Πώς θα κάψετε το περιττό λίπος

Πώς θα κάψετε το περιττό λίπος

Λίγο ως πολύ όλοι ξέρουμε τα μυστικά του αδυνατίσματος, αλλά και τα μυστικά της …αποτυχίας μας να αντιμετωπίσουμε γενναία την εμφάνιση με μαγιό στην παραλία. Ο διαιτολόγος κ. Σωτήρης Δαργκίνης λύνει τις απορίες μας σχετικά με την απώλεια βάρους σε συνδυασμό με το κάψιμο του λίπους, που αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα μιας επιτυχημένης δίαιτας, της καλύτερης φυσικής κατάστασης και της σωματικής υγείας.

της Λυδίας Παπαευαγγέλου

 

Το λίπος αποτελεί την κυριότερη μορφή αποθηκευμένης ενέργειας. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση λιπών προκαλεί τη συγκέντρωση λιπώδους ιστού σε διάφορα σημεία του σώματος. Όπως επισημαίνει ο διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Δαργκίνης, «το λίπος στο ανθρώπινο σώμα λειτουργεί όχι μόνο ως αποθήκη ενέργειας για τον οργανισμό, αλλά και ως «μόνωση», αφού προστατεύει από τα χτυπήματα και βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Κατά την ανάπτυξη του ανθρώπου, στην παιδική και εφηβική ηλικία, η περίσσεια ενέργειας που συσσωρεύεται στον οργανισμό, οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των λιποκυττάρων και μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουμε υπερπλαστική παχυσαρκία. Αντιθέτως, στο ενήλικο άτομο, τα υπάρχοντα λιποκύτταρα αυξάνονται σε μέγεθος, όταν προσλαμβάνεται από την τροφή περισσότερη ενέργεια. Έτσι, όπως είναι φυσικό, το ενήλικο άτομο το οποίο κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία απέκτησε περιττό λίπος, να δυσκολεύεται περισσότερο να το χάσει».

Γιατί όμως και πώς συσσωρεύεται το λίπος στον οργανισμό μας; Η απάντηση, τις περισσότερες φορές, είναι υπερβολικά απλή: γιατί τρώμε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται! Όταν τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρειάζεται, τότε ο οργανισμός την αποθηκεύει μέσα του σε μορφή λίπους. Το ενεργειακό περιεχόμενο των τροφών, δηλαδή η ποσότητα ενέργειας που αποδίδουν στο σώμα μας κατά την πέψη, μετριέται σε θερμίδες. Όταν οι θερμίδες που απορροφούμε μέσω της τροφής είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε, ο οργανισμός αποθηκεύει το περίσσευμα με τη μορφή λίπους. Αποτέλεσμα; Η αύξηση τόσο του βάρους μας, όσο και του όγκου του σώματός μας.

► Πώς θα απαλλαγούμε από το περιττό λίπος;

Η λύση, σύμφωνα με τον ειδικό είναι ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης. «Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, είναι πως πρέπει να εξωθήσουμε τον οργανισμό μας στο να κάψει την ενέργεια που έχει αποθηκεύσει για μελλοντική χρήση. Ένα κιλό καθαρού λίπους ισοδυναμεί με περίπου 9.000 θερμίδες. Στον ανθρώπινο οργανισμό βέβαια, το λίπος δεν είναι καθαρό. Γι’ αυτό, για να κάψουμε ένα κιλό λίπους, πρέπει να χάσουμε περίπου 7.500 θερμίδες. Η απώλεια λιπώδους ιστού και συνεπώς η καύση των θερμίδων μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους. Είτε θα πρέπει να προσλαμβάνουμε σε καθημερινή βάση, λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να διατηρήσει το βάρος του, είτε θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε μέσω της άσκησης, τον οργανισμό μας να καίει περισσότερη ενέργεια. Φυσικά, όπως είναι λογικό, η καλύτερη λύση είναι ο συνδυασμός και των δύο», εξηγεί ο κ. Δαργκίνης και συμπληρώνει:

«Η απώλεια βάρους απαιτεί ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Δεν πρέπει να εξωθούμε το σώμα μας στα άκρα. Αυτό ισχύει ιδίως σε ότι αφορά τις δίαιτες. Δυστυχώς, πολύς κόσμος θεωρεί πως αν ελαχιστοποιήσει την πρόσληψη ενέργειας, θα κατορθώσει να χάσει βάρος και λίπος σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Με μια δίαιτα με λίγες θερμίδες και μη ισορροπημένη σε θρεπτικά στοιχεία, το μεγαλύτερο μέρος από τα κιλά που θα χαθούν θα είναι μυϊκός ιστός και νερό και, δυστυχώς, ελάχιστο λίπος.

Χάνοντας όμως μυικό ιστό, καίμε λιγότερες θερμίδες και αδυνατίζουμε δυσκολότερα. Ο ρυθμός του μεταβολισμού χαμηλώνει μέχρι και κατά 45% και διαταράσσεται.

Συνεπώς, για να μπορέσει κάποιος να χάσει κι άλλα κιλά ή για να διατηρήσει το νέο βάρος που απέκτησε,

θα πρέπει να μειώσει ακόμη περισσότερο τις θερμίδες που θα παίρνει από το φαγητό του, κάτι το οποίο όπως όλοι καταλαβαίνουμε δεν είναι σωστό. Μαγικές λύσεις και δίαιτες εξπρές με θεαματικά αποτελέσματα δεν υπάρχουν, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

► Σύμμαχοι τα προϊόντα καύσης λίπους

Μπορεί “θαύματα” να μην γίνονται υπάρχουν όμως προϊόντα τα οποία ενισχύουν την προσπάθειά μας να κάψουμε το περιττό λίπος και να αποκτήσουμε τη σιλουέτα που πάντα ονειρευόμασταν. Αν δηλαδή ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και ασκούμαστε τακτικά, ένα τέτοιο σκεύασμα θα λειτουργήσει επικουρικά στην προσπάθεια διατήρησης ή απώλειας βάρους. Αν λαμβάνει κανείς ένα τέτοιο συμπλήρωμα, χωρίς σωστή διατροφή και άσκηση, είναι πολύ πιθανό να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ποια είναι όμως αυτά τα προϊόντα και πώς λειτουργούν;

► Τα θερμογενετικά

Τα θερμογενετικά αυξάνουν με διάφορους τρόπους τη θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση του μεταβολισμού και την απώλεια θερμίδων με τη μορφή θερμότητας. Ανάλογα με το προϊόν, τα θερμογενετικά συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν ένα δραστικό συστατικό ή συνδυασμούς τους: συστατικά πράσινου καφέ, εκχυλίσματα τσαγιού, πιπέρι καγιέν, μεθειονίνη, χολίνη και ινοσιτόλη, που δρουν επικουρικά για την καύση του λίπους. Η σύνθεσή τους συχνά συμπληρώνεται με χρώμιο, που συμβάλλει στη ρύθμιση των φυσιολογικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και μαύρο πιπέρι που αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα που περιέχουν, μόνα ή σε συνδυασμούς, θερμογενετικά συστατικά.

► Τα λιποτροπικά

Τα λιποτροπικά σκευάσματα ενεργοποιούν ένζυμα που εμπλέκονται στο μηχανισμό της λιπόλυσης και, γενικότερα, δρουν υποβοηθώντας τον μεταβολισμό του λίπους και ιδιαίτερα την αποβολή του από το ήπαρ.

Τα δημοφιλέστερα σήμερα λιποτροπικά είναι η καρνιτίνη, η λεκιθίνη, η χολίνη, η ινοσιτόλη, η L-μεθειονίνη. Τα λιποτροπικά θεωρούνται ασφαλή, στο πλαίσιο της συνιστώμενης δοσολογίας, και αποτελεσματικά. Η χολίνη και η ινοσιτόλη θεωρούνται παράγοντες που μετατοπίζουν το λίπος στο σώμα και, επιπλέον, ελαττώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Δεν είναι βιταμίνες, αλλά συχνά ταξινομούνται μαζί με την Ομάδα Βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η λεκιθίνη είναι λιποδιαλύτης, διασπά δηλαδή το λίπος σε μικρά μόρια, τα οποία μεταφέρονται εύκολα στο αίμα. Η μεθειονίνη είναι ένα αμινοξύ που συμμετέχει στην οξείδωση του λίπους με στόχο την παραγωγή ενέργειας. Μαζί με τη χολίνη και την ινοσιτόλη είναι ένας ζωτικός παράγων για την καύση των λιπών, ιδιαίτερα όταν συνδυαστεί με τη σωματική άσκηση.

► Αναστολείς απορρόφησης

Διακρίνονται σε αναστολείς απορρόφησης διατροφικού λίπους (fat blockers) και αναστολείς απορρόφησης υδατανθράκων (carb blockers), ενώ υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που παρουσιάζουν και τις δύο δράσεις. Η δράση των περισσότερων αναστολέων είναι τοπική στον γαστρεντερικό σωλήνα. Λαμβάνονται λίγο πριν ή μαζί με τροφές που περιέχουν λίπη ή αμυλούχους υδατάνθρακες και δεσμεύουν εκλεκτικά μέρος των διατροφικών αυτών συστατικών, εμποδίζοντας την απορρόφησή τους. Έτσι, μειώνεται η συνολική θερμιδική πρόσληψη.

Οι άπεπτες ίνες, δεσμεύουν τα λίπη των τροφών σε ποσότητα μέχρι και πέντε φορές μεγαλύτερη από το βάρος τους και αποβάλλονται μαζί με αυτό από τον εντερικό σωλήνα, χωρίς να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένοι τύποι φυτικών ινών, όπως το υδροκιτρικό οξύ (HCA), καθυστερούν την απορρόφηση υδατανθράκων και μειώνουν τη μετατροπή τους σε λίπος, ενώ ασκούν επίσης ήπια ανορεξιογόνο και υπακτική δράση. Το υδροκιτρικό οξύ έχει ταυτόχρονα ήπια θερμογενετική δράση και κόβει την όρεξη.

Το χρώμιο, τέλος, ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης και είναι απαραίτητο για τις βασικές διεργασίες του μεταβολισμού της γλυκόζης και για τον έλεγχο των επιπέδων των λιπών στο αίμα, ενώ θεωρείται χρήσιμο και στον μεταβολισμό του λίπους.

► Το CLA

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (Conjugated Linoleic Acid, CLA) είναι μία φυσική ουσία που, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, έχει βρεθεί ότι μπορεί να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ανήκει σε μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών που ονομάζονται λιπαρά οξέα και θα λέγαμε ότι είναι ένα από τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά οξέα, όπως είναι και τα ω-3 λιπαρά, τα οποία έχει άμεση ανάγκη το σώμα μας. Μελέτες έδειξαν ότι το CLA μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σωματικού λίπους και να αυξήσει τα επίπεδα της σωματικής άλιπης μάζας.

Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σωτήρης Δαργκίνης

σπούδασε στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε το 2000. Εκπόνησε με συνεργάτες την πτυχιακή εργασία με θέμα «Επίδραση ψυχολογικών παραγόντων στην επιλογή και σχεδιασμό δίαιτας σε ενήλικες».

Εργάστηκε ως διαιτολόγος σε μεγάλα ινστιτούτα αδυνατίσματος και σε κέντρο παρασκευής υγιεινών γευμάτων της Θεσσαλονίκης. Το 2011 παρακολούθησε Μεταπτυχιακές σπουδές και Εξειδικεύτηκε στη Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) από το ΚΕΑΔΔ, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Συμμετέχει στα περισσότερα συνέδρια και συμπόσια σχετικά με τη διατροφή και έχει συμμετάσχει ως καλεσμένος σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, μιλώντας για θέματα διατροφής. Από το 2005 διατηρεί το δικό του διαιτολογικό γραφείο.

Εγνατίας 90, Θεσσαλονίκη & Επανομή Θεσσαλονίκης, Τηλ. /fax: 2310240607

www.healthyme.gr

Μίξη βοτάνων για το αδυνάτισμα. Επιτάχυνση μεταβολισμού.

L-Carnitine : Ενα ισχυρό λιποδιαλυτικό

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr