5 μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Botox που δεν γνωρίζατε

5 μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Botox που δεν γνωρίζατε

Ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές έχουν θετικό πρόσημο.
Από τη στιγμή που εφευρέθηκε το Botox στη δεκαετία του ‘80, γυναίκες και άντρες σε όλον τον κόσμο βρήκαν το μαγικό ελιξίριο που εξαπατά τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας -τουλάχιστον αισθητικά. Φυσικά, το Botox δεν είναι κυριολεκτικά ένα μαγικό ελιξίριο, αλλά μια νευροτοξίνη που προσωρινά (συνήθως για μια περίοδο τριών έως έξι μηνών) εμποδίζει την επικοινωνία μεταξύ των νεύρων και των μυών του προσώπου.

Όπως εξηγεί η δερματολόγος
Mara Weinstein, διευθύντρια της κλινικής Schweiger Dermatology Group στη Νέα Υόρκη, Ομάδας Δερματολογίας Schweiger, «…το Botox είναι γενικά μια ασφαλής μέθοδος αποτροπής του σχηματισμού ρυτίδων και γραμμών έκφρασης, κάτι που εκτός της αισθητικής ωφέλειας παίζει και σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της διάθεσης και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης που βιώνουν πολλές γυναίκες, οι οποίες μετά από μια ηλικία παρατηρούν το δέρμα τους να γερνά».
Υπάρχει όμως και ο αντίποδας: επειδή το φάρμακο έχει κλείσει μόλις 30 χρόνια εφαρμογής, δεν υπάρχουν πολλές επίσημες επιστημονικές αναφορές σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του. Η Weinstein όμως γνωρίζει από πρώτο χέρι τα πράγματα και παρακάτω εξηγεί τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το Botox στο δέρμα μετά από 10 ή περισσότερα χρόνια χρήσης.

Οι μύες του προσώπου σας θα μάθουν να συσπώνται αφύσικα για τον χαρακτήρα σας

«Με τα χρόνια συστηματικής εφαρμογής, το Botox “εκπαιδεύει” τους μυς του προσώπου να μην αντιδρούν στις φυσιολογικές εκφράσεις -ιδίως στο μέτωπο, το μεσόφρυο και πάνω από τα τόξα των φρυδιών- γεγονός που καθιστά τη συνολική όψη σας ελαφρώς παγωμένη», λέει η γιατρός και συνεχίζει: «Ωστόσο, με μια μικρή προσπάθεια από μέρους σας θα μάθετε πώς να χαλιναγωγείτε τις εκφραστικές σας εξάρσεις σας και, συν τω χρόνω, πιθανώς να γίνετε περισσότερο νηφάλια και ζεν, κάτι που δεν είναι καθόλου κακό για την εξωτερική εικόνα σας».

Οι μύες θα αποδυναμωθούν από την έλλειψη κίνησης

«Είναι ένας από τους θεμελιώδεις νόμους της φυσικής: ό,τι δεν κινείται, ατροφεί -ιδίως όταν μιλάμε για τους μυς, είτε του σώματος, είτε του προσώπου», λέει η Weinstein. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλο το πρόσωπό σας θα αποκτήσει μια καχεκτική όψη. Καθώς το Botox εγχέεται σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του προσώπου, οι υπόλοιποι μύες θα έχουν πλήρη έλεγχο των κινήσεων, γεγονός που ισορροπεί την ουδετεροποίηση κάποιων μυών. Εκτός και αν η εφαρμογή Botox είναι τόσο εκτεταμένη, κάτι που -προς Θεού- μην το επιχειρήσετε ποτέ», τονίζει η ειδικός.

Δείτε ακόμα

Ξεκαθαρίζουμε μια και καλή τα πάντα για το botox

Το δέρμα σας μπορεί να γίνει αισθητά πιο λεπτό
Η Weinstein λέει ότι μερικοί ασθενείς παραπονιούνται για μια ορατή λέπτυνση του δέρματος μετά από μερικά χρόνια χρήσης Botox, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έκθεση των υποδερμικών φλεβών. Αυτό όμως δεν αποτελεί τον κανόνα. «Οι γυναίκες που μπορεί να αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο σύμπτωμα είναι κυρίως όσες έχουν ξεκινήσει τις θεραπείες από νεαρή ηλικία ή όσες έχουν πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα και μεγάλες αναταράξεις στην ορμονική τους ισορροπία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η χρήση Botox πρέπει να επανεξεταστεί από τον δερματολόγο».

Μπορεί να εμφανιστεί ήπιος αποχρωματισμός ή «κυματοειδής» υφή

«Και πάλι, δεν μιλάμε για τον κανόνα», υποστηρίζει η γιατρός. «Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα που κάνει συστηματική χρήση Botox είναι ότι οφείλει να ακολουθεί έναν ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο ζωής, που έχει να κάνει με την σχολαστική αντηλιακή προστασία χειμώνα-καλοκαίρι, την υγιεινή διατροφή και την προσεκτική επιλογή καλλυντικών θεραπειών, ειδικά εκείνων που αφορούν σε απολέπιση και καθαρισμό της επιδερμίδας».

Το δέρμα σας θα δείχνει πιο φωτεινό και λιγότερο ζαρωμένο

Εκτός από το τι μπορεί να συμβεί μετά από μακροχρόνια χρήση, ένα πράγμα είναι σίγουρο: «Αν εφαρμόζετε Botox κάθε τρεις ή έξι μήνες, σίγουρα θα έχετε λιγότερες ρυτίδες και η όψη σας θα δείχνει έως και 10 χρόνια νεότερη. Αρκεί να επιλέξετε τον κατάλληλο δερματολόγο, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί υπεύθυνα να εγγυηθεί την ασφάλεια των θεραπειών σε συνάρτηση με το ιστορικό υγείας σας, τον τύπο του δέρματός σας και του τρόπου ζωής σας», καταλήγει η Weinstein.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ

www.clickatlife.gr

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Ροδέλαιο. Σύσφιξη, τόνωση, λάμψη. Ιδανικό για καπνίστριες!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr