Τα κυριότερα συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης D

Τα κυριότερα συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης D

Ο ρόλος της βιταμίνης D ή «βιταμίνης του ήλιου» είναι πολύτιμος για την υγείας μας, γιατί συμβάλει στην αποθήκευση του ασβεστίου από τον οργανισμό, στην αύξηση της μυϊκής μάζα και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, της πίεσης του αίματος, της απώλειας βάρους και της κατάθλιψης. Επιπλέον μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι καρδιακές παθήσεις.

Τζουλιάννα Καρνέζη

Βασικός υπεύθυνος για τη σύνθεση της βιταμίνης D είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Παρ’ όλα αυτά σε μια ηλιόλουστη χώρα, όπως η Ελλάδα, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι αντί για πλεόνασμα, έχουμε μάλλον έλλειμμα αυτής της βιταμίνης. Έτσι λοιπόν παρακάτω θα δούμε τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζονται όταν έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Ξαφνική αδυναμία. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να σας δημιουργήσει εξάντληση ακόμα και αν κοιμάστε αρκετές ώρες τα βράδια. Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι έχουν έλλειψη της D παρατηρούν βελτιώσεις στο αίσθημα της κόπωσης αφού αυξήσουν τα επίπεδα της. Επιπλέον μι ια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Tulsa διαπίστωσε ότι οι αθλητές που είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους δεν μπορούσαν να σηκώσουν τόσο πολύ βάρος, να τρέξουν τόσο γρήγορα ή να πηδήξουν τόσο μακριά σε σχέση με εκείνους που είχαν φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης. Αυτό οφείλεται επειδή η βιταμίνη D βοηθάει στις συσπάσεις των μυών.

Πεσμένη διάθεση. Πολλά πράγματα μπορεί να μειώσουν τη διάθεση σας και να νιώθετε θλίψη. Όμως όλο και περισσότερες μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με έλλειψη της βιταμίνης D, ειδικά όταν πρόκειται για εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί συνδέονται μεταξύ τους, οι συγγραφείς εξηγούν ότι η βιταμίνη D μπορεί να λειτουργήσει στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου και να επηρεάσει τις ίδιες ορμόνες, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που επηρεάζουν τη διάθεση.

Κατάγματα. Μετά την ηλικία των 30 η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να επιταχύνεται με αποτέλεσμα, να επιδεινώνονται τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης. Ωστόσο, αν έχετε ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης, απαιτείται μια τριπλή θεραπεία, όπως είναι η έκθεση στον ήλιο, τα συμπληρώματα και οι τροφές.

Μυϊκοί πόνοι. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες. Εάν ο πόνος διαρκεί αρκετές εβδομάδες, ρωτήστε το γιατρό σας αν η έλλειψη μπορεί να είναι η αιτία. Η σωστή πρόσληψη βιταμίνης D βοηθάει στην ενδυνάμωση του μυϊκού και νευρικού ιστού. Επίσης, έρευνες έχουν συνδέσει τα συμπληρώματα βιταμίνης D με αυξημένο έλεγχο των μυών, με αποτέλεσμα 20% λιγότερες πτώσεις μεταξύ των ενηλίκων περίπου 60 ετών. Πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Υψηλή πίεση. Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και ένας από αυτούς είναι η έλλειψη βιταμίνης D, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς και βοηθάει στον έλεγχο της πίεσης του αίματος.

Πώς να πάρετε αρκετή βιταμίνη D

Επειδή τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης D μπορεί να προκληθούν από πολλά διαφορετικά προβλήματα ή συνθήκες υγείας, είναι σημαντικό να ελέγξετε πρώτα το αίμα σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ανεπάρκεια.

Είκοσι λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετή για να πάρουμε τη ποσότητα που χρειάζεται το σώμα μας. Όμως το γεγονός ότι ο ήλιος πλέον είναι επικίνδυνος, το επόμενο βήμα είναι να ενισχύσετε όσο μπορείτε τη διατροφή σας με βιταμίνη D. Καλές πηγές είναι ο σολομός, ο ξιφίας, ο τόνος, τα αυγά, τα μανιτάρια και οι εμπλουτισμένοι, χυμοί, γάλατα και δημητριακά.

Στη συνέχεια, εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα, μιλήστε με το γιατρό σας, έτσι ώστε να σας ελέγξει τα συμπτώματα και εάν είναι απαραίτητο να σας συνταγογρφήσει κάποιο συμπλήρωμα. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 600 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D ανά ημέρα (800 IU εάν είστε πάνω από 70), σύμφωνα με το NIH.

jenny.gr

BUTCHER’S BROOM 500 MG 100CAPS. Ενίσχυση κυκλοφορικού,φλεβίτιδα,αιμοροείδες, αθηροσκλήρωση

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr