίσης, περίπου 30 άτομα με τυχαία επιλογή υποβλήθηκαν εγκεφαλική τομογραφία, για να μετρηθεί η εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Από Μιχάλης Θερμόπουλος

Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν κουρκουμίνη επέδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στην μνήμη και την ικανότητα προσοχής, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν το placebo. Συγκεκριμένα, τα άτομα στην πρώτη ομάδα εμφάνισαν 28% καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης μετά από 18 μήνες.

Τι λένε οι ερευνητές
Αν και δεν είναι βέβαιοι για ποιο λόγο η κουρκουμίνη έχει αυτό το αποτέλεσμα, οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι “μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά της να μειώνει την φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία έχει συνδεθεί τόσο με τη νόσο του Αλτσχάιμερ όσο και με την μεγάλη κατάθλιψη. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λήψη αυτής της σχετικά ασφαλούς μορφής κουρκουμίνης θα μπορούσε να παράσχει σημαντικά γνωστικά οφέλη σε βάθος χρόνου”.

Οι αναλυτές επίσης ανακάλυψαν ότι όσοι έπαιρναν κουρκουμίνη ανέφεραν ότι ήταν σε καλύτερη ψυχική διάθεση. Γι’ αυτό οι επιστήμονες θέλουν να εξελίξουν τις έρευνές τους για να διαπιστώσουν εάν η εν λόγω χημική ουσία μπορεί να βοηθήσει και τα άτομα με ήπια κατάθλιψη.

Επίσης, θέλουν να κάνουν μια ευρύτερη μελέτη για άτομα με διαφορετικές ηλικίες και γενετική σύνθεση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Geriatric Psychiatry.

 

Δισκία Κουρκουμά απο τα μυστικά ομορφιάς.

Πράσινο τσάι-ποικιλίες!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr