Απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας

Απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας

Ο μεταβολισμός μας μπορεί να γίνει πιο δραστήριος, αρκεί να κάνουμε τις σωστές επιλογές, και να ακολουθήσουμε αυτούς τους κανόνες…

Πώς γίνεται δύο άνθρωποι ίδιας ηλικίας, φύλου και ύψους, να καταναλώνουν τις ίδιες τροφές και να ασκούνται το ίδιο και ο ένας να παχαίνει ενώ ο άλλος να αδυνατίζει;

Ένα κομμάτι του παζλ είναι ο μεταβολισμός. Πόσο καλά ο οργανισμός σας καίει ενέργεια για να διατηρεί βασικές λειτουργίες, όπως παλμοί και αναπνοή, ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός. Συχνά τον ονομάζουμε μεταβολισμό.

Μπορείτε να αλλάξετε το μεταβολισμό σας; Ναι. Αν γεννηθήκατε με γρήγορο, μέτριο ή αργό μεταβολισμό υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τον αυξήσετε ή να τον επιβραδύνετε. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αλλάξετε το μεταβολισμό σας για να βοηθήσετε τη ρύθμιση του βάρους σας.

Καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται. Αυτή είναι μια από τις αιτίες που οι περισσότεροι άνθρωποι αυξάνουν το βάρος τους καθώς μεγαλώνουν. Το επιπλέον λίπος επιβραδύνει περαιτέρω το μεταβολισμό.

Τα καλά νέα είναι πως ο μεταβολισμός και το βάρος μας δεν είναι εκτός ελέγχου. Μπορούμε να τον ενισχύσουμε ακολουθώντας ορισμένες βασικές συμβουλές.

Τα βήματα που θα αυξήσουν το μεταβολισμό μας βοηθούν να:
-Κάψουμε επιπλέον θερμίδες πριν αποθηκευτούν ως σωματικό λίπος
-Κάψουμε επιπλέον λίπος που ήδη έχουμε.

Τι πρέπει να κάνετε
Όταν τρώμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που ο οργανισμός μας καίει σε μια ημέρα, αποθηκεύονται στα λιπώδη κύτταρα ως σωματικό λίπος. Επομένως, αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, χρειάζεται να τρώτε λιγότερες θερμίδες, να καίτε περισσότερες από αυτές που τρώτε ή και τα δύο.

Μπορείτε να σκέφτεστε με όρους ενίσχυσης του μεταβολισμού. Για να τον ενισχύσετε και να βοηθήσετε στη ρύθμιση του βάρους σας θα πρέπει:

Να είστε περισσότερο δραστήριοι.
Όταν ασκείστε, ο μεταβολισμός σας επιταχύνεται. Για λίγες ώρες μετά παραμένει ελαφρώς υψηλότερα. Με τον καιρό η καθημερινή άσκηση χτίζει μυς. ‘Οσο περισσότερους μυς έχετε τόσο ενισχύεται ο μεταβολισμός στη διάρκεια της χαλάρωσης.

Να τρώτε έξυπνα.
Αυτό σημαίνει να προσπαθείτε να τρώτε λιγότερα λιπαρά και περισσότερες ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες και νερό- που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως καθώς και στο κρέας και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Για κάθε σνακ ή γεύμα να περιλαμβάνετε λίγα λιπαρά και ορισμένη ποσότητα πρωτεΐνης μαζί με υδατάνθρακες. Επίσης να περιορίσετε το αλκοόλ και τη ζάχαρη, που έχουν πολλές θερμίδες και όχι θρεπτική αξία.

Να παρακολουθείτε τις ποσότητες που καταναλώνετε.
Γράψτε όλα όσα τρώτε και πίνετε. Μετρήστε τις θερμίδες που φάγατε σε κάθε γεύμα και σνακ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα στοιχεία για να αποφασίσετε αν οι μερίδες σας έχουν το σωστό μέγεθος. Ελέγξτε αν καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων. Είναι πιθανόν να διαπιστώσετε ότι με μικρές αλλαγές μπορείτε να υιοθετήσετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Να σχεδιάζετε αυτά που θα φάτε και να τρώτε σε τακτικό πρόγραμμα.
‘Ετσι θα αποφεύγετε φτωχές επιλογές, που είναι εύκολο να κάνετε όταν πεινάτε.

Να τρώτε λίγο, πριν τη σωματική δραστηριότητα.
Αν μπορείτε, να τρώτε ένα σνακ πριν βγείτε για έναν περίπατο. Ενισχύει το μεταβολισμό σας, που σας οδηγεί να καίτε λίγο περισσότερες θερμίδες όταν ασκείστε.

Για να αποφύγετε να επιβραδύνετε το μεταβολισμό σας:

Μην παραλείπετε γεύματα. Το πρωινό μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό στη διάρκεια της χαλάρωσης κατά 10 %.

Μην πεινάτε. Μια διατροφή πολύ χαμηλή σε θερμίδες επιβραδύνει το μεταβολισμό και δεν καίει πολύ λίπος. Αντ’ αυτού καίει τη μυϊκή μάζα που βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού.

Μην επιλέγετε λιπαρά. Να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες, ορισμένες πρωτεΐνες και λίγα λιπαρά. Το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών που τρώτε (αλλά δεν καίτε) πηγαίνει κατευθείαν στα λιπώδη κύτταρα.

Πηγή: iatronet.gr

Δισκία Κουρκουμά απο τα μυστικά ομορφιάς.

Πράσινο τσάι-ποικιλίες!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr