10 στρατηγικές για πρόληψη του καρκίνου του μαστού

10 στρατηγικές για πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά δεδομένα 1 στις 4 γυναίκες νοσούν απο καρκίνο του μαστού, σε αντίθεση με το 1960, όπου τα ποσοστά ήταν 1 στις 8 γυναίκες. Μάθε τι μπορείς να κάνεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Αυτό που επηρεάζει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, είναι οι περιβαλλοντικοί, το άγχος, η κακή διατροφή και η έλλειψη ύπνου. Ωστόσο υπάρχουν ενθαρρυντικά καινούργια δεδομένα, τα οποία αναφέρουν ότι ακόμη και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, αν ακολουθείτε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, τότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να μην νοσήσετε.

Η ιατρός βιοπαθολόγος Δρ. Μαρία Ψωμά αποκαλύπτει 10 τρόπους για να προστατευτείς από τον καρκίνο του στήθους

Το πιο σημαντικό όλων είναι να κατανοήσετε τις συνθήκες που μπορεί να αναπτυχθεί ο καρκίνος. Θα πρέπει οργανισμός να λειτουργεί ομαλά και αρμονικά, οποιαδήποτε ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Μια συνήθης ανισορροπία είναι η ορμονική ανισορροπία.

Η ορμονική ανισορροπία οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης του οργανισμού, τα οποία οδηγούν στην δημιουργία αντίστασης στην ινσουλίνη. Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η κατανάλωση ζάχαρης. Κάθε φορά που τρώτε ζάχαρη, αυξάνονται τα επίπεδα της ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης προάγουν φλεγμονές στον οργανισμό, οι οποίες επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν ευκολότερα.

Η ζάχαρη και άλλοι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, δημιουργούν ανισορροπία στα επίπεδα της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την αύξηση των οιστρογόνων. Επομένως, είναι ξεκάθαρο οτι κάθε φορά που τρώτε ζάχαρη, αυξάνεται και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Τα καρκινικά κύτταρα αγαπούν τη ζάχαρη, επόμενως για πρόληψη θα πρέπει να αποκλείσετε τη ζάχαρη από την ζωή σας.

Επίσης, λόγω της αυξημένης ινσουλίνης το σώμα, αποθηκεύει λίπος πιο εύκολα, επομένως, αυτό που ακολουθεί είναι ένας φαύλος κύκλος, αυξομείωσης των οιστρογόνων και της ινσουλίνης.

Σύμφωνα με μελέτες το υπερβολικό σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Σίγουρα η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως τοξίνες του περιβάλλοντος.

Οι πιο βλαβερές ουσίες είναι αυτές που ονομάζονται ξενοοιστρογόνα, οι οποίες μιμούνται τις λειτουργίες των φυσικών οιστρογόνων. Επίσης, η υγεία του πεπτικού μας συστήματος παίζει σημαντικό ρόλο. Η διατήρηση μιας υγιούς εντερικής χλωρίδας , δηλαδή σωστή αναλογία υγιών βακτηρίων στο έντερό, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενώ επίσης σας βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Το σημαντικό είναι πως οι διατροφικές συνήθειες είναι παράγοντες του οποίους ελέγχετε εσείς. Έχετε τη δύναμη να αλλάξετε και τις διατροφικές σας συνήθειες αλλά και τον τρόπο ζωής σας.

Εφαρμόστε αυτές τις 10 στρατηγικές για πρόληψη του καρκίνου του μαστού:

#1. Καταναλώστε παραπάνω φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Στόχος είναι η ημερήσια πρόσληψη 35 γρ φυτικών ινών. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα φασόλια, τα καρύδια και δημητριακά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι και ο λιναρόσπορος.

#2. Κάθε γεύμα να έχει πρωτεΐνη
Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι το ψάρι, τα άπαχα πουλερικά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, τα αυγά, και η σόγια.

#3. Βάλτε τις βιταμίνες στην καθημερινότητά σας
Μπορείτε να πάρετε μια πολυβιταμίνη , που να περιλάμβάνει μέταλλα και ιχθυέλαια. Επίσης η βιταμίνη Β και το φυλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη.

#4. Ελέγξτε το άγχος σας
Σύμφωνα με μελέτες το χρόνιο στρες είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εμφάνιση διαφόρων νόσων και καρκίνου. Μπορείτε να βρείτε μεθόδους οι οποίες ελέγχουν κατα μια έννοια το στρες, όπως βαθιές αναπνοές, γιόγκα και διαλογισμό.

#5. Ρυθμίστε το έντερό σας
Κορυφαίοι ερευνητές στο Cleveland Clinic ανακάλυψαν πως η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Θωρακίστε το εσωτερικό του εντέρου σας καταναλώνοντας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, περιέχουν φυτικές ίνες και έχουν προβιοτικά. Αν έχετε προβλήματα με το έντερό σας, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

#6. Μειώστε την έκθεσή σας σε τοξίνες
Αποφύγετε την άμεση επαφή με καθαριστικά οικιακής χρήσης και καλλυντικά τα οποία μπορεί να είναι πολύ τοξικά.

#7. Κάντε άσκηση
Σύμφωνα με μελέτες η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σας, καθώς βοηθά στην ισορροπία των οιστρογόνων, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος. Δεν έχει σημασία το επίπεδο της άσκησης αρκεί να βρείτε την άσκηση που σας ταιριάζει, σας ικανοποιεί και να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

#8. Πίνετε πολύ νερό και καταναλώστε βιολογικά τρόφιμα
Επιλέξτε φιλτραρισμένο νερό και βιολογικά τρόφιμα. Επίσης να επιλέγετε υψηλής ποιότητας πηγές πρωτείνης , όπως είναι τα ψάρια ανοικτής θαλάσσης.

#9. Περιορίστε το αλκοόλ
Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 40%. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, σε ένα ποτήρι κρασί τρεις φορές την εβδομάδα.

#10. Κοιμηθείτε καλά
Μελέτες δείχνουν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού δηλαδή, όσο περισσότερο κοιμάστε τόσο μειώνετε τις πιθανότητες. Βάλτε σαν στόχο οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου, χωρίς διακοπή, κάθε βράδυ.

www.missbloom.gr

Υπερτροφές για αποτοξίνωση απο τα μυστικά ομορφιάς.

Θέματα για να δεις και να ενημερωθείς!

Διαβάστε ακόμα