Βλεφαρόπτωση: Τι την προκαλεί και τρόποι για φυσική αντιμετώπιση

Βλεφαρόπτωση: Τι την προκαλεί και τρόποι για φυσική αντιμετώπιση

Η βλεφαρόπτωση δημιουργεί μια κουρασμένη και γηρασμένη όψη στο βλέμμα, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα βάρους, κόπωσης, πονοκεφάλους και ασυμμετρία στο πρόσωπο.

Όπως αποκαλύπτει και η ορολογία, πρόκειται για την πτώση του βλεφάρου, η οποία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Πιο συγκεκριμένα, η θέση του ενός ή και των δυο άνω βλεφάρων είναι πιο χαμηλά από το φυσιολογικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές το πρόβλημα να είναι τόσο έντονο που μειώνει αισθητά το οπτικό πεδίο του παθόντα. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις με πολύ μικρότερο πρόβλημα το οποίο είναι κυρίως αισθητικό.

Η πάθηση αυτή οφείλεται στην εξασθένηση ή την αποκόλληση του ανελκτήρα μυ, ο οποίος βρίσκεται στο βλέφαρο και το ανοιγοκλείνει, είτε στο νεύρο που ελέγχει την κίνηση του. Η αντιμετώπιση της γίνεται με βλεφαροπλαστική ή άλλες αισθητικές μεθόδους, όπως για παράδειγμα το μπότοξ. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και ορισμένες φυσικές θεραπείες με βότανα.

Δεν λείπουν ασφαλώς και τα περιστατικά στα οποία η βλεφαρόπτωση οφείλεται σε μυασθένεια και η αντιμετώπιση της ξεκινάει με την λήψη κάποιων συνταγογραφημένων από γιατρό φαρμάκων που ενδέχεται να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι ειδικά κολλύρια ή κρέμες για ανόρθωση βλεφάρων.

Μάλιστα κάποιοι γιατροί προτείνουν και ορισμένες ασκήσεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση της βλεφαρόπτωσης.

Αίτια που προκαλούν πτώση του βλεφάρου

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση βλεφαρόπτωσης. Πρώτα όμως ας δούμε τις μορφές της.

Συγγενής: Πρόκειται για μια εκ γενετής μορφή βλεφαρόπτωσης κατά την οποία ο ανελκτήρας μυς ούτε συσπάται ούτε χαλαρώνει κανονικά. Σε αυτή την περίπτωση το μωρό γεννιέται με πτώση του ενός ή και των δυο άνω βλεφάρων.

Επίκτητη: Προκαλείται καθώς μεγαλώνουμε και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν την πτώση βλεφάρου;
Φυσική φθορά του χρόνου: Καθώς περνούν τα χρόνια το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του, προκαλείται χαλάρωση και ο ανελκτήρας μυς ενδέχεται να αποκολληθεί, επηρεάζοντας και τα βλέφαρα. Δημιουργούνται λοιπόν σακούλες στα μάτια που δίνουν μια κουρασμένη και γερασμένη όψη στο πρόσωπο.

Σύγχρονος τρόπος ζωής: Ο ήλιος, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, ο άνεμος και οι αλλεργίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στην υγεία του δέρματος. Ιδιαίτερα μάλιστα στην περιοχή των ματιών που η επιδερμίδα είναι πιο ευαίσθητη. Επίσης, η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, η υπερκατανάλωση αλατιού και γενικότερα οι πολλές ώρες εργασίας συμβάλλουν σε αυτή την κουρασμένη με σακούλες στα μάτια όψη.

Μυασθένεια: Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο που επηρεάζει γενικότερα τους μύες. Επομένως, έχει αντίκτυπο και στον ανελκτήρα μυ και τους μύες που κινούν τον οφθαλμό και το πρόσωπο, οι οποίοι κουράζονται και δυσλειτουργούν. Συγκεκριμένα η μυασθένεια gravis είναι η μορφή που επηρεάζει κυρίως τους μυς του προσώπου και των βλεφάρων.

Νευρογενής: Είναι η πτώση του βλεφάρου που προκαλείται όταν δυσλειτουργεί το νεύρο που ελέγχει τον ανελκτήρα μυ και ανεβάζει το άνω βλέφαρο. Πολύ συχνό είναι το σύνδρομο Horner που προκαλεί νευρική βλάβη στο πρόσωπο και τα μάτια.

Διαβήτης: Χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές (νόσος των ματιών), επηρεάζοντας τα βλέφαρα και προκαλώντας την πτώση τους.

Τραυματισμός: Ακόμη κι ένας τραυματισμός του ματιού μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στον ανελκτήρα μυ που θα οδηγήσει σε πεσμένα βλέφαρα.

Εγκεφαλικό / όγκος στο κεφάλι / καρκίνος: Η βλεφαρόπτωση μπορεί να προκληθεί από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, εμφάνιση κάποιου όγκου στο κεφάλι ή βλάβη στο νωτιαίο μυελό. Επίσης, υπάρχουν κάποιες μορφές καρκίνου, όπως αυτή του πνεύμονα που μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο χόρνερ.

Μηχανικός παράγοντας: Η ύπαρξη κάποιας κύστης ή όγκου στο βλέφαρο, το βαραίνουν και το κάνουν να πέσει.

Συμπτώματα της βλεφαρόπτωσης

Συνήθως η βλεφαρόπτωση δεν παρουσιάζει συμπτώματα μέχρι να φτάσει στο βαθμό που περιορίζει το οπτικό πεδίο του παθόντα. Πιο έντονο μάλιστα είναι το πρόβλημα όταν προσπαθήσει να κοιτάξει ψηλά ή είναι κουρασμένος. Πολλές φορές παρατηρείται οι άνθρωποι που πάσχουν από βλεφαρόπτωση να σηκώνουν τα φρύδια τους προκειμένου να δουν καλύτερα. Αυτό όμως ενδέχεται να προκαλέσει κεφαλαλγία και άλγος πάνω από τα φρύδια.

Βέβαια σε περιπτώσεις που η βλεφαρόπτωση έχει εμφανιστεί μόνο στο ένα μάτι, είναι πιο εύκολο να αναγνωριστεί διότι δημιουργείται ασυμμετρία στο πρόσωπο.

Βλεφαρόπτωση και τρόποι για φυσική αντιμετώπιση
Αν το πρόβλημα της πτώσης του βλεφάρου δεν είναι έντονο, ενδέχεται να μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε με φυσικούς τρόπους. Χρησιμοποιώντας κάποια από τα προϊόντα της κουζίνας σας μπορεί να επαναφέρετε τα βλέφαρα στην φυσική τους θέση, απομακρύνοντας τις ενοχλητικές για αισθητικούς ή λειτουργικούς λόγους σακούλες από τα μάτια.

Παγωμένο νερό: Αποτελεί έναν πολύ αποτελεσματικό φυσικό τρόπο αντιμετώπισης της βλεφαρόπτωσης. Ο λόγος είναι πως το παγωμένο νερό συσφίγγει το δέρμα και μειώνει τη χαλάρωση. Αν λοιπόν συνηθίσετε να πλένεστε με κρύο νερό θα δείτε πως μετά από μερικές εβδομάδες η επιδερμίδα σας θα είναι πολύ πιο λαμπερή και νεανική. Το ίδιο θα συμβεί και με τα βλέφαρα σας.

Αγγούρι: Εξίσου αποτελεσματικό είναι και το παγωμένο αγγούρι. Έχει την τάση να ενυδατώνει και να συσφίγγει την επιδερμίδα. Εφαρμόστε λοιπόν λεπτές παγωμένες φέτες αγγουριού πάνω στα πεσμένα βλέφαρα σας για 15-20 λεπτά, θα δείτε τη διαφορά μετά από μερικές εφαρμογές.

Χαμομήλι: Πρόκειται για μια από τις θεραπείες με βότανα που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντιμετωπίζει φυσικά την βλεφαρόπτωση. Πάρτε δυο χρησιμοποιημένα σακουλάκια χαμομήλι, βάλτε τα για λίγο στο ψυγείο και κάντε με αυτά παγωμένες κομπρέσες στα μάτια σας για 20 λεπτά. Εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη μάσκα καθημερινά, σύντομα θα δείτε τα ευεργετικά της αποτελέσματα.

Σπιτική κρέμα αναζωογόνησης ματιών:

Αναμείξτε σε ένα μπολ 5 φέτες πολτοποιημένο ξεφλουδισμένο αγγούρι, 2 κουταλιές της σούπας βρώμη, 4 κουταλιές της σούπας τζελ αλόης και 4 κουταλιές της σούπας φυσικό γιαούρτι. Απλώστε την φυσική κρέμα στα πεσμένα βλέφαρα και αφήστε τη να δράσει για 20 λεπτά. Τέλος, ξεπλυθείτε με άφθονο κρύο νερό.

Βλεφαροπλαστική και άλλες λύσεις της αισθητικής ιατρικής για ανόρθωση βλεφάρων
Σε περίπτωση που οι παραπάνω φυσικές μάσκες δεν έχουν αποτέλεσμα, ίσως θα πρέπει να απευθυνθείτε στη βοήθεια της αισθητικής ιατρικής που διαθέτει αρκετές μεθόδους για την αντιμετώπιση της βλεφαρόπτωσης. Ο πιο απλός τρόπος για ανόρθωση βλεφάρων είναι το γνωστό σε όλους botox, ωστόσο υπάρχει και η βλεφαροπλαστική, η οποία μπορεί να γίνει τόσο με αναίμακτο τρόπο χρησιμοποιώντας την τεχνική Plexr, όσο και με επεμβατικό, όπου δημιουργούνται αόρατες και λεπτές τομές με τη βοήθεια του laser.

Σχετικά: Βλεφαροπλαστική – Τα πάντα για την επέμβαση που ανανεώνει το βλέμμα.

Ένας ειδικός χειρούργος οφθαλμίατρος – οφθαλμοπλαστικός θα εξετάσει την περίπτωση σας και θα προτείνει την καλύτερη λύση για το πρόβλημα σας.

Πηγή:www.beautetinkyriaki.gr

Νερό μύρου. Για κουρασμένα δέρματα. Καταπολεμά το πρήξιμο βλεφάρων.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr