Εγκεφαλικό επεισόδιο: Αυτά τα αναψυκτικά διπλασιάζουν τον κίνδυνο

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Αυτά τα αναψυκτικά διπλασιάζουν τον κίνδυνο

Η υψηλή ημερήσια κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σύμφωνα με νέα έρευνα
Η αυξημένη καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση δείγματος 81.714 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας 50-79 ετών στην αρχή της μελέτης, που συμμετείχαν στην μελέτη Women’s Health Initiative και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 11,9 χρόνια μετά την εγγραφή τους μεταξύ του 1993 και του 1998. Οι γυναίκες ανέφεραν πόσο συχνά στη διάρκεια των προηγούμενων τριών μηνών κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης όπως ποτά με λίγες θερμίδες, με τεχνητά γλυκαντικά καθώς και γεύσεις φρούτων. Ωστόσο τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δεν περιείχαν πληροφορίες για το είδος των τεχνητών γλυκαντικών που περιείχαν τα αναψυκτικά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος αφορά κυρίως το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που συµβαίνει όταν διακόπτεται η αρτηριακή παροχή αίµατος σε ένα τµήµα του εγκεφάλου και οφείλεται σε απόφραξη είτε των µεγάλων αγγείων προς τον εγκέφαλο είτε των µικρών αγγείων εντός του εγκεφάλου.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που εξετάζουν το συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά και του κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένου τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου σε έναν μεγάλο πληθυσμό γυναικών. Ωστόσο η έρευνα δεν αποκαλύπτει την ύπαρξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ των δυο επειδή επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης βασιζόμενη στις απαντήσεις των ίδιων των γυναικών αναφορικά με τη συχνότητα κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης συγκριτικά με τις γυναίκες που κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα ή καθόλου, οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα την ημέρα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, 31% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, 29% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και 16% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για ορισμένες γυναίκες. Η υψηλή ημερήσια κατανάλωση (οριζόμενη ως πρόσληψη δύο ή περισσότερων αναψυκτικών) υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη, καθώς και σε παχύσαρκες γυναίκες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη.

Πάντως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία προτείνει συστήνει το νερό ως την καλύτερη επιλογή διαιτητικού ποτού χωρίς θερμίδες.

ygeiamou.gr

Υπερτροφές αποτοξίνωσης απο τα μυστικά ομορφιάς.

Θέματα για να δεις και να ενημερωθείς!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr