Ωκυτοκίνη: Η μαγική ορμόνη

Ωκυτοκίνη: Η μαγική ορμόνη

Η ορμόνη της γαλουχίας -η ωκυτοκίνη- αποτελεί τον «πρώτο χορευτή» στο ορμονικό μπαλέτο που κατακλύζει το ενδοκρινικό σύστημα της νέας μητέρας, αλλά οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι τελικά κάνει πολύ περισσότερα από το να ενδυναμώνει το δέσιμο της μητέρας με το νεογέννητο.

«Ορμόνη της αγκαλιάς», «μαγική ορμόνη», «ορμόνη της αγάπης»… Οι χαρακτηρισμοί που έχουν κατά καιρούς αποδοθεί στην ωκυτοκίνη, την ορμόνη της γαλουχίας, είναι πολλοί και φαίνεται ότι είναι όλοι εύστοχοι. Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες που αναδεικνύουν τις ευεργετικές δράσεις της ωκυτοκίνης σε διαφορετικά προβλήματα υγείας γίνονται όλο και περισσότερες, γεννώντας ελπίδες ότι στο κοντινό μέλλον ενδεχομένως η εξωγενής χορήγησή της να προστεθεί στη φαρμακευτική φαρέτρα για ένα εύρος προβλημάτων, από τη νευρογενή ανορεξία έως την… ανδρική απιστία!

Who is who

Η ωκυτοκίνη μαζί με την προλακτίνη αποτελούν τις δύο σημαντικότερες ορμόνες της γαλουχίας. Παράγεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, από όπου μεταφέρεται και αποθηκεύεται στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης (νευροϋπόφυση) και από εκεί διοχετεύεται στο αίμα με σκοπό να ενισχύσει τη σχέση της μητέρας με το νεογέννητο μωρό, ενώ παράλληλα η έκκρισή της συμβάλλει στις συσπάσεις της μήτρας και την επαναφορά της στο αρχικό της μέγεθος. Την ώρα του θηλασμού τα επίπεδα της ωκυτοκίνης είναι στις υψηλότερες τιμές τους τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό. Είναι, όμως, πλέον αποδεδειγμένο ότι η δράση της είναι ευρύτερη και δεν περιορίζεται στην ενίσχυση του δεσμού της μητέρας με το μωρό.

Τρυφερότητα και εμπιστοσύνη

Μια τρυφερή αγκαλιά έχει τη δύναμη να ενεργοποιήσει την έκκριση της ωκυτοκίνης μεταξύ συντρόφων ή αδελφιών. Με άλλα λόγια, είναι διαπιστωμένο ότι η εν λόγω ορμόνη είναι αυτή που κυριαρχεί κατά τις εκδηλώσεις της ερωτικής, αλλά και της αδελφικής αγάπης, ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η ωκυτοκίνη κυριαρχεί ακόμη και στα χάδια μεταξύ των κατοικιδίων και των ιδιοκτητών τους! Σε πρόσφατα πειράματα, που πραγματοποίησε ο καθηγητής Paul Zak από το Πανεπιστήμιο Claremont Graduate στην Καλιφόρνια, διαπιστώθηκε ότι οι σκύλοι, αλλά και τα αφεντικά τους, παρουσιάζουν εντυπωσιακά υψηλές τιμές ωκυτοκίνης στο σώμα τους όταν παίζουν.

Το top 3 της ωκυτοκίνης

1 Καλύτερη σεξουαλική ζωή Γερμανοί ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Ανόβερου εξέτασαν 29 ζευγάρια, στα οποία χορηγήθηκε είτε σπρέι ωκυτοκίνης είτε εικονικό φάρμακο (πλασέμπο) πριν από τη σεξουαλική επαφή, και παρατήρησαν ότι όσοι έλαβαν ωκυτοκίνη ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι από την ερωτική επαφή. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι η επίδραση της ορμόνης ήταν εντονότερη στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

2 Αναγέννηση των μυώνΗ ωκυτοκίνη φαίνεται ότι παίζει ρόλο και στην αναδόμηση των μυών. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε πειραματόζωα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Nature Communications», διαπιστώθηκε ότι οι υποδόριες ενέσεις ωκυτοκίνης επί 9 ημέρες οδηγούσαν σε ταχύτερη επούλωση και αναγέννηση του μυϊκού ιστού σε γηραιά ποντίκια συγκριτικά με όσα δεν λάμβαναν τη θεραπεία της ωκυτοκίνης. Παράλληλα, διερευνάται η αντιγηραντική δράση της συγκεκριμένης ορμόνης, αλλά και ο ρόλος της όσον αφορά την αναγέννηση του οστίτη ιστού.

3 Αντίδοτο στην ανορεξία

Η μαγική ορμόνη φαίνεται ότι συμβάλλει ακόμη και στη βελτίωση της σχέσης με το φαγητό των πασχόντων από νευρογενή ανορεξία. Σε σχετικό πείραμα των ερευνητών του Kings College του Λονδίνου παρατηρήθηκε ότι οι πάσχοντες από ανορεξία που είχαν προηγουμένως λάβει μια δόση ωκυτοκίνης σε μορφή ρινικού σπρέι έδειξαν μικρότερη αποστροφή όταν έβλεπαν φωτογραφίες παχουλών ανθρώπων ή τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες, συγκριτικά με όσους δεν είχαν λάβει το σπρέι.

Κατά της απιστίας!Αρκεί ένας ψεκασμός με το ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης για να καταστούν οι άνδρες λιγότερο επιρρεπείς στην… απιστία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας γερμανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βόνης. Στο πλαίσιο του σχετικού πειράματος φάνηκε ότι οι άνδρες που είχαν δεσμό και οι οποίοι χρησιμοποίησαν το σπρέι ωκυτοκίνης κρατούσαν μεγαλύτερη απόσταση από τις γυναίκες ερευνήτριες που τους πλησίαζαν εσκεμμένα στο πλαίσιο του πειράματος, συγκριτικά με τους άνδρες στους οποίους είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο (πλασέμπο) σε σπρέι, οι οποίοι δεν κρατούσαν τις ίδιες αποστάσεις.

 

Στη μάχη κατά του αυτισμούΗ «ορμόνη της αγάπης» διερευνάται ακόμη και σε σχέση με τη βελτίωση της λειτουργικότητας των πασχόντων από αυτισμό. Σύμφωνα με γαλλική μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», παρατηρήθηκε ότι σε ασθενείς με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, στους οποίους χορηγήθηκε εισπνεόμενη ωκυτοκίνη, παρατηρήθηκε βελτίωση της βλεμματικής επαφής (να σημειωθεί ότι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού είναι η απουσία της βλεμματικής επαφής). Μάλιστα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χορήγηση ωκυτοκίνης νωρίς σε ένα παιδί που έχει διαγνωστεί με αυτισμό θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικότητάς του.

Η «κοινωνική δράση» της ωκυτοκίνης διερευνάται και από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Emory, οι οποίοι έδειξαν ότι η πρόκληση απελευθέρωσης ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο πειραματόζωων (με ένεση μελανοκορτίνης) μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική λειτουργικότητά τους. Όταν τα επίπεδα ωκυτοκίνης των ανθρώπων είναι υψηλά, η γενναιοδωρία τους απέναντι σε αγνώστους αυξάνεται κατά 80%.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΡΟΒΑ, ενδοκρινολόγο στο Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών «Θ. Γαροφαλίδης».

www.vita.gr

Υπερτροφές απο τα μυστικά ομορφιάς.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr