7 τρόφιμα που καταπολεμούν τις φλεγμονές και συντελούν στην απώλεια βάρους!

7 τρόφιμα που καταπολεμούν τις φλεγμονές και συντελούν στην απώλεια βάρους!

Ενώ η λέξη «φλεγμονή» συνήθως ακούγεται ως κάτι αρνητικό, η αλήθεια είναι ότι ο οργανισμός τη χρησιμοποιεί ως ασπίδα προστασίας ενάντια σε μεγαλύτερους κινδύνους.

Όταν ο οργανισμός αρρωσταίνει ή τραυματίζεται, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αρχίζει να λειτουργεί, δημιουργώντας λευκά αιμοσφαίρια ως ενίσχυση. Αυτά τα επιπλέον λευκά αιμοσφαίρια συσσωρεύονται στην παθούσα ή τραυματισμένη περιοχή όπου αυξάνεται η ροή του αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα, αύξηση της θερμοκρασίας, ερυθρότητα ακόμη και πόνο.

Επιμέλεια κειμένου :Σωτηριάδου Χριστίνα

Τότε, γιατί η φλεγμονή θεωρείται κάτι αρνητικό;

Σε έναν υγιή οργανισμό, η φλεγμονή είναι η φυσιολογική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που συντελεί στη θεραπεία του. Όμως, κάποιες φορές, το ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να υπερλειτουργήσει και να στραφεί εναντίον και των υγιών κυττάρων. Αυτό συμβαίνει σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα, ινομυαλγία, κοιλιοκάκη και από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Λέγεται επίσης πως η φλεγμονή χειροτερεύει και άλλες ασθένειες. Δημιουργεί μόλυνση των αεραγωγών σε όσους υποφέρουν από άσθμα και επηρεάζει τη δράση της ινσουλίνης σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

 

Το θετικό είναι ότι μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να καταπολεμήσει τις φλεγμονές με λίγες αλλαγές στη διατροφή σας. Απέχετε από τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας. Αντίθετα, προσθέστε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα με Ω3 λιπαρά στη διατροφή σας. Έτσι, θα καταπολεμηθούν οι φλεγμονές και ο οργανισμός σας θα ενισχυθεί με τα μεταλλικά στοιχεία, τις αντιοξειδωτικές ουσίες και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που χρειάζεται για να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να παραμείνει υγιής.

Προσθέτοντας αυτά τα 7 τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη δράση στη διατροφή σας, θα βοηθήσετε στη φυσική αποκατάσταση του οργανισμού σας και στην ικανότητά του να καταπολεμεί τις φλεγμονές:

1. Ανανάς

Στον ανανά περιέχεται ένα πεπτικό ένζυμο, η βρωμελαΐνη, η οποία έχει αποδειχθεί πως συντελεί στην καταπολέμηση των θρομβώσεων του αίματος και των φλεγμονών. Επίσης, συντελεί στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτρέπει τις φλεγμονές, εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητες.

2. Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων, που προκαλούνται εξαιτίας των φλεγμονών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν ονομάζονται betalains, δίνουν στα παντζάρια αυτό το έντονο χρώμα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης, τα παντζάρια περιέχουν μαγνήσιο, κάτι που δεν είναι συχνό στα τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

3. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων και των Ω3 που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Σύμφωνα με έρευνες, τα Ω3 λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, αφού παρεμποδίζουν την εμφάνιση φλεγμονών εκεί που δεν χρειάζεται. Όμως, βεβαιωθείτε πως έχετε προμηθευτεί άγριο σολομό και όχι εκτρεφόμενο.

4. Σκούρα, πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

Νέα επιστημονική ανακάλυψη κατά της τριχόπτωσης. Μαλλιά όμορφα και δυνατά. Δες περισσότερα!
Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά είναι συνήθως πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως σε ασβέστιο, σίδηρο και φυτοχημικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών. Οι ίνες που περιέχονται στα πράσινα λαχανικά συντελούν και αυτές στη ρύθμιση του οργανισμού και στη μείωση των φλεγμονών. Εάν δυσκολεύεστε να μασήσετε τα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά προσθέστε τα στο smoothie σας!

5. Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη είναι το ισχυρό, αντιφλεγμονώδες συστατικό που περιέχεται στον κουρκουμά. Σύμφωνα με έρευνες, η κουρκουμίνη είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με πολλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη. Αυτό την καθιστά ως ένα φυσικό τρόπο αντιμετώπισης των φλεγμονών, που ίσως είναι πολύ πιο ωφέλιμος.

6. Μύρτιλο (Μπλούμπερι)

Στο μύρτιλο περιέχεται ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κουερσετίνη. Πρόκειται για ένα φλαβονοειδές που έχει αποδειχθεί πως καταπολεμά τις φλεγμονές ενώ παράλληλα προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Η συχνή τους κατανάλωση συντελεί στην καταπολέμηση των φλεγμονών.

7. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στις δραστικότατες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Μία από τις ισχυρότερες είναι η πολυφαινόλη που ονομάζεται γαλλική επιγαλλοκατεχίνη – 3 ή EGCG. Σύμφωνα με έρευνες, η EGCG παίζει ρόλο στην προστασία του οργανισμού από την καταστροφή των κυττάρων, αφού μπλοκάρει τις ελεύθερες ρίζες και συντελεί στη μείωση της υπερπαραγωγής των φλεγμονωδών ουσιών στον οργανισμό.

www.newsitamea.gr

Πράσινο τσάι-ποικιλίες!

Δισκία Κανέλας Κεϋλάνης

Δισκία Σιταρόχορτου

Δισκία Κουρκουμά

Θέματα για να δεις και να ενημερωθείς!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr