Πώς να ξεκινήσω τρέξιμο; Το ιδανικό πρόγραμμα στο διάδρομο για σένα!

Πώς να ξεκινήσω τρέξιμο; Το ιδανικό πρόγραμμα στο διάδρομο για σένα!

Αξιοποίησε την κλίση και τη διαλειμματική προπόνηση για ακόμα καλύτερες επιδόσεις στο διάδρομο!

Αν συνηθίζεις να ανεβαίνεις στο διάδρομο, να πατάς το start, να βάζεις την ταχύτητα σταθερή σε 10 χλμ. ανά ώρα και να τρέχεις μέχρι να νιώσεις πραγματικά κουρασμένη, ήρθε η ώρα να μάθεις ότι υπάρχει και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γυμναστείς. Τι είναι, όμως, καλύτερο; Η κλίση ή τα διαλείμματα υψηλής ταχύτητας; Εξαρτάται από το στόχο σου.

 

Γράφει: Αμαλία Δούκα
Συνεργάστηκε ο Γιώργος Γιούλ Ρωμηός, personal trainer, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Αν τώρα ξεκινάς να τρέχεις…
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατακτήσεις είναι η συνέπεια. Δε χρειάζεται να τρέχεις γρήγορα, ούτε να καταπονείσαι με ανηφόρες. Αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργήσεις μια ρουτίνα ώστε να συνηθίσει το σώμα σου το τρέξιμο.

Μόλις καθιερώσεις ένα σταθερό πρόγραμμα –να τρέχεις για 30 λεπτά αρκετές φορές την εβδομάδα σε επίπεδο διάδρομο– για τουλάχιστον 4 εβδομάδες, άρχισε να παίζεις με εναλλαγές στην ταχύτητα. «Δε χρειάζεται να έχεις κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα» λέει ο Γιώργος Γιούλ Ρωμηός, personal trainer, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

 

«Τρέχε γρήγορα όταν νιώθεις καλά και κόβε ταχύτητα όταν κουράζεσαι. Ακούς ένα ωραίο δυναμικό τραγούδι; Ανέβασε το ρυθμό και δες πώς θα νιώσεις» εξηγεί. Αν θέλεις λίγο πιο οργανωμένη δομή, ξεκίνα με μια αναλογία 1:1, για παράδειγμα 60 δευτερόλεπτα ταχύτητας και μετά 60 δευτερόλεπτα δραστήριας ανάκαμψης.

Αυτό σημαίνει να κατεβάσεις την ταχύτητα στο ρυθμό ενός αργού τζόγκινγκ ή βαδίσματος ώστε να μπορείς να ελέγχεις την αναπνοή σου.

Shape tip
Μην ανεβάσεις την κλίση πολύ ούτε πολύ σύντομα. Πρέπει να δυναμώσουν τα πέλματα, οι αστράγαλοι και οι γάμπες σου. Τα πειράματα με την κλίση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα στην κνήμη ή στο γόνατο.

www.shape.gr

Μίξη βοτάνων για το αδυνάτισμα. Επιτάχυνση μεταβολισμού.

Διαβάστε ακόμα