Γλουταθειόνη το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό κατά της γήρανσης

Γλουταθειόνη το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό κατά της γήρανσης

Αναρτήθηκε στις: 01/03/2019 Κατηγορίες: NRGFresh, Ασθένειες & Θεραπείες, Βιταμίνες & Συμπληρώματα, Υγεία
Η γλουταθειόνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που παράγεται στα κύτταρά μας. Αποτελείται από τα αμινοξέα κυστεϊνη, γλυκίνη και γλουταμινικό οξύ και είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός και αντιγηραντικός παράγοντας.

♥ της Μαρίας Γκέκα

Τα επίπεδα της γλουταθειόνης στο σώμα μας μπορεί να μειωθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, οι περιβαλλοντικές τοξίνες και το άγχος. Τα επίπεδα επίσης μειώνονται με την ηλικία.

Οφέλη από τη γλουταθειόνη
Μειώνει το οξειδωτικό στρες
Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών και της ικανότητας του οργανισμού να τα απομακρύνει. Τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες μπορεί να αποτελούν πρόδρομο για πολλαπλές ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν το διαβήτη, τον καρκίνο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ένα άρθρο που αναφέρεται στην Journal of Cancer Science and Therapy έδειξε ότι η έλλειψη γλουταθειόνης οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Ανέφερε επίσης ότι τα αυξημένα επίπεδα γλουταθειόνης αύξησαν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και την αντοχή στο οξειδωτικό στρες στα καρκινικά κύτταρα.

Μπορεί να βελτιώσει την ψωρίαση
Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, όταν χορηγήθηκε από το στόμα, βελτίωσε την ψωρίαση με ή χωρίς πρόσθετη θεραπεία. Η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος είχε αποδειχθεί προηγουμένως ότι αυξάνει τα επίπεδα γλουταθειόνης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν 20 γραμμάρια ως πόσιμο συμπλήρωμα ημερησίως για τρεις μήνες. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη.

Μειώνει την καταστροφή των κυττάρων στην αλκοολική και μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο
Ο θάνατος κυττάρων στο ήπαρ μπορεί να επιδεινωθεί από μια ανεπάρκεια αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της γλουταθειόνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδη ηπατική νόσο, τόσο σε αυτούς που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ όσο και σε όσους δεν το κάνουν. Η γλουταθειόνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα πρωτεϊνών, ενζύμων και χολερυθρίνης στο αίμα ατόμων με αλκοολική ηπατική νόσο αλλά με λιπώδες ήπαρ.

Μια μελέτη ανέφερε ότι η γλουταθειόνη ήταν πιο αποτελεσματική όταν χορηγήθηκε σε άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο ενδοφλέβια, σε υψηλές δόσεις. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έδειξαν επίσης μειώσεις στη μαλονδιαλδεΰδη, δείκτη κυτταρικής βλάβης στο ήπαρ.

Μια άλλη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η γλουταθειόνη που χορηγήθηκε από το στόμα είχε θετικές επιδράσεις σε άτομα με μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο μετά από προληπτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε αυτή τη μελέτη, η γλουταθειόνη παρέχεται σε μορφή συμπληρώματος σε δόση 300 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα για τέσσερις μήνες.

Βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε ηλικιωμένα άτομα
Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, παράγουν λιγότερη γλουταθειόνη. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Baylor χρησιμοποίησαν συνδυασμό μελετών σε ζώα και ανθρώπους για να διερευνήσουν το ρόλο της γλουταθειόνης στη διαχείριση βάρους και στην αντίσταση στην ινσουλίνη σε ηλικιωμένα άτομα.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα χαμηλά επίπεδα γλουταθειόνης συσχετίστηκαν με λιγότερη καύση λίπους και υψηλότερα ποσοστά αποθήκευσης λίπους στο σώμα. Στα ηλικιωμένα άτομα προστέθηκαν κυστεϊνη και γλυκίνη στη δίαιτά τους για να αυξήσουν τα επίπεδα γλουταθειόνης, τα οποία αυξήθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες, βελτιώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και την καύση λίπους. https://www.bcm.edu/news/geriatrics/glutathione-deficiency-fat-insulin-aging

Αυξάνει την κινητικότητα για άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ)
Η Περιφερική αρτηριακή νόσος ονομάζεται η διαταραχή της κυκλοφορίας των κάτω άκρων λόγω στένωσης & απόφραξης των αρτηριώντου άκρου. Συχνά συμβαίνει στα πόδια. Μία μελέτη ανέφερε ότι η γλουταθειόνη βελτίωσε την κυκλοφορία, αυξάνοντας την ικανότητα των συμμετεχόντων στη μελέτη να περπατούν χωρίς πόνο για μεγαλύτερες αποστάσεις. https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(11)62019-3/abstract

6. Μειώνει τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον
Η νόσος του Parkinson επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Επί του παρόντος δεν έχει καμία θεραπεία. Μια παλαιότερη μελέτη κατέγραψε τις θετικές επιδράσεις της ενδοφλέβιας γλουταθειόνης σε συμπτώματα όπως οι τρόμοι και η ακαμψία. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αυτή η αναφορά της έρευνας υποδηλώνει ότι η γλουταθειόνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής σε άτομα με αυτή την ασθένεια.

7. Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αναπνευστικής νόσου
trofes-nac-antioxeidotikoΗ Ν-Ακετυλοκυστεΐνη – N-acetyl cysteine (NAC) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καταστάσεων όπως το άσθμα και η κυστική ίνωση.

Ως εισπνοή, βοηθά στη μείωση της βλέννας. Μειώνει επίσης τη φλεγμονή.

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη είναι υποπροϊόν της γλουταθειόνης.

8. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των αυτοάνοσων
Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από αυτοάνοσες ασθένειες μπορεί να αυξήσει το οξειδωτικό στρες.. Σύμφωνα με μία μελέτη, η γλουταθειόνη συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, είτε με την τόνωση είτε με τη μείωση της ανοσολογικής αντίδρασης του σώματος. Οι αυτοάνοσες ασθένειες επιτίθενται στα μιτοχόνδρια σε συγκεκριμένα κύτταρα. Η γλουταθειόνη προστατεύει τα μιτοχόνδρια των κυττάρων εξαλείφοντας τις ελεύθερες ρίζες. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19393193

9. Μπορεί να μειώσει την οξειδωτική βλάβη στα παιδιά με αυτισμό

Αρκετές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας κλινικής δοκιμής που αναφέρεται στο Medical Science Monitor, δείχνουν ότι τα παιδιά με αυτισμό έχουν υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικής βλάβης και χαμηλότερα επίπεδα γλουταθειόνης στον εγκέφαλό τους.

Μια κλινική δοκιμή οκτώ εβδομάδων σε παιδιά ηλικίας 3 έως 13 ετών χρησιμοποίησε στοματικές ή διαδερμικές εφαρμογές γλουταθειόνης. Οι αλλαγές αυτιστικού συμπτώματος δεν αξιολογήθηκαν ως μέρος της μελέτης, αλλά τα παιδιά και στις δύο ομάδες εμφάνισαν βελτίωση στη συγκέντρωση κυστεϊνης, θειικού πλάσματος και ολικού αίματος γλουταθειόνης. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3628138/

10. Μπορεί να μειώσει την επίδραση του ανεξέλεγκτου διαβήτη
Το μακροχρόνιο υψηλό σάκχαρο στο αίμα σχετίζεται με μειωμένες ποσότητες γλουταθειόνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και βλάβη ιστών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η διατροφή με συμπληρώματα κυστεΐνης και γλυκίνης αύξησε τη γλουταθειόνη. Επίσης, μείωσε το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες σε άτομα με ανεξέλεγκτο διαβήτη, παρά τα υψηλά επίπεδα σακχάρου. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη τοποθετήθηκαν σε 0,81 χιλιοστογραμμομόρια ανά χιλιόγραμμο (mmol / kg) κυστεΐνης και 1,33 mmol / kg γλυκίνης ημερησίως για δύο εβδομάδες. http://care.diabetesjournals.org/content/34/1/162

Πού τη βρίσκουμε
Η γλουταθειόνη βρίσκεται σε μερικά τρόφιμα, αν και το μαγείρεμα και η παστερίωση μειώνουν σημαντικά τα επίπεδά της. Βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε ακατέργαστο ή πολύ σπάνιο κρέας, μη παστεριωμένο γάλα και άλλα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως το αβοκάντο και τα σπαράγγια.

⟩ Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε θειούχες ενώσεις
Το θείο είναι ένα μέταλλο που απαντάται τόσο σε φυτικές όσο και σε ζωικές τροφές. Είναι απαραίτητο για τη δημιουργία και τη λειτουργία διαφόρων πρωτεϊνών και ενζύμων, αλλά και για τη σύνθεση της γλουταθειόνης.

Τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θείο είναι:

το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σκόρδο και τα κρεμμύδια, τα αυγά, τα καρύδια, τα όσπρια, εκείνα που έχουν άπαχη πρωτεΐνη, όπως ψάρια και κοτόπουλο.
Άλλα τρόφιμα και βότανα που βοηθούν στη φυσική ώθηση των επιπέδων της γλουταθειόνης είναι: milk thistle, λιναρόσπορος, φύκια, ορός γάλακτος

Η γλουταθειόνη επηρεάζεται επίσης αρνητικά από την αϋπνία. Η επαρκής ανάπαυση σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων.

Παρενέργειες και κίνδυνοι
Μια δίαιτα πλούσια σε τροφές που ενισχύουν τη γλουταθειόνη δεν δημιουργεί κινδύνους. Ωστόσο, η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να μην είναι ενδεδειγμένη για όλους. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά για να διαπιστώσετε αν είναι σωστό για εσάς. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

• κοιλιακές κράμπες
• φούσκωμα
• αναπνευστική δυσχέρεια λόγω βρογχικών συστολών
• αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξάνθημα

πηγή: naturanrg.gr,

Υπερτροφές απο τα μυστικά ομορφιάς.

Θέματα για να δεις και να ενημερωθείς!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr