Τι θα ήθελαν να ξέρεις οι πλαστικοί χειρουργοί

Τι θα ήθελαν να ξέρεις οι πλαστικοί χειρουργοί

Ρωτήσαμε έναν πλαστικό χειρουργό και μοιράστηκε μαζί μας 10 πράγματα που καλό είναι να γνωρίζουμε.

Ευχαριστούμε τον Στρατή Γαβριήλ, πλαστικό χειρουργό Diplomate of European Board of plastic surgery, διεθυντή πλαστικής χειρουργικής της κλινκής Doctor’s Hospital, www.sgabriel.gr

«Μερικές φορές, κοιτάζοντας τους celebrities, σκέφτεσαι πως ήταν καλύτεροι πριν και δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί το έκαναν!», εξηγεί ο Στρατής Γαβριήλ, πλαστικός χειρουργός. Τους πίεσε ο ατζέντης τους; Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της ζωής; Δεν μπορείς να κρίνεις τους ανθρώπους από την εμφάνισή τους, μερικές φορές όμως εύχεσαι να μπορούσες να τους έχεις αποτρέψει.

Γράφει: Επιστημονικός Συνεργάτης Shape

 

Μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής μπορεί να είναι εκπληκτική και να σου αλλάξει τη ζωή, επισημαίνει πλαστικός χειρουργός, μόνο όμως αν την κάνεις σωστά.

Αυτά είναι τα 10 πράγματα που θα ήθελαν οι πλαστικοί χειρουργοί να γνωρίζεις προτού μπεις στο χειρουργείο:
1. Ένας πλαστικός χειρουργός δεν είναι μάγος
Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες, για αυτό που μπορεί να αποδεχτεί το σώμα σου, αλλά και για όσα μπορεί να κάνει ο χειρουργός σου. «Δεν είναι ρεαλιστικό να έρθεις και να ζητήσεις να μοιάζεις με μια συγκεκριμένη celebrity», τονίζει ο Στρατής Γαβριήλ. «Δεν μπορούμε να σε μεταμορφώσουμε σε κάποια άλλη, αλλά μπορούμε να σε βοηθήσουμε να γίνεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου».

2. Κάνε επέμβαση για σένα (όχι για κάποιον άλλο)
«Η πίεση από φίλους ή από το σύντροφό σου, ένα δώρο από τους γονείς, η κοινωνική αναγνώριση – κανένας από αυτούς δεν είναι καλός λόγος για να κάνεις πλαστική επέμβαση», λέει ο ειδικός. Το σημαντικό είναι να θέλεις να κάνεις την επέμβαση για σένα.

3. Η απόρριψη μπορεί να είναι καλό
«Πολλές φορές λέω όχι. Κάποιοι άνθρωποι δεν είναι καλοί υποψήφιοι για την πλαστική επέμβαση που επιθυμούν. Δεν το κάνουμε αυτό για να σε αναστατώσουμε, προσπαθούμε να σε προστατέψουμε», επισημαίνει ο ειδικός.

4. Υπάρχουν χειρουργοί που θα αναλάμβαναν τον καθένα
Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα πρέπει να τους το επιτρέψεις. «Όλοι έχουν έξοδα και υποχρεώσεις, γι’ αυτό θα καταφέρεις να βρεις κάποιον πρόθυμο να κάνει την επέμβαση που θέλεις – αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι και καλή ιδέα», λέει, προσθέτοντας πως «το πρώτο που πρέπει να κοιτάξεις για έναν καλό πλαστικό χειρουργό, αφού βεβαιωθείς ότι είναι πιστοποιημένος, είναι η επικοινωνία. Θα πρέπει να μπορείς να τον/την εμπιστευτείς. Το να έχεις μια σχέση εμπιστοσύνης με το γιατρό σου είναι σημαντικό για την υγεία σου». «Η υποχρέωση του γιατρού να ενημερώνει τον ασθενή του πλήρως και ειλικρινώς για την όποια χειρουργική επέμβαση, που πρόκειται να υποβληθεί, είναι αυτονόητη. Η παραπλάνησή του με σκοπό να τον οδηγήσει στο χειρουργείο και να κερδίσει την ανάλογη αμοιβή του, δεν είναι μόνο αντιδεοντολογική συμπεριφορά, αλλά δεν είναι και σύμφωνη με την ηθική συμπεριφορά απέναντι στον ασθενή του».

5. Σκέψου αν αντέχεις τον πόνο
«Η αισθητική χειρουργική δεν είναι υπηρεσία κομμωτηρίου, ή υπηρεσία όποιου άλλου beauty shop. Είναι χειρουργική επέμβαση, με τους αναμενόμενους μετεγχειρητικούς πόνους, και δεν μπορούμε να δίνουμε την εντύπωση ότι κάποιος θα περάσει από το χειρουργικό τραπέζι και με μαγικό τρόπο θα εξέλθει της κλινικής λίγες ώρες αργότερα μεταμορφωμένος και έτοιμος για τις καθημερινές ασχολίες του», εξηγεί ο ειδικός. «Αυτό είναι παραπλάνηση του ασθενούς, αλλά και υποτιμητικό της μεγάλης αξίας της πλαστικής χειρουργικής». «Ο «ασθενής» επομένως θα πρέπει να ενημερώνεται πλήρως, γιατί είναι υγιής, και θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει να ενημερώνεται για τα ευεργετήματα της όποιας επέμβασης και να εξηγείται η όποια δυσκολία της μετεγχειρητικής περιόδου ή η πιθανότητα όποιας επιπλοκής».

6. Κάνεις μια επέμβαση, δεν αλλάζεις τη ζωή σου!
«Το να διορθώσεις το στήθος σου δε θα κάνει έναν άπιστο σύντροφο να σταματήσει να σε απατάει. Αν κάνεις ένα μίνι λίφτινγκ δε σημαίνει ότι ο άντρας σου θα σταματήσει να κοιτάζει νεότερες γυναίκες, αν αυτό κάνει μέχρι σήμερα. Κάνοντας λιποαναρρόφηση δεν σημαίνει πως θα πάρεις την προαγωγή που σου έχουν αρνηθεί». «Η χειρουργική επέμβαση μπορεί σαφώς να βελτιώσει τη ζωή σου», λέει ο ειδικός, «στο τέλος όμως, διορθώνει απλά κάτι εξωτερικό. Δεν μπορεί να αλλάξει όλη σου τη ζωή».

7. Μπορεί να γίνει ένας φαύλος κύκλος
«Μερικές φορές βλέπεις ανθρώπους που κάνουν επέμβαση, μισούν το αποτέλεσμα, κάνουν άλλη επέμβαση “για να το φτιάξουν” -ή μερικές φορές λατρεύουν το αποτέλεσμα- αλλά πιάνονται σε αυτό τον κύκλο του να προσπαθούν να κάνουν πάντα κάτι παραπάνω, να προσπαθούν να δείχνουν τέλειες», λέει ο ειδικός. Ίσως υποκρύπτεται κάποια δυσμορφοφοβία ή κάποια «λατρεία» στα χειρουργεία. Ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να το εντοπίζει και να τον αποτρέπει κόβοντας τον φαύλο κύκλο.

8. Μην το κάνεις για να νιώσεις πιο όμορφη
«Μην πιστεύεις πως κάνοντας μια επέμβαση θα αγαπήσεις ξαφνικά τον εαυτό σου», προειδοποιεί ο ειδικός. Οι άνθρωποι που είναι γενικά δυσαρεστημένοι με την εμφάνισή τους ίσως εξακολουθήσουν να βλέπουν αρνητικά την εικόνα τους, ανεξάρτητα από το πόσο καλά μπορεί να είναι τα αποτελέσματα της πλαστικής αν το αισθητικό πρόβλημα δεν είναι σημαντικό ενώ ποντάρουν δυσανάλογα σ’ αυτό για τη βελτίωση της διάθεσής τους.

9. Δεν είναι εύκολο να βελτιώσεις μια κακή πλαστική επέμβαση
Παρά τα όσα μπορεί να έχεις δει στην τηλεόραση, οι διορθωτικές χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολύ δύσκολες και οι κίνδυνοι μέτριου αποτελέσματος είναι αυξημένοι.

10. Δεν είναι εύκολο ούτε για τους χειρουργούς
Οι πλαστικοί χειρουργοί πρέπει να είναι γιατροί και γκουρού της ψυχολογίας – απέναντι σε έναν άνθρωπο που έχουν δει μόνο μια δυο φορές. «Η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού να αντιλαμβάνεται γρήγορα το κίνητρο του ασθενούς και να τον αποτρέπει ή μη στην αισθητική επέμβαση είναι εξ ίσου σημαντικό με την χειρουργική του δεινότητά.» εμπιστέψου τον χειρουργό που δεν λέει σε όλα ναι, λέει ο ειδικός.

www.shape.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr