Καρκίνος και διατροφή: Πώς να κάνεις σωστή πρόληψη μέσω των γευμάτων σου

Καρκίνος και διατροφή: Πώς να κάνεις σωστή πρόληψη μέσω των γευμάτων σου

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής, μπορούν να προλάβουν έως 40% το ποσοστό των καρκίνων.

Γράφει: Επιστημονικός Συνεργάτης Shape
Καρκίνος και διατροφή
Από την Ιωάννα Μανδηλάρη, ολιστική διαιτολόγο-διατροφολόγο και blogger threpsisnutrition.com

Ακόμη και σήμερα που η επιστήμη έχει κάνει άλματα, ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πιο συχνός καρκίνος ανάμεσα στις γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες. Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι ότι φαίνεται η συχνότητά του να διπλασιάζεται μέχρι το 2040, διευρύνοντας παράλληλα το ηλικιακό του φάσμα.

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής, μπορούν να προλάβουν έως 40% το ποσοστό των καρκίνων.

Πώς σχετίζεται όμως συγκεκριμένα, ο καρκίνος του μαστού με τη διατροφή;

Υπάρχουν τροφές που θα μπορούσαν να προλάβουν τον καρκίνο; Και αν ναι, με ποιο τρόπο;
Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί καμία μαγική τροφή, που από μόνη της να είναι ικανή να προλάβει τη νόσο. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα όμως, δείχνουν ότι τόσο οι διατροφικές συνήθειες, όσο και ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα, μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Οι διατροφικές συστάσεις, σχετικά με την πρόληψη, είναι οι παρακάτω.

Διατροφή κατά του καρκίνου: Τι πρέπει να ακολουθήσεις;

1. Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
Οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες (ΔΜΣ>25) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτές που διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αυτό συμβαίνει καθώς ο λιπώδης ιστός αυξάνει τα οιστρογόνα, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού. Ιδιαίτερα επικίνδυνο θεωρείται το κοιλιακό λίπος και κάθε προσπάθεια να μειωθεί είναι ένα βήμα προς την πρόληψη. Μια διατροφή χαμηλή σε σάκχαρα, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα είναι ο ιδανικός τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

2. Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D
Έρευνες έδειξαν ότι γυναίκες με ανεπάρκεια βιταμίνης D, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Παρόλα αυτά ακόμη δεν είναι σαφής ο μηχανισμός που σχετίζεται με το προστατευτικό όφελος της βιταμίνης. Για την επαρκή πρόσληψη, είναι απαραίτητη η έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον 20’, ή η πρόσληψη συμπληρώματος D3 ή ιχθυελαίου.

3. Έμφαση στα καλά λιπαρά
Με το ελαιόλαδο να είναι το νούμερο 1 στη λίστα με τις τροφές που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης, και τους ξηρούς καρπούς να ακολουθούν, μπορούμε να αντιληφθούμε την αξία μιας διατροφής πλούσιας σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, δίνοντας ακόμη περισσότερους πόντους στη μεσογειακή διατροφή.

4. Λουτεΐνη
Το αντιοξειδωτικό που ανήκει στα καροτενοειδή και ακούει στο όνομα λουτείνη, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Ανάμεσα στα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια στο συστατικό αυτό, είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μαρούλι, τα σπαράγγια και τα πράσα.

5. Πράσινο τσάι
Η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG), που αποτελεί την κύρια πολυφαινόλη του πράσινου τσαγιού, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, φαίνεται να μειώνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο στήθος. Η ημερήσια δόση είναι περίπου 2-3 ποτήρια τσάι την ημέρα.

 

Τι να προσέξουμε; Ποιες είναι οι τροφές που προκαλούν καρκίνο;
1. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα χημικών ουσιών
Πολλά παρασιτοκτόνα ή χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο στη γεωργία, όσο και κατά την επεξεργασία των τροφίμων, φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού.
Συγκεκριμένα, τα φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι ύποπτα για υψηλή περιεκτικότητα παρασιτοκτόνων, και στα οποία αν έχουμε τη δυνατότητα, πρέπει να αγοράζουμε βιολογικά, είναι τα εξής: φράουλες, νεκταρίνια, σπανάκι, ροδάκινα, κεράσια και μήλα.
Από την άλλη, αβοκάντο, σπαράγγι, ακτινίδιο, κουνουπίδι, μπρόκολο, μελιτζάνα, κρεμμύδι και καλαμπόκι, έχει βρεθεί ότι περιέχουν ασφαλείς ποσότητες.
Επιπλέον είναι καλό να αποφεύγονται τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς στην πλειοψηφία τους περιέχουν αρκετές συνθετικές ενώσεις για τη συντήρηση τους.

2. Αλκοόλ
Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου. Συγκεκριμένα, για το γυναικείο πληθυσμό, συνιστάται τα αλκοολούχα ποτά να μην υπερβαίνουν τα 5 την εβδομάδα.

3. Κόκκινο κρέας
Τόσο τα ζωικά λίπη που περιέχονται στο κρέας, όσο και τα αντιβιοτικά και οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται, ενοχοποιούνται σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες για την αύξηση της συχνότητας του καρκίνου στις ανεπτυγμένες χώρες. Μια κατανάλωση κόκκινου κρέατος μέχρι 3-4 φορές το μήνα, στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Οι οδηγίες για την πρόληψη, δεν περιορίζονται στην διατροφή.
Η άσκηση, ο επαρκής ύπνος, ο θηλασμός μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης. Αντίθετα, το κάπνισμα, το συναισθηματικό στρες, οι ορμονικές θεραπείες αυξάνουν τον κίνδυνο.

Τίποτα όμως δεν είναι αρκετό αν δεν υπάρχει στο πρόγραμμα μας η εξέταση. Η πρόληψη μαζί με τον συχνό έλεγχο, αποτελούν το κλειδί για μείωση των ποσοστών θνησιμότητας από την νόσο μακροπρόθεσμα.

www.shape.gr

Υπερτροφές αποτοξίνωσης απο τα μυστικά ομορφιάς.

Θέματα για να δεις και να ενημερωθείς!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr