Πόσες σταγόνες αιθέριο έλαιο να ρίξω στην βάση μου; Δοσολογίες αιθέριων ελαίων για κάθε περίπτωση ομορφιάς και φροντίδας.

Πόσες σταγόνες αιθέριο έλαιο να ρίξω στην βάση μου; Δοσολογίες αιθέριων ελαίων για κάθε περίπτωση ομορφιάς και φροντίδας.

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΑΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ-ΜΑΘΕ ΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.

Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικά, αποτελεσματικά και ιδιαίτερα ευχάριστα στη χρήση τους. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων μπορούν να ωφελήσουν τον καθένα μας. Παρόλα αυτά η χρήση τους απαιτεί σύνεση και προσοχή.

http://www.tirei.gr/

Δοσολογία για Μασάζ (ή επάλειψη)

Τα αιθέρια έλαια είναι ιδανικά για μασάζ. Οι ευεργετικές τους ιδιότητες ανακουφίζουν και φροντίζουν το σώμα. Ο γενικός κανόνας για τα αιθέρια έλαια όταν αυτά χρησιμοποιούνται στο μασαζ, είναι να αναμειγνύονται – σε ποσοστό που προσεγγίζει περίπου το 2% (maximum 3%) – σε κάποιο έλαιο βάσης της προτίμησης σας (λ.χ. αμυγδαλελαιο).

Χρειάζεται να γνωρίζετε πως κάθε μπουκαλάκι των 10ml περιέχει περίπου 200 σταγόνες αιθέριου ελαίου (1ml αντιστοιχεί σε 20 σταγόνες). Κάθε σταγόνα αντιστοιχεί σε περίπου 0,05ml. Αν λοιπόν θέλετε να βρείτε πόσες σταγόνες πρέπει να χρησιμοποιήσετε σε μία δεδομένη ποσότητα ελαίου βάσης, τότε απλά εφαρμόστε τον ακόλουθο τύπο:

(Ποσότητα ελαίου βάσης × Ποσοστό συμμετοχής αιθέριου ελαίου) ÷ 0,05

Αν δεν έχετε μετρητή για το λάδι βάσης, ακολουθήστε τον «πρακτικό» κανόνα: 1 κουταλάκι του καφέ = 5ml και ένα κουτάλι της σούπας = 15ml.

Οι αναλογίες της συμμετοχής αιθέριων ελαίων στο έλαιο βάσης εξαρτάται και από την ηλικία του χρήστη. Στη μεγαλύτερη σε εύρος ηλικιακή ομάδα, ισχύει ο κανόνας του 2% που προαναφέραμε. Σας προτείνω όμως να αλλάζετε το ποσοστό συμμετοχής, ως εξής:

2% συμμετοχή αιθέριων ελαίων για χρήστες ηλικίας 12-65 ετών.

1,5% συμμετοχή αιθέριων ελαίων για άτομα ηλικίας 6-12 ετών.

1% συμμετοχή αιθέριων ελαίων για άτομα ηλικίας 4-6 ετών και χρήστες ηλικίας άνω των 65 ετών.

0,5% συμμετοχή αιθέριων ελαίων για άτομα ηλικίας 1-4 ετών.

0,2% συμμετοχή αιθέριων ελαίων για βρέφη και για γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (μόνο μετά από άδεια γιατρού – δείτε την ενότητα «Αιθερια Ελαια Προφυλάξεις» για ειδικές οδηγίες σχετικά με την εγκυμοσύνη).

Δοσολογία για Μπάνιο

Τα αιθέρια έλαια όταν χρησιμοποιούνται στο ζεστό μπάνιο είναι ιδανικά για τη χαλάρωση του σώματος αλλά και για αρωματοθεραπεία. Είναι σωστό το καθαρό αιθέριο έλαιο να προστίθεται στο νερό σε γεμάτη μπανιέρα (όχι κάτω από το τρεχούμενο νερό, καθώς θα εξατμιστεί πολύ γρήγορα).

Όσο αφορά τις ποσότητες, σας προτείνω:

7-12 σταγόνες αιθέριων ελαίων για χρήστες 12-65 ετών.

4-6 σταγόνες αιθέριων ελαίων για άτομα 4-12 ετών και χρήστες άνω των 65 ετών.

2-3 σταγόνες αιθέριων ελαίων για άτομα μεταξύ 1-4 ετών και για γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (μόνο μετά από άδεια γιατρού). Στην περίπτωση του ποδόλουτρου, η αναλογία αιθέριων ελαίων που χρησιμοποιείται είναι συνήθως πολύ μικρή. Σαν γενικό κανόνα προτείνω να ακολουθήσετε την αναλογία 1-2 σταγόνες ανά 1 λίτρο νερού. Μπορείτε στη λεκάνη σας να ρίξετε τα αιθέρια έλαια διαλυμένα σε ένα κουτάλι σούπας ελαίου βάσης ή και αδιάλυτα.

Δοσολογία σε Συσκευή

Τα αιθέρια έλαια όταν χρησιμοποιούνται σε συσκευή αρωματοθεραπείας είναι ιδανικά για την φροντίδα της διάθεσης και της ψυχικής ευεξίας.

Η δοσολογία για τις συσκευές αρωματοθεραπείας εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως είναι ο τύπος της συσκευής (Oil Burners, Diffusers και Vaporizers, Bulb Rings), το μέγεθος της συσκευής, το μέγεθος του δωματίου και η ηλικία των ατόμων μέσα στο χώρο.

Ένας απλός κανόνας για τις συσκευές καύσης (Oil Burners) είναι να χρησιμοποιείτε 1-2 σταγόνες αιθέριων ελαίων ανά 10ml νερού.

Γενικότερα θα παρατηρήσετε πως μετά από την παρέλευση κάποιου χρόνου τα αιθέρια έλαια, που διαχέονται στην ατμόσφαιρα από το Oil Burner, θα σταματήσουν να σας γίνονται αντιληπτά. Αυτό που συμβαίνει στη πραγματικότητα, είναι πως έχετε «προσαρμοστεί» στο άρωμα των αιθέριων ελαίων και πως η ένταση τους δεν γίνεται πλέον καθαρά αντιληπτή. Εάν βγείτε από το δωμάτιο για 10 λεπτά και επιστρέψετε (ή αν μπει κάποιος τρίτος), το άρωμα θα σας φανεί πάλι έντονο. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην προσθέτετε σταγόνες όταν η ένταση του αρώματος σας φαίνεται χαμηλή.

Δοσολογία για Επίθεμα (Κομπρέσα)

Τα αιθέρια έλαια όταν χρησιμοποιούνται σε κομπρέσες είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων, παθήσεων του δέρματος κ.ο.κ.

Για να προετοιμάσετε ένα επίθεμα με αιθέρια έλαια θα χρειαστείτε κατά πρώτο λόγο ένα μπωλ με περίπου ½ λίτρο κρύο ή ζεστό νερό. Προσθέστε στο μπωλ 4-6 σταγόνες αιθέριων ελαίων και ανακατέψτε πολύ καλά. Βουτήξτε ένα βαμβακερό πετσετάκι μέσα στο νερό, στίψτε το και εφαρμόστε το πάνω στο σημείο του σώματος που σας ενδιαφέρει.

Αποθήκευση

Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει ποτέ να εκτίθενται στο φως του ήλιου, καθώς αυτό επιταχύνει δραματικά την οξείδωση τους.

Το κατάλληλο μέρος για την φύλαξη των αιθέριων ελαίων είναι ένας σκοτεινός και δροσερός χώρος.

Τα αιθέρια έλαια είναι γενικά εύφλεκτα και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να φυλάσσονται κοντά σε εστίες θερμότητας.

Τα αιθέρια έλαια εξατμίζονται σχετικά εύκολα. Είναι σημαντικό λοιπόν όταν τα αποθηκεύετε να φροντίζετε να έχετε «σφίξει» καλά το καπάκι τους.

Τα αιθέρια έλαια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου, χωρίς την συμβουλή επαγγελματία αρωματοθεραπευτή ή γιατρού:

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα κατά τους πρώτους 5 μήνες της κύησης.
Από άτομα τα οποία πάσχουν από υπέρταση.
Από άτομα με σοβαρές νευρικές διαταραχές.
Πάνω σε βρέφη (παιδιά ηλικίας μέχρι ενός έτους).
Για κατάποση.

Τα αιθέρια έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Κάποια αιθέρια έλαια (λ.χ. Περγαμόντο, Νεράτζι, Λεμόνι κτλ.) μπορούν να προκαλέσουν δερματική φωτοευαισθησία στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Γενικότερα σας συμβουλεύω να αποφεύγετε την έκθεση σε έντονο ήλιο για 4 ώρες μετά την αρωματοθεραπεία (μασάζ).
Τα αιθέρια έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται διαλυμένα σε κάποια βάση (π.χ. έλαιο βάσης) όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Σας συνιστώ να μην χρησιμοποιείτε αδιάλυτα αιθέρια έλαια πάνω στην επιδερμίδα.

«Ευπαθείς» ηλικιακές ομάδες (παιδιά και άτομα άνω των 60) πρέπει να χρησιμοποιούν τα αιθέρια έλαια σε μειωμένες αναλογίες.

Βρείτε όλα τα αιθέρια έλαια που επιθυμείτε ρδώ και μάθετε τις πολλές ιδιότητες τους

Τα ιδανικά έλαια βάσης για να στάξετε τις σταγόνες θα τα βρείτε εδώ

Θέματα για να δεις και να ενημερωθείς!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr