Λάδι Καλέντουλας: κατασκευή και θεραπευτικές ιδιότητες

Λάδι Καλέντουλας: κατασκευή και θεραπευτικές ιδιότητες

Η καλέντουλα αποτελεί ένα απο τα καλύτερα βότανα για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως ακμή, εκζέματα, ερεθισμοί (λάδι καλέντουλας περιέχει η καταπραϋντική αντρική κρέμα της majorana), κιρσοί αλλα και προβλήματα όπως έλκος στομάχου.

Η καλέντουλα ανήκει στην οικογένεια compositae και περιέχει σαπωνίνες, καροτενοειδή,στερόλες, φλαβονοειδή κ.α.

Για την παρασκευή του λαδιού της θα χρειαστούμε αποξηραμένα άνθη καλέντουλας και οργανικό ελαιόλαδο (μην προτιμήσετε ενα οποιοδήποτε, αν έχετε κάποιον δικό σας που παράγει κάποιες ποσότητες και είστε σίγουροι για την ποιοτητά του προμηθευτείτε απο κει). Τα άνθη είναι προτιμότερο να είναι αποξηραμένα διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εμπεριέχουν υγρασία η οποία κατα την παραμονή στο βάζο θα μπορούσε να προκαλέσει μούχλα. Προτέινω ν’ αγοράσετε ένα γλαστράκι καλέντουλας και να κόβετε απο κει κάθε φορά που χρειάζεστε (φθηνότερα θα στοιχήσει απο το ν’ αγοράζετε αποξηραμένα άνθη κάθε φορά κ μάλιστα χωρίς να γνωρίζετε την προελευσή τους). Ανθίζει απο τα τέλη της Άνοιξης έως τα μέσα φθινοπώρου.

Η αναλογία είναι: 1 μέρος βοτάνου σε 4 μέρη λαδιού. Τοποθετήστε τα άνθη σε ένα βαζάκι και συμπληρώστε με λάδι. Κλείστε καλά, ανακινήστε και τοποθετήστε σε κάποιο παράθυρο ώστε να το βλέπει ήλιος.

Την πρωτη εβδομάδα ανακινήτε συνεχώς, το αφήνετε για 1 μήνα περίπου. Μετά το σουρώτενε σε ύφασμα και αποθηκεύετε σε σκουρόχρωμο βαζάκι, διατηρείται σε μέρος σκιερό και δροσερό. Προτιμήστε ελαιόλαδο βιολογικό. Μην ξεχνάτε οτι όλα τα έλαια έχουν ημερομηνία λήξης, καταναλώστε το σε λιγότερο απο χρόνο. Επίσης μην χρησιμοποιήτε αλόγιστα τα βότανα και τα φυτικά έλαια, δεν είναι νερό, περιέχουν χημικές ενώσεις.

www.fytokomia.gr

Έλαιο καλέντουλας απο τα μυστικά ομορφιάς.

Βότανο καλέντουλας απο τα μυστικά ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr